BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Στον Λαφαζάνη πέρασε ο Νέστωρ

Μετά τη Νεμέα η Οινοποιία Λαφαζάνη πατάει στην αμπελουργική ζώνη της Μεσσηνίας αποκτώντας τον έλεγχο του ιστορικού οινοποιητικού συνεταιρισμού Νέστωρ, μέσω της ίδρυσης νέας μεικτής εταιρείας.

Στον Λαφαζάνη πέρασε ο Νέστωρ

1
0

Ανακατατάξεις στον αµπελουργικό χάρτη της Πελοποννήσου αλλά και στην αγορά του κρασιού φέρνει η συµφωνία µέσω της οποίας η οινοποιία Λαφαζάνη αποκτά τον έλεγχο του ιστορικού οινοποιητικού συνεταιρισµού Νέστωρ.

Το ντηλ που αποκάλυψε πρώτη η εφηµερίδα Agrenda προβλέπει την ίδρυση µιας νέας µεικτής εταιρείας µε την επωνυµία Nέστωρ Α.Ε. στην οποία θα συµµετέχουν µε ποσοστό 70% η Λαφαζάνης Οινοποιητική Α.Ε. και µε 30% ο συνεταιρισµός. Το νέο σχήµα –στο οποίο πρώτο λόγο, όπως είναι φανερό, θα έχει ο κ. Γ. Λαφαζάνης- θα αναλάβει να «τρέξει» όχι µόνο το οινοποιείο του «Νέστορα» αλλά και ολόκληρη τη διαδικασία οινοποίησης: Aπό την προµήθεια της πρώτης ύλης (που θα πραγµατοποιηθεί µε κεφάλαια του νέου ιδιοκτήτη) µέχρι και τη διάθεση των κρασιών στην αγορά.

Εξαγωγική συνεργασία Μπουτάρη και Cavino
Κοινό µέτωπο για την ενίσχυση της παρουσίας τους στις αγορές του εξωτερικού αποφάσισαν να συγκροτήσουν ο όµιλος Μπουτάρη και η Cavinο σε µια συνεργασία η οποία δεν αποκλείεται να αποτελέσει «πιλότο» για αντίστοιχες συµπράξεις άλλων εταιρειών του κλάδου.

Οι δυο οινοποιίες θα διαθέτουν από κοινού τα προϊόντα τους σε µια σειρά σηµαντικών για τις ελληνικές εξαγωγές κρασιού χώρες, όπως η Γερµανία, η Αυστρία, το Βέλγιο και η Ολλανδία -έχοντας βεβαίως το βλέµµα στραµµένο σε νέες και ανεκµετάλλευτες, ως επί το πλείστον αγορές, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα.

Παράλληλα αναµένεται να έχουν κοινή παρουσία σε διεθνείς εκθέσεις (ιδίως εκείνες των αναπτυσσόµενων ή αναδυόµενων αγορών) όπως επίσης και κοινή συµµετοχή σε κοινοτικά προγράµµατα προβολής σε τρίτες χώρες. Γεγονός που θα φέρει και διόλου ευκαταφρόνητες οικονοµίες κλίµακας.

Σε σχετική επιστολή που απέστειλε σε πελάτες της εταιρείας στο εξωτερικό, ο διευθύνων σύµβουλος του οµίλου Μπουτάρη, Κωνσταντίνος Μπουτάρης κάνει λόγο για µια «νέα, καινοτόµο και ρηξικέλευθη» κατεύθυνση. Κι αυτό γιατί είναι η πρώτη φορά που δυο τέτοιου µεγέθους ελληνικές οινοποιίες αποφασίζουν να ενώσουν τις δυνάµεις µε στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους.

Περισσότερες λεπτοµέρειες για τη φύση της συνεργασίας και το ποιες ακριβώς αγορές θα αφορά αναµένεται να γνωστοποιηθούν επισήµως σε σύντοµο χρονικό διάστηµα.

ΑΠΟ ΤΟ 2009 ΜΕΧΡΙ ΠΕΡΣΙ

Χρέη 350.000 ευρώ προς στους παραγωγούς
H συµφωνία µεταξύ των δύο πλευρών «έκλεισε» το καλοκαίρι όταν πλέον ο συνεταιρισµός, όντας σε δεινή οικονοµική θέση και µη έχοντας τη δυνατότητα να αγοράσει οινοστάφυλα µετρητοίς, βγήκε στην αγορά για αναζήτηση «στρατηγικού συνεργάτη». Μάλιστα, η οινοποιία Λαφαζάνη δεν πλήρωσε κάποιο τίµηµα αλλά ανέλαβε το σύνολο των χρεών του «Νέστορα». Οι τελευταίες ανέρχονται σε 2,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 350.000 αφορούν οφειλές προς 500 παραγωγούς για παραδόσεις οινοστάφυλων που πραγµατοποιήθηκαν από το 2009 µέχρι πέρυσι.  Μαζί µε το «Νέστορα», η οινοποιία Λαφαζάνη παίρνει µαζί της ένα τονάζ της τάξης των 5.000 τόνων.

Σύµφωνα µε τον κ. Καλογερόπουλο, το ποσοστό του συνεταιρισµού θα κατοχυρώνεται απέναντι σε µελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου µε ειδική πρόβλεψη στο καταστατικό, κάτι που φαίνεται ότι δέχτηκε πρόθυµα. ∆εδοµένου ότι οι δυο επιχειρήσεις έχουν ή ανταγωνιστικά κρασιά στην γκάµα τους, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η κατάργηση ορισµένων κωδικών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία