BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Προβλήματα από την μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων ελαιολάδου.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ελαιολάδου, τα αποθέματα φέτος εκτιμάται ότι θα είναι λιγότερα κατά 783.000 τόνους, συγκρινόμενα με τον μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας. Το γεγονός αυτό, που οφείλεται στην κακή Ισπανική και Ιταλική σοδειά φαίνεται ότι θα προκαλέσει προβλήματα στο δεύτερο εξάμηνο τους έτους, ιδιαίτερα στην τροφοδοσία εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου.

Έπιασε τα 3,80 ευρώ το κιλό το ελαιόλαδο στη Μεσσαρά

2
0
Παρά την αύξηση του 2,5% των αποθεμάτων το προηγούμενο έτος, όπως αναφέρει το εμπορικό περιοδικό The Grocer, η αξία έχει πέσει κατά 2,8% στο ράφι, κυρίως λόγω της μάχης των τιμών των καταστημάτων. Οι τιμές λιανικής πιέζονταν προς τα κάτω, λόγω του σκληρού marketing και πλέον οι τιμές αναμένεται να ανέβουν αρκετά εξαιτίας της φτωχής σοδειάς.

Αρκετοί μεσάζοντες σκέφτονται να εκμεταλλευτούν την κατάσταση, κρατώντας αποθέματα για τα διαθέσουν αργότερα σε μεγαλύτερη τιμή, όμως , όπως παραθέτει η έρευνα, οι λιανοπωλητές παίζουν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση των τιμών σε όλη την αλυσίδα διάθεσης και η προσπάθειά τους να συγκρατήσουν χαμηλά της τιμές και υψηλά τα δικά τους κέρδη δεν ευνοεί τους υπόλοιπους παίκτες, μεταξύ των οποίων και οι παραγωγοί. Ενδεικτικά, στην αγορά της Βρετανίας, τα μεγάλα super market, οδηγούνται σε μία κούρσα μείωσης τιμών, από τις εκπτωτικές αλυσίδες, όπως το Lidl  και το Aldi.

Μεαγλύτερη απειλή, κατά το The Grosser, είναι ότι η δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνεται για το ελαιόλαδο, το οποίο γίνεται όλο και πιο δυσεύρετο και ακριβό, μπορεί να στρέψει τους ευρωπαίους σε άλλα προϊόντα, όπως το ηλιέλαιο και σπορέλαιο, τα οποία όχι μόνο είναι φθηνότερα αλλά και σε μεγαλύτερη αφθονία, αφού η παραγωγή τους αυξήθηκε σε σχέση με πέρυσι. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, πάντως, για το ελαιόλαδο θα είναι να μην μπορέσει να σταθεροποιήσει την θέση  που έχει κατακτήσει έως σήμερα στην ευρωπαϊκή αγορά.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία