BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Το IOC επενδύει στην περαιτέρω εξάπλωση της ελαιοκαλλιέργειας στο Ιράν

Με αφορμή την κατάταξη του Ιράν στην 11η θέση ανάμεσα στις 43 ελαιοπαραγωγούς χώρες του πλανήτη αλλά και την πρόοδο του ελαιοκομικού τομέα της χώρας από το 1993 που έγιναν οι πρώτες φυτεύσεις ελαιοδέντρων, το IOC (Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου) αποφάσισε να χρηματοδοτήσει κατά 50% την διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων που αναμένεται να διοργανωθούν στις ελαιοπαραγωγούς περιοχές της χώρας.

Το IOC επενδύει στην περαιτέρω εξάπλωση της ελαιοκαλλιέργειας στο Ιράν

0
0

Ο Γιούνες Σινάκι, ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικών Υποθέσεων του ιρανικού Υπουργείου Γεωργίας, δήλωσε «Το Ιράν από το 1993 που μπήκαν οι πρώτες φυτείες για εμπορικούς σκοπούς στις περιοχές Ζανζάν, Τζιλάν και Γκολεστάν, έχει πραγματοποιήσει αξιόλογη πρόοδο καθώς οι σημερινοί του ελαιώνες εκτείνονται σε 1030 στρέμματα ενώ έχει ακόμα πολλές διαθέσιμες εκτάσεις για την καλλιέργεια της ελιάς».

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι το IOC πρόκειται να χρηματοδοτήσει κατά το ήμισυ, πολλά σεμινάρια και πρακτικά εργαστήρια ελαιοκομίας που θα πραγματοποιηθούν στις περιοχές Ζανζάν, Τζιλάν και Γκολεστάν για την εκπαίδευση των Ιρανών ελαιοπαραγωγών στην ελαιοκομία αλλά και την προώθηση του ελαιολάδου.

Μάλιστα, στις 27-30 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη, η πρώτη έκθεση «Olivex», με θέμα το ελαιόλαδο, την ελαιοκαλλιέργεια καθώς και όλη την σχετιζόμενη τεχνολογία και τις υποστηρικτικές υπηρεσίες. Στα πλαίσια της έκθεσης που θα διοργανωθεί στο εκθεσιακό κέντρο Imam Khomeini (PBUH) Grand Mosalla, θα συμμετέχουν τοπικές και ξένες εταιρίες του κλάδου παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας ελαιολάδου με σκοπό την αύξηση του ενδιαφέροντος για την ενίσχυση της ιρανικής παραγωγής ελαιολάδου αλλά και τον εντοπισμό των αδυναμιών του τομέα που αντιμετωπίζει ο κλάδος στο Ιράν. Επίσης, η έκθεση στοχεύει να ενισχύσει τις γνώσεις των Ιρανών ελαιοπαραγωγών ως προς την διαθέσιμη τεχνολογία.

Παρόλο που η έκθεση θα είναι η πρώτη στην ιστορία της χώρας, το ελαιόλαδο δεν είναι πρωτόγνωρο προϊόν για το Ιράν αφού αναφέρεται σε θρησκευτικά κείμενα της ιρανικής θρησκείας, ηλικίας 2.000 ετών. Παράλληλα, τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά και το ήπιο κλίμα ορισμένων περιοχών της χώρας, ευνοούν την ελαιοκαλλιέργεια επί αιώνες. Η πιο διαδεδομένες καλλιεργούμενες ποικιλίες ελαιοδέντρων του Ιράν, είναι η Ζάρντ, η Ροουγκάνι και η Μάρι, η οποία μάλιστα σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, περιέχει υψηλό ποσοστό στερολών.

Ωστόσο, ο ιρανικός λαός δεν φαίνεται ακόμα να έχει ενσωματώσει στη διατροφή του το ελαιόλδαο σε ιδιαίτερο βαθμό, καθώς καταναλώνει κατά μέσο όρο μόλις 160 γραμμάρια ελαιόλαδο, το έτος. Οι διοργανωτές της έκθεσης Olivex, ελπίζουν ότι πρωτοβουλίες σαν αυτή θα βοηθήσουν το ελαιόλαδο να ξαναπάρει τη θέση που είχε κατά τους παλαιότερους χρόνους στην οικονομία και τον πολιτισμό του Ιράν.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία