Οι πρώτες περιοχές που άρχισαν τρύγο το επιβεβαιώνουν με τα αριθμητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Coldiretti: η μείωση της ιταλικής παραγωγής δεν είναι 4%, αλλά τουλάχιστον 15%. Η ξηρασία προκάλεσε μια πτώση 30% στην παραγωγή της νότιας Ιταλίας, ειδικά στη Σικελία και την Απουλία.
Η παραγωγή στις περιοχές της κεντρικής Ιταλίας όμως δείχνουν αύξηση κατά 10%. Η Βόρεια Ιταλία θα αντιμετωπίσει επίσης μείωση στην παραγωγή της λόγω των κακών καιρικών συνθηκών του καλοκαιριού. Η συνολική ιταλική παραγωγή κρασιού το 2014 εκτιμάται στα 41,6 εκατ. εκατόλιτρα, στο χαμηλότερο δηλαδή επίπεδο από το 1950.
Η πτώση της διαθεσιμότητας και οι πιέσεις των τιμών μπορεί να εμποδίσουν την ανάπτυξη των εξαγωγών, που αντιπροσωπεύουν το ήμισυ των πωλήσεων των ιταλικών κρασιών. Η εγχώρια αγορά είναι σταθερή, σε πτώση κάτω από 0,1% το 2013, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 5% κατά το πρώτο εξάμηνο και υπόσχονται να ξεπεράσουν τις πωλήσεις ρεκόρ (5 δις ευρώ το 2013).