BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Παρατημένοι αμπελώνες θα ξαναμοιράσουν δικαιώματα

Εγκαταλελειμένα δικαιώματα φύτευσης αμπελώνων αναζητά το τελευταίο διάστημα η ΚΕΟΣΟΕ, προκειμένουν να αναδιανεμηθούν και να μην πάνε χαμένα τόσο για τους καλλιεργητές όσο και για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Παρατημένοι αμπελώνες θα ξαναμοιράσουν δικαιώματα

0
0
Πρόκειται για εκτάσεις µε αµπέλια, οι οποίες έχουν µέσα στο χρόνο εγκαταλειφθεί και δεν καλλιεργήθηκαν, µε αποτέλεσµα να µην είναι πλέον σήµερα παραγωγικά. Σε πολλές περιπτώσεις, όπως για παράδειγµα απουσία διαδόχου, αλλαγή επαγγέλµατος, διακοπή καλλιέργειας, θάνατος κ.λπ., τα δικαιώµατα έµειναν αναξιοποίητα και δεν δηλώθηκαν. «Αυτό σηµαίνει ότι σήµερα καλούνται να ενεργοποιηθούν οι αµπελουργοί που έχουν στην κατοχή τους δικαιώµατα, τα οποία είναι ανενεργά, προκειµένου να επιστρέψουν στο Εθνικό Αποθεµατικό και να επαναχορηγηθούν», εξηγεί στην Agrenda ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ, Χρήστος Μάρκου, σηµειώνοντας ότι ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία από την περιοχή της Καρύστου, µε αεροφωτογραφίες που καταγράφουν παλιούς αµπελώνες ακαλλιέργητους πλέον, που αντιστοιχούν σε δικαιώµατα χωρίς «αποδέκτη».

Όλο αυτό προκύπτει µε αφορµή το νέο καθεστώς αδειών φύτευσης, σύµφωνα µε το σχέδιο εκτελεστικού κανονισµού που αφορά την υποχρέωση δήλωσης των αµπελουργών που κατέχουν «∆ικαιώµατα Φύτευσης», τα οποία δεν θα χρησιµοποιήσουν έως 31.12.2015. Οι αµπελουργοί κάτοχοι ∆ικαιωµάτων Φύτευσης, οφείλουν από 15 Σεπτεµβρίου 2015 να υποβάλλουν αιτήσεις για τη µετατροπή ∆ικαιωµάτων Φύτευσης σε Άδειες Φύτευσης, βάσει του άρθρου 68 (1) του ΚΑΝ(ΕΕ) 1308/2013.  Κίνδυνο απώλειάς τους αντιµετωπίζουν αυτά που βάσει του Αµπελουργικού Μητρώου κατέχουν αµπελουργοί, οι οποίοι είτε: έχουν εγκαταλείψει την αµπελοκαλλιέργεια, προβαίνουν σε διαφορετική καλλιέργεια, υφίσταται παλαιός αµπελώνας που δεν καλλιεργείται, οι εκτάσεις που ήταν φυτεµένες µε αµπέλια έχουν εκριζωθεί και είναι χέρσες

Τα δικαιώµατά τους, κατά την εκτίµηση της ΚΕΟΣΟΕ, έχουν µετατραπεί σε αδρανή, αφού η επανενεργοποίησή τους µέσω αναδιάρθρωσης των αµπελώνων προϋποθέτει υποβολή επί δύο έτη ∆ήλωσης Συγκοµιδής. Η διάσωση των δικαιωµάτων φύτευσης στην περίπτωση αλλαγής καλλιέργειας (π.χ. εκρίζωση αµπέλων και φύτευση ελαιόδεντρων) ή χέρσων εκτάσεων, µπορεί να γίνει µόνο µε την εισφορά στο Εθνικό Αποθεµατικό.
Έτσι, η λύση κατά την ΚΕΟΣΟΕ, είναι οι αµπελουργοί να τα εισφέρουν στο Αποθεµατικό και το υπουργείο να φροντίσει για µια περίοδο π.χ. µια τριετία, να τα πάρουν πίσω εν είδει άδειας

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία