BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Ολοκληρώθηκαν στο Αγρίνιο οι εκδηλώσεις προώθησης προϊόντων ελιάς

Εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα παραγωγής και εμπορίας ελαιολάδου, παραγωγοί, ελαιουργοί, τυποποιητές και έμποροι συμμετείχαν στις εκδηλώσεις προβολής και προώθησης προϊόντων ελιάς «Ελαία 2014», στο Δήμο Αγρινίου (Επιμελητήριο, Δημοτική Αγορά, Τριχωνίδα-Δογρή), στις 26-27 Σεπτεμβρίου.

Ολοκληρώθηκαν στο Αγρίνιο οι εκδηλώσεις προώθησης προϊόντων ελιάς

0
0
Οι εκδηλώσεις, οι οποίες ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, διοργανώθηκαν από το Δήμο Αγρινίου, το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας

Στην έναρξη των εκδηλώσεων ο δήμαρχος Αγρινίου Γεώργιος Παπαναστασίου και στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη  μεγάλη προσπάθεια  που θα κάνει ο δήμος για την οργάνωση πολιτιστικών και πνευματικών δραστηριοτήτων που θα αφορούν την προώθηση των τοπικών προϊόντων. «Το Αγρίνιο  είναι το εμπορικό και οικονομικό κέντρο της περιοχής και η λίμνη Τριχωνίδα βρίσκεται στην καρδιά του Δήμου. Είναι η μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού στην Ελλάδα και μία από τις πιο σημαντικές λίμνες της Δυτικής Ελλάδας
Ο Δήμος Αγρινίου με τη λίμνη Τριχωνίδα, το τοπίο, την αγροτική κληρονομιά, τις ιστορικές ρίζες, τις οικογενειακές επιχειρήσεις με τα αγροκτήματα ελιάς είναι το τέλειο σκηνικό για τις δράσεις προώθησης και προβολής ελιά και ελαιολάδου.Η «γιορτή» αποτέλεσε κοινό τόπο συνάντησης αγροτών, εμπόρων, ελαιοπαραγωγών, τυποποιητών και επιστημόνων από την ευρύτερη περιοχή του νομού με σκοπό να ενδυναμώσει περαιτέρω την οικονομία της περιοχής
Στόχος εξάλλου, είναι και η πολιτιστική δραστηριοποίηση με αφορμή το γεγονός και η ανάδειξη της εγρήγορσης στην οποία βρίσκεται τόσο η τοπική κοινωνία όσο και οι παραγωγοί των προϊόντων, με επίκεντρο την ανάπτυξη της περιοχής. Η προώθηση του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών παρέχει μεγάλες δυνατότητες για τη διαφήμιση της ιστορίας και την πολιτιστικής ταυτότητας του Δήμου Αγρινίου, ενώ την ίδια στιγμή μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σημαντικά οφέλη όλων  των τομέων παραγωγής των προϊόντων της ελιάς.
Αυτό θα βοηθήσει σίγουρα το Δήμο Αγρινίου θέτοντας τα θεμέλια για την ανάπτυξη μιας βιώσιμης βιο-οικονομίας» κατέληξε ο κος Παπαναστασίου

Η διήμερη εορτή ελιάς που πραγμαποιήθηκε στις 26-27 Σεπτεμβρίου 2014 στο Αγρίνιο περιλάμβανε
Μια ημερίδα για την επιτραπέζια ελιά και το ελαιόλαδο με θέμα ‘ποιότητα, υγεία, διατροφή, γαστρονομία και πολιτισμός’ και κάλυψε θέματα καλλιέργειας (παγκόσμια εξάπλωση, προοπτικές), ποιότητας (χημικά και οργανοληπτικά), υγείας (ευεργετικές επιδράσεις στον άνθρωπο), προώθησης (προβολή στην παγκόσμια αγορά) και πολιτισμού στις 26 Σεπτεμβρίου.
Την ημερίδα άνοιξε με χαιρετισμό ο  Αντιδήμαρχος  Οικονομικής Ανάπτυξης  του δήμου Αγρινίου, Μελιάδης Γεώργιος, ενώ ο τ. Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών φυτών Χανίων αναφέρθηκε στην παγκόσμια παραγωγή και κατανάλωση ελαιολάδου που αυξάνεται παράλληλα από το 1990 μέχρι σήμερα τονίζοντας ότι δεν πρέπει να μας ανησυχεί η είσοδος νέων χωρών στην ελαιοκαλλιέργεια γιατί οι συνθήκες είναι πολύ οριακές. Αυτό που απαιτείται είναι ο προσανατολισμός της ελαιοκαλλιέργειας και το στρατηγικό σχέδιο για την επίτευξη των στόχων. Με δεδομένο τα δομικά προβλήματα της ελληνικής γεωργίας, η ελαιοκαλλιέργεια δεν μπορεί να ‘παίξει’  με αξιώσεις με ανταγωνιστικό κόστος στη μαζική παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιολάδου σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον



Πρέπει να στραφεί στην παραγωγή ιδιαίτερα ποιοτικών και ασφαλών πιστοποιημένων ελαιοκομικών προϊόντων σημαντικής προστιθέμενης αξίας. Μια δυναμική ελληνική απάντηση στην επιδιωκόμενη ‘ελαιοκομική παγκοσμιοποίηση’ θα μπορούσε να είναι η επιλογή και καλλιέργεια σε κάθε περιοχή ντόπιων ελληνικών ποικιλιών.
Και κατέληξε ότι το ελληνικό ελαιόλαδο, αν υπάρξει σοβαρή και συντεταγμένη εθνική στρατηγική που θα αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν (ποιοτικά και οργανοληπτικά) και πατάξουμε τη νοθεία, δεν έχει να φοβηθεί τίποτε. Αντίθετα ανοίγονται νέες αγορές που μπορούμε να κατακτήσουμε, αν επιμείνουμε στην ποιότητα.
Η κ. Ράππου από το ΥπΑΑΤ αναφέρθηκε στις δράσεις προώθησης του ελληνικού ελαιολάδου στο εσωτερικό και τις διεθνείς αγορές τονίζοντας ότι ο τουρισμός είναι το βασικό εργαλείο για την προώθηση του ελαιολάδου, αφού μπορούμε να τον κάνουμε να το γνωρίσει και να το ζητά στη χώρα του. Τόνισε ότι υπάρχουν και δράσεις στο νέο κανονισμό, αλλά απαιτούνται συνέργειες μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων.

Επίσης πραγματοποιήθηκαν με εξαιρετική επιτυχία και οι εκδηλώσεις προβολής με το ελαιόλαδο, τις ελιές και τα τοπικά προϊόντα της ελιάς ως πρωταγωνιστές.

Στη Δημοτική Αγορά έγινε επίδειξη δεκατιανού με βάση το ελαιόλαδο από τους chef του Marpessa Hotel Bistro 17 και της  «Ηλιάστρα»  σε 300 παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι εκτέλεσαν συνταγές που επιμελήθηκε η κ Μαραζιώτη, διατροφολόγος εκαπιδευτικός



Στις 26 Σεπτεμβρίου στη Δημοτική Αγορά έγιναν τα εγκαίνια της Έκθεσης Ελαιοκομικών Προϊόντων . Συμμετείχαν οι κάτωθι Επιχειρήσει

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ  «ελαία 2014
Επιχειρήσεις ελαιοκομικών προϊόντων που συμμετέχουν στην Έκθεση Τυποποιημένων προϊόντων ελιάς και ελαιολάδου

Μέλη του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας
1. Αμάλθεια ΑΕ
2. Αντωνόπουλος Ν Δημήτριο
3. Αφοί Ε Μήλα ΕΕ – Μήλας Τρόφιμα
4. Αφοι Τσίπρα Ο
5. Αν. Χρ. Γαλαζούλας & Σια Ε.
6. Γαία Τρόφιμα ΑΒΕ
7. Γεωργιάδης  “Φυσις και Ουσία
8. Ένωση  Αγρινίο
9. Ήλιδα ΑΒΕΕ
10. Ι.Κορδάτος ΑΒΕΕ – Σ.Ζαφείρης Α
11. Ιθάκη Εξαγωγικ
12. Κασσαβέτης Χρήστο
13. Κτήμα Ευθυμίου Ε.
14. Μίχος Α
15. Μυλωνάς Λουκάς του Βασιλείου
16. Πρεβέντζας Εύθυμιος - Οlive Queen
17. Σιαδήμας Δημήτριος του Γεωργίο
18. Στεφανάτος- Τσορβαντζή  - Messologhi Field
19. Αγροτικός Συνεταιρισμός Ματαράγκα
20. Fresh Line Cosmetics M
21. Litheo Company – Λίνα Θεωδοροπούλου Ι.Κ.

Μέλη του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας
1. ΚΤΗΜΑ ΝΤΟΥΚΑ – Λιόντου Μαρί

Μέλη του Επιμελητηρίου Ηλείας
1. ΓΙΑΝΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ''Π  Ελαιοποιείν'
2. ΗΛΕΙΑΚΗ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑ ΕΠΕ - ΤΣΑΟΥΣΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
3. ΜΑΝΔΑΡΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ '' Mandarakis'
4. ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΓΑΡΗΣ ΚΑΙ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΑΓΑΡΗ ΟΕ
5. ΕΛΑΙΩΝΕΣ “ΜΕΡΚΟΥΡΗ”  ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ - ΦΡΑΓΚΟ
6. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΗΛΕΙΑΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ ''ΟΛΥΜΠΙΑ'
7. ILIS Α.Ε. - ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟ
8. “ΚΩΖΑΤ”   ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ & ΕΜΠΟΡΙΚΗ   ΕΤΑΙΡΙΑ
9. SAIFOS - ΒΛΑΧΟΥ ΣΟΦΙΑ ''ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ'
10. 776 deluxe foods a.e

ΣΥΝΟΛΟ: 32 Επιχειρήσεις
Χορηγοί  Τοπικών Προϊόντων για το Γαστρονομικό event στη λίμνη Τριχωνίδα:
“Παρουσίαση συνταγών με βάση την ελιά και το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο απο chef της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος – Επίδειξη εδεσμάτων – παραδοσιακό κέρασμα
   
Επιχειρήσεις - Παραγωγο
Αφοί Ε Μήλα ΕΕ – Μήλας Τρόφιμα
Παπαθανασίου ΑΒΕΕ
Agrino ΕΥ.ΓΕ Πιστιόλας Α
Αμάλθεια Α
Γαία Τρόφιμα ΑΒΕ
Aϋφαντής ΑΒΕΕ
Αφοί Στέφου & Σία ΕΕ
Αρτοποιία Θωμόπουλος Α
Aggeli Fine Foods -ΑΓΓΕΛΗ Ζυμαρικά
Ανθήρ ΑΒΕ
ΕΑΣ Αγρινίο
Ι.Κορδάτος ΑΒΕΕ – Σ.Ζαφείρης Α
Ηλιδα ΑΒΕ
Ζυμαρικά Αμφιλοχίας
Βιολογικό Αγρόκτημα Αφοί Παν. Φαρμάκη
Αφοι Σιαπλιαούρα - Αρτοποιί
Αφοί Ράπτη ΟΕ - Αρτοποιί
Λιάπης Κωνσταντίνος - Αρτοποιί
Σάββας  Κωνσταντίνος - Αρτοποιί
Παλαιός Νικόλαος - Σαλιγκάρια Παναιτωλίου Δ. Ελλάδας
Αφοί Δρακόπουλοι (φρούτα)
Βλάχος Ανδρέας (Παραγωγός)
Βλάχος Αποστόλης (Παραγωγός)
Ζαρκάδας Γιώργος (Αθερίνα Τριχωνίδος
Κουμάσης Ζώης (Παραγωγός
Μαυρόπουλος Αυγουστής (Κτηνοτρόφος
Μουτόπουλος Δημήτρης (Biofresh – Βιολογικά Προϊόντα)
Νταγιάντας Λάμπρος (Βιολογικά κηπευτικά)
Οικοζύμη  ΕΠΕ– Πριτσούλης Κωνσταντίνο
Σιάσος Γιώργος (Μανιτάρια Ορεινής Τριχωνίδας)
Τσαρούχης Γιώργος (Βιολογικά κηπευτικά

Κρασί στους επισκέπτες πρόσφεραν:  Οινοποιείο “Θέστια” ΕΠΕ
Περιήγηση των εισηγητών   στην Λίμνη Τριχωνίδα με  σκάφη: “Τρίτωνας Αγρινίου” Αθλητικό Σωματείο και του Οινοποιείου Θέστια ΕΠΕ

Τη δράση Υποστήριξαν ακόμη: τα ΜΜΕ ,το μουσικό σχολείο Αγρινίου, το  Ωδείο Σύγχρονης Τέχνης Αγρινίου ,η Σχολή Χορού Ελένης Πίσιου Dance Academy και ο φωτογράφος-οπερατέρ Γ.Γιαννακόπουλος


Υπενθυμίζεται τέλος πως τρεις παράλληλες εκθέσεις λειτουργούν από την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου στον χώρο της Δημοτικής Αγοράς Αγρινίου και θα συνεχιστούν έως την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2014

Ωράριο λειτουργίας εκθέσεων
10.00 - 13.00 και 18:00 - 21:00 καθημεριν

- Έκθεση τυποποιημένων προϊόντων ελιάς και ελαιολάδου - Ελαιοκομικών προϊόντων από τρεις Περιφέρειες (Δυτικής Ελλάδας, Ιονίων Νήσων και Ηπείρου

- Έκθεση έργων του Μαθητικού Καλλιτεχνικού Διαγωνισμού με θέμα "Ελιά ο Θησαυρός της Μεσογείου

- Έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Παλαιά Ελαιοτριβεία της Μακρυνείας», από τη φωτογραφική ομάδα art8 του Παραδοσιακού Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου Αγρινίου


 
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία