BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Κατά της μείωσης του ορίου αιθυλεστέρων στο ελαιόλαδο η Ισπανία

«Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο, μέχρι στιγμής, που να αποδεικνύει ότι η μείωση των επιτρεπόμενων ορίων αιθυλεστέρων στο ελαιόλαδο διασφαλίαζει την υψηλότερη ποιότητα του προϊόντος». Αυτό υπογραμμίστηκε από την περιφερειακή υπουργό γεωργίας της Ανδαλουσίας Ελένα Βίμπορας, στην διάρκεια συνεδρίασης που πργαματοποιήθηκε στο Γραφείο Ποιότητας Ελαιολάδου της Σεβίλλης, με αντικείμενο την αναστολή της εφαρμογής του ευρωπαϊκού κανονισμού που στοχεύει στη μείωση της περιεκτικότητας του ευρωπαϊκού ελαιολάδου στα εν λόγω συστατικά.

«Φάλτσα σφυρίγματα» των Ενώσεων φρενάρουν το ελαιόλαδο

0
0

Στη συνάντηση αυτή, παρίσταντο όλοι οι εκπρόσωποι των μεγάλων ελαιοκομικών φορέων της Ισπανίας, οι οποίοι από κοινού συμφώνησαν με το Υπουργείο της χώρας ότι θα πρέπει να ανασταλεί η εφαρμογή του συγκεκριμένου ευρωπαϊκού κανονισμού έως ότου υπάρξουν επαρκείς επιστημονικές ενδείξεις ότι η μείωση του επιπέδου αιθυλεστέρων ευνοεί την ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου και η εφαρμογή του κανονισμού έχει τη συγκατάθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC).

Επιπλέον, στη διάρκεια της συνάντησης όπου συμμετείχαν αντιπρόσωποι πολλών αγροτικών οργανώσεων, συνεταιρισμών, βιομηχάνων αλλά και της κεντρικής διοίκησης και του Ινστιτούτου Λιπών και Ελαίων, η περιφερειακή υπουργός Ελένα Βίμπορας ανακάλεσε ότι «το IOC είχε εισηγηθεί την αλλαγή του κανονισμού αναφορικά με ορισμένα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου προκειμένου να διευκολυνθεί ο εντοπισμός των περιπτώσεων νοθείας». Όπως εξήγησε η ίδια, σύμφωνα με κάποιες επιστημονικές μελέτες η συγκέντρωση των αιθυλεστέρων στο ελαιόλαδο μπορεί να μεταβληθεί κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης του ελαιολάδου. Έτσι, η Ε.Ε. είχε αποφασίσει να συμπεριλάβει τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών στον νέο κανονισμό. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε, καθώς τελικά η εν λόγω ρήτρα δεν συμπεριλήφθηκε στον ευρωπαϊκό κανονισμό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό που διαμορφώθηκε και τελικά ισχύει από το Μάρτιο του 2014, τα επιτρεπόμενα επίπεδα αιθυλεστέρων ορίστηκαν στα 40 miligrams/ κιλό ελαιολάδου για την ελαιοκομική χρονιά 2013/2014. Αντίθετα, στην τρέχουσα ελαιοκομική χρονιά 2014/2015, εφαρμόστηκε το όριο των 35 miligrams/ κιλό ενώ για την επόμενη χρονιά προβλέπεται όριο 30 miligrams/ κιλό. «Με τον τρόπο αυτό πολλά ελαιόλαδα εξαιρετικής ποιότητας κινδυνεύουν να βγουν εκτός κυκλοφορίας», υπογράμμισε η κ. Ελένα Βίμπορας.

Προς ώρας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στα χέρια της ένα προσχέδιο του κανονισμού και αναμένει την έγκρισή του από τους Εκπροσώπους των Πράξεων (Acts Delegates) και που σημαίνει ότι τα κράτη μέλη δεν μπορούν να παρέμβουν. «Για το λόγο αυτό είναι κρίσιμο να δράσουμε τώρα, πριν υιοθετηθεί ο κανονισμός και θα πρέπει να εφαρμοστεί το μέτρο την επόμενη καλλιεργητική σεζόν, έως ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση εντός του IOC», σημείωσε τέλος η κ. Βίμπορας, επιμένοντας ότι θα πρέπει να αποστελλεί σχετική επιστολή στον Υπουργό Γεωργίας της χώρας για να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ει δυνατόν την τρέχουσα εβδομάδα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία