BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Ο ιταλικός ελαιοπαραγωγικός κλάδος ανασυγκροτείται και επενδύει στο μέλλον

Με στόχο τη δημιουργία μίας μακροχρόνιας στρατηγικής κατά της παραποίησης της ονομασίας του ιταλικού ελαιολάδου αλλά και την ενίσχυση των παρεμβάσεων και των οικονομικών πόρων για την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών και με αφρομή τη φετινή καταστροφική χρονια από άποψη ελαιοπαραγωγής στη γειτονική χώρα, ο Ιταλός υπουργός γεωργίας Μαουρίτσιο Μαρτίνα, συναντήθηκε με τους περιφερειακούς επιτρόπους γεωργίας και τους μεγαλύτερους φορείς/επιχειρήσεις που συνδέονται με τον κλάδο του ελαιολάδου, την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου.

Ο ιταλικός ελαιοπαραγωγικός κλάδος ανασυγκροτείται και επενδύει στο μέλλον

0
0

Για την προστασία της ποιότητας και την πρόληψη της απάτης στον κλάδο των τροφίμων, το ιταλικό Κεντρικό Σώμα Επιθεώρησης (ICQRF), διεξάγει ελέγχους σε όλα τα ιταλικά λιμάνια προκειμένου να εντοπίσει φορτία που προορίζονται από τους ιταλικούς ελαιώνες, μέχρι τα σημεία διακίνησης και πώλησης ελαιολάδου σε όλη τη χώρα, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός, σύμφωνα με στοιχεία του ενημερωτικού ιστοτόπου OliveOilTimes. Συγκεκριμένα, το ICQRF χρησιμοποιεί προηγμένα χημικά εργαστήρια για τη χημική ανάλυση ελαιολάδων προερχόμενων από την Ευρώπη ενώ και η Οικονομική Αστυνομία, η Δασονομία και η Μονάδα Αντι-νοθείας της ιταλικής Αστυνομίας, συμμετέχουν επίσης στους ελέγχους περί απάτης που διεξάγονται για το ιταλικό ελαιόλαδο.

Η έκθεση του ιταλικού Υπουργείου Γεωργίας ανέφερε ότι στη διάρκεια των ελέγχων για τη σοδεία του 2014, βρέθηκαν 452 «μη κανονικοί» φορείς από τους 4,114 που ελέγθηκαν. Συγκεκριμένα, ελέγχθηκαν 6.004 προϊόντα, τα 569 (9%) από τα οποία βρέθηκαν να μην πληρούν τους σχετικούς κανονισμούς, ενώ αναλύθηκαν 1.195 δείγματα, 66 (6%) από τα οποία κατατάχτηκαν ως «μη κανονικά». Ως εκ τούτου, επιβλήθηκαν 140 διοικητικές κυρώσεις και 122 κατασχέσεις συνολικής αξίας €9,778,000 ($11,132,302).

Προκειμένου να στηρίχθούν οι Ιταλοί ελαιοπαραγωγοί, το Οκτώβριο του 2014 η Ε.Ε. ενέκρινε €1.4 δις για τις ζημιές που προκάλεσε ο δάκος και η κακοκαιρία στις σοδειές τους, συμπεριλαμβανομένων και €100 εκατ. στη διάρκεια των επόμενων τριών χρόνων στις ιταλικούς συνεταιριστικές οργανώσεις. Ο Μαουρίτσιο Μαρτίνα, επίσης διέθεσε ετήσιες προσαυξήσεις ύψους €70 εκατ. έως το 2020 για την βελτίωση της απόδοσης και της ποιότητας των ιταλικών ελαιώνων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, υπήρξαν θετικά σχόλια για τις ενέργειες του Ιταλού υπουργού από τους συμμετέχοντες στην εν λόγω συνάντηση, τα πιο σημαντικά εκ των οποίων προήλθαν από την Assitol (την ιταλική ομοσπονδία της βιομηχανίας ελαιολάδου) και την Federolio (την εθνική ιταλική ομοσπονδία των διακινητών και εμπόρων).

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία