Όπως εξηγεί ο κ. Koev, «το καλοκαίρι ήταν πολύ υγρό και ανάγκασε τους παραγωγούς να παρέμβουν στα αμπέλια 12-13 φορές αντί για τις συνηθισμένες 5-8 φορές.
Ωστόσο, πολλοί από τους αμπελώνες επλήγησαν από ωίδιο. Αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους για τους παραγωγούς, αλλά η ποιότητα το 2014 δεν θα είναι κατώτερη σε σχέση με αυτή προηγουμένων συγκομιδών, σε πολλές περιπτώσεις».
Βέβαια, η κατάσταση ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή. «Οι μεγάλες εταιρείες του τομέα οίνου που εργάζονται σε κλειστό κύκλο και παραλαμβάνουν με μεγάλη προσοχή από τα δικά τους αμπέλια παρεμβαίνουν συνεχώς και δεν θα υποστούν απώλεια της καλλιέργειας», δήλωσε ο Koev.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πλήττονται περισσότερο οι παραγωγοί οι οποίοι δεν ήταν σε θέση να καταπολεμήσουν τις ασθένειες. Αυτοί θα συλλέξουν πολύ λίγα σταφύλια τα οποία θα είναι κατώτερης ποιότητας.