BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Όλο και περισσότερα ελαιόδεντρα δίνουν τη θέση τους σε εργοστάσια στην Τουρκία

Σε γενικευμένο φαινόμενο έχει μετατραπεί τελευταία η κοπή ελαιόδεντρων στην Τουρκία, καθώς και αυτή την εβδομάδα, τουρκικό κανάλι ανέφερε πως ξεριζώθηκαν 50 ελαιόδεντρα στην επαρχία Yılmazköy του Aydın, προκειμένου ιδιωτική εταιρία να στήσει εργοστάσιο γεωθερμικής ενέργειας.

Όλο και περισσότερα ελαιόδεντρα δίνουν τη θέση τους σε  εργοστάσια  στην Τουρκία

2
0

 Στην αρχή η εταιρία που θα αναλάμβανε την εγκατάσταση του γεωθερμικού εργοστασίου, προσπάθησε να υλοποιήσει το όλο σχέδιο με μυστικότητα, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες αποφάσισε να σταματήσει το ξερίζωμα των ελαιώνων ως αποτέλεσμα των έντονων αντιδράσεων των ντόπιων παραγωγών, οι οποίοι τελικά ενημερώθηκαν από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και αναστατώθηκαν από την καταστροφή των αιωνόβιων ελαιοδέντρων για τα οποία φημίζεται η περιοχή Έφελερ και τα οποία παράγουν το, γνωστό για την περιοχή, «ελαιόλαδο της Εφελέρ».

 «Πώς μπορούμε να συμβάλλουμε στη συνεχώς αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για τρόφιμα όταν καταστρέφονται ελαιόδεντρα με αυτό τον τρόπο. Θα ταῒσουμε τον κόσμο με ηλεκτρικό ρεύμα; Αυτό είναι λάθος!», τόνισε σε επίσημη δήλωσή του, ο προέδρος του υποκαταστήματος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου της περιοχής Aϊντίν, Μαχμούτ Νεντίμ Μπάρι.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η δεύτερη περίπτωση όπου ξεριζώνονται ελαιόδεντρα στην Τουρκία, τις τελευταίες εβδομάδες. Συγκεκριμένα, στο χωριό Γίρκα, ένας μεγάλος αριθμός ελαιοδέντρων θυσιάστηκε για να εγκατασταθεί εργοστάσιο γεωθερμικής ενέργειας και μάλιστα κοντά στην ίδια επαρχία, Γιλμακόυ.

 Επίσης, το Σεπτέμβριο του ‘14, στην πόλη Σόμα που έγινε πρόσφατα γνωστή για το τραγικό ατύχημα εργατών σε ορυχεία, οι αγρότες της περιοχής ξύπνησαν και βρήκαν τα ελαόδεντρά τους περιφραγμένα με συρματόπλεγμα. Όπως ήταν φυσικό, η ενέργεια ξεσήλωσε κύμα αντιδράσεων όχι μόνο των κατοίκων της περιοχής αλλά και της Greenpeace της Τουρκίας. Μάλιστα, δημιουργήθηκε και σχετική καμπάνια από τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης προς ένδειξη συμπαράστασης στους διαμαρτυρόμενους παραγωγούς έως ότου ανακληθεί η ίδρυση του εργοστασίου γεωθερμικής ενέργειας.

 Η Τουρκία, μία από τις μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγούς χώρες στον πλανήτη, δηλώνει πωε στοχεύει στην προώθηση της ελαιοκομικής της παραγωγής ακόμα και σε καιρούς που αποδεικνύονται δύσκολη για τον τομέα. Κριτικές απόψεις εκφράζονται ωστόσο, για την επίδραση που θα έχει στην εικόνα της χώρας και το αντίκτυπο στον ελαιοπαραγωγικό κλάδο, εάν συνεχιστούν εφάμιλλες ενέργειες που χτυπούν εκ των έσω, την τουρκική ελαιοπαραγωγή.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία