BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Βουνό οι παρατυπίες στις σημάνσεις ΠΟΠ ελαιολάδων της Ισπανίας

Το Ρυθμιστικό Συμβούλιο της Sierra Mágina καταγγέλει ότι η Υπηρεσία Κατοχύρωσης Δικαιωμάτων της Ισπανίας δεν προστατεύει αποτελεσματικά τις φίρμες ελαιολάδου ονομασίας προέλευσης, αναγκάζοντας τις ίδιες τις εταιρίες να έρχονται σε δικαστικές αντιπαραθέσεις με άλλες που, χωρίς αντίστοιχο δικαίωμα, χρησιμοποιούν στη σήμανση των προϊόντων τους τα ίδια τοπωνύμια.

Βουνό οι παρατυπίες στις σημάνσεις ΠΟΠ ελαιολάδων της Ισπανίας

0
0

Επιπλέον, όπως υπογραμμίζει το Συμβούλιο, οι θιγόμενες εταιρίες βρίσκονται αναγκασμένες να εντοπίζουν οι ίδιες τις περιπτώσεις κατάχρησης της ονομασίας προέλευσης και να ξοδεύουν συνεχώς πόρους και χρόνο για την αποκατάσταση των κανόνων θεμιτού ανταγωνισμού. Αυτά κατέθεσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Sierra Mágina,  Jesús Sutil, σχετικά με το ζήτημα και το πώς αυτό επηρεάζει την αγορά του κλάδου από τη στιγμή που άλλες εταιρίες μπορούν να χρησιμοποιούν παρεμφερή ονόματα με της περιοχής ΠΟΠ. Επιπλέον, ο  Jesús Sutil σημείωσε ότι κάθε χρόνο προβαίνουν σε δύο ή τρεις καταγγελίες περιπτώσεων εταιριών που χρησιμοποιούν το τοπωνύμιο Sierra Mágina, χωρίς να είναι πιστοποιημένες από την αρμόδια υπηρεσία.

«Τόσο ο ευρωπαϊκός κανονισμός όσο και η νομοθεσία περί ποιότητας της Περιφέρειας της Ανδαλουσίας διατηρούν τα τοπωνύμια των δικών μας προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων για τα ελαιόλαδα, με τέτοιο τρόπο που όταν η χρήση τους δεν πληροί τις προϋποθέσεις του αρμόδιου Νομοθετικού Συμβουλίου, είναι αντίθετη με τους κανόνες περί θεμιτού ανταγωνισμού», υπογράμμισε ο ίδιος. Για το λόγο αυτό το Συμβούλιο είχε εξ’ αρχής υιοθετήσει τη συμφωνία ότι «δεν θα δέχεται καμία φίρμα που χρησιμοποιεί το τοπωνύμιο Sierra Mágina από τη στιγμή που κατοχυρώνεται η ονομασία στη συγκεκριμένη εταιρία και θα απορρίπτει όσες φίρμες προσπαθούν να κατοχυρωθούν με την ονομασία αυτή», γιατί σε αντίθετη περίπτωση το γεγονός θα αποτελούσε παραπληροφόρηση του καταναλωτή,  συμπλήρωσε ο κ. Sutil.

«Εάν ο καταναλωτής δει το όνομα Sierra Mágina σε μία ετικέτα,  θα καταλάβει ότι ουσιαστικά αυτή προστατεύεται από την ονομασία προέλευσης και δεν θα καθίσει να διαπιστώσει εάν εμφανίζεται άλλο λογότυπο ή κάποια αντίθετη ένδειξη», ανέφερε επίσης ο Διευθύνων Σύμβουλος της Sierra Mágina.Όσο για τα εμπορικά σήματα που υπήρχαν πριν από την αναγνώριση της ονομασίας προέλευσης, ο Sutil έχει δηλώσει ότι «είναι τα μόνα που φέρουν το όνομα Mágina , και σχεδόν όλα είναι μέσα στη περιοχή ΠΟΠ, ενώ και εκείνα που δεν είναι, ποσώς έχουν κάποια εμπορική δραστηριότητα».

«Ένας από τους κύριους στόχους μας είναι να υπερασπιστούμε την προστατευόμενη ονομασία, γι’ αυτό έχουμε αντιταχθεί και καταγγείλει όλες αυτές τις φίρμες που προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν το όνομα Mágina, χωρίς να ανήκουν στην περιοχή ΠΟΠ», τόνισε ο διευθυντής.

 Το Ρυθμιστικό Συμβούλιο επιδιώκει επίσης να υπερασπιστεί τους ελαιοπαραγωγούς και τα ελαιοτριβεία, "οι οποίοι προσπαθούν να υπερασπίζονται τις προδιαγραφές του κανονισμού καθώς και των καταναλωτών, οι οποίοι αναμένουν μία ποιότητα αντίστοιχη με αυτή των προϊόντων ΠΟΠ». Όλη αυτή η κατάσταση μας έχει αναγκάσει σε μεγάλα έξοδα και δικαστικές διαμάχες αλλά μέχρι στιγμής έχουμε καταφέρει να ελέγξουμε το ζήτημα, ανέφερε κλείνοντας ο κ. Jesús Sutil.

πηγη: agroinformacion.com

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία