BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Υποθαλάσσιο το παλαιότερο ελαιοτριβείο του κόσμου

Ελαιοτριβείο ηλικίας 7500 ετών ήρθε στο φως μετά από υποβρύχιες ανασκαφές Αυστραλών και Ισραηλινών αρχαιολόγων που εντοπίστηκαν στην περιοχή Kfar Samir της ακτής Haifa του Ισραήλ. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ολόκληρο νεολιθικό οικισμό, σε βάθος πέντε μέτρων στην θαλάσσια ζώνη της εν λόγω περιοχής.

Νέα δεδομένα στις συναλλαγές των καλλιεργητών ελιάς με τα ελαιοτριβεία από το 2014

1
0
Προηγούμενες ανασκαφές στην περιοχή είχαν αναδείξει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ενδέχεται να παράγεται ελαιόλαδο στην συγκεκριμένη περιοχή από τους προϊστορικούς χρόνους, γεγονός που, με βάση και τις νεότερες ανακαλύψεις, καθιστά την εν λόγω περιοχή το παλαιότερο γνωστό σημείο ελαιοπαραγωγής του κόσμου. Συγκεκριμένα, το 1997, δημοσιευμένα στοιχεία ερευνών στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Archaeological Science μιλούσαν για τα ευρήματα των υποβρυχίων ερευνών  και συγκεκριμένα για χιλιάδες σπασμένες πέτρινες μυλόπετρες και πήλινα αγγεία γεμάτα με πολτό ελιάς. Οι ανακαλύψεις αυτές έδειξαν ότι στην περιοχή χρησιμοποιείτο τεχνολογία ελαιοπαραγωγής ηλικίας 6500 ετών, 500 χρόνων λιγότερων από ότι αρχικά πιστεύανε
 
Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ανασκαφών, η αρχαιολογική ομάδα ανακάλυψε ένα κτίσμα το οποίο πιθανολογείται ότι ήταν πηγάδι με φρέσκο νερό το οποίο αργότερα χρησιμοποιήθηκε για την αποκομιδή των αποβλήτων του ελαιοτριβείου. Οι ερευνητές πήραν δείγματα της άμμου που κάλυπτε το πηγάδι αυτό, τα οποία μετά τα αποτελέσματα των αναλύσεών τους αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντικά στοιχεία για την κοινωνία η οποία κάποτε ζούσε στην βυθισμένη νεολιθική τοποθεσία, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερειών σχετικών με τη λειτουργία του εμπορίου της αλλά και της πρώϊμης μεσογειακής τους διατροφή.
 
Η αρχαιολογική ομάδα αποτελείται από τους θαλάσσιους αρχαιολόγους Jonathan Benjamin του Πανεπιστημίου Flinders της Αυστραλίας και τον Ισραηλινό  Ehud Galili  της ισραηλινής Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων και του Πανεπιστημίου της Haifa στο Ισραήλ.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία