BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Πολώσεις στην Ευρώπη από την Χylella fastidiosa

Δεν κατάφεραν να φτάσουν σε συμφωνία οι ειδικοί των 28 κρατών που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες

Στην καταγραφή εναπόκειται η σωτηρία των αρχαίων ελαιόδεντρων

24
0

Διχασμός έχει προκύψει ανάμεσα στα κράτη της Ε.Ε. αναφορικά με το σωστό τρόπο χειρισμού της ασθένειας που πλήτει την ιταλική ελαιοκαλλιέργεια και οφείλεται στο βακτήριο Xylella fastidiosa.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί εκπρόσωποι των 28 κρατών μελών που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για να οργανώσουν κοινή στρατηγική εναντίον της ασθένειας δεν κατάφεραν να φτάσουν σε συνφωνία. «Χρειάζονται και άλλες διαπραγματεύσεις και συζητήσεις για να φτάσουμε σε μία κοινή θέση», δήλωσε ένας από τους εν λόγω αξιωματούχους στα ευρωπαϊκά μέσα. Μάλιστα η επόμενη συνάντηση των ευρωπαίων αξιωματούχων έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο.

Αναλυτικότερα, η Γαλλία και η Ισπανία επιθυμούν την εφαρμογή μίας σκληρής γραμμής, φοβούμενες για τους δικούς τους ελαιώνες καθώς και τα αμπέλια και τα εσπεριδοειδή τα οποία μπορούν να μολυνθούν απο το θανατηφόρο για τις ελιές βακτήριο, μέσω των εντόμων. Ωστόσο η Ιταλία εμφανίζεται λιγότερο πρόθυμη να λάβει δραστικά μέτρα, καθώς οι ελαιοπαραγωγοί αντιδρούν στην καταστροφή των αιωνόβιων, παραδοσιακών ελαιώνων της περιοχής της Απουλίας. Παρ'όλα αυτά η Ιταλία δε θα μπορέσει να σταματήσει τα πιο σκληρά μέτρα μόνη της, καθώς η ψηφοφορία επί του ζητήματος θα κριθεί κατά πλειοψηφία.

Οι ιταλικές αρχές κήρυξαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μία περιοχή 593.000 στρεμμάτων στη νότια Πούλια. Η ασθένεια, για την οποία προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία, έχει πλήξει σοβαρά τις ελιές της επαρχίας Λέτσε ενώ, όπως έχουν αναφέρει να προηγούμενα δημοσιεύματα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τουλάχιστον το 10% των 11 εκατομμυρίων δέντρων ελιάς γύρω από την πόλη Λέτσε στην Απουλία έχει προσβληθεί από το βακτήριο ενώ το σύνολό τους απειλείται με κοπή και καύση.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία