BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Μετά το δάκο και την Xylella, οι ιταλικοί ελαιώνες θερίζονται από σμήνη ψαρονιών

Η «μαύρη χρονιά» για τους Ιταλούς παραγωγούς ελαιολάδου φαίνεται να μην έχει τέλος αφού μετά τις καταστροφές που υπέστησαν από το δάκο και το βακτήριο Xylella fastidiosa, τώρα η σοδειά που τους έχει απομείνει, απειλείται από τα σμήνη των ψαρονιών.

Διενέργεια ελέγχων στη βρώσιμη ελιά

0
0
Τα ψαρόνια μπορούν να καταναλώσουν έως και πέντε κιλά ελαιοκάρπου ημερησίως, γεγονός που καθιστά προφανή την απειλή που αποτελούν για τις σοδειές. Η παρουσία των ψαρονιών στην Ιταλία δεν είναι καινούργια, αυτά τα πτηνά εγκαθίστανται στην νότια Ιταλία (ειδικά στην Απουλία και την Σικελία), όπου βρίσκουν καταφύγιο και τροφή στα αγροκτήματα, στους αμπελώνες και τους ελαιώνες. Εκτός από τις καταστροφές στον ελαιόκαρπο, τα σμήνη των πουλιών αποτελούμενα από χιλιάδες ψαρόνια, λερώνουν τα κηπευτικά και τα φρούτα μηδενίζοντας την εμπορεύσιμη αξία τους.
 
Ο Ιταλός βουλευτής Giovanni Epifani, σε σημείωση που απεύθυνε στον Υπουργό Γεωργίας της Ιταλίας και τους Ιταλούς ευρωβουλευτές από την περιοχή της Απουλίας (Puglia)  δήλωσε «Απαιτώ μόνιμη απόφαση να συμπεριληφθεί το είδος Sturnus vulgaris (κοινώς, ψαρόνι) ανάμεσα στα θηρεύσιμα είδη πτηνών, προκειμένου να περιοριστούν οι σοβαρές ζημιές που προκαλεί το πτηνό στην αγροτική παραγωγή της Απουλίας»
 
Ο βουλευτής Giovanni Epifani εξήγησε περαιτέρω ότι : «Η ερώτηση πρέπει να προωθηθεί στην Ε.Ε. και ο στόχος πρέπει να είναι η ενσωμάτωση του ψαρονιού στη λίστα με τα θηρεύσιμα πτηνά κατά την κυνηγετική περίοδο. Υπάρχει  ευρωπαϊκός κανονισμός (79/409/EEC) που  ορίζει ένα γενικό πλαίσιο προστασίας για όλα τα είδη του ψαρονιού, συμπεριλαμβάνοντας λανθασμένα σε αυτή και το κοινό ψαρόνι, το οποίο προκαλεί εκτεταμένες και ανεξέλεγκτες ζημιές στους παραγωγούς»
 
Προκειμένου να υποστηρίξει τους παραγωγούς, το 2010 και το 2011, η περιφέρεια της Απουλίας επέτρεψε την παρέκκλιση της απαγόρευσης του κυνηγιού
(ένα μέτρο απαραίτητο για την αποφυγή καταπάτηση ς των ευρωπαϊκών κανονισμών) αλλά η κατάσταση από τις επιδρομές των πτηνών επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο

«Ζητάω από το Υπουργείο Γεωργίας να κηρύξει θηρεύσιμο το κοινό ψαρόνι, το νωρίτερο δυνατό και οι αρμόδιοι της ευρωπαϊκής νομοθεσίας να διορθώσουν το λάθος στην λίστα θηρεύσιμων πτηνών,  ένα λάθος που προκαλεί πολλά προβλήματα στους Ιταλούς παραγωγούς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Epifani.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία