BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Μέτρα για την Xylella ζητούν κυβερνητικοί βουλευτές

Ερώτηση σχετικά με τον επιβλαβή οργανισμό Xylella fastidiosa και τους κινδύνους στην ελαιοκομία, κατέθεσε η Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Βάκη, προς τον κ. Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το φετινό πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου

0
0

Το βακτήριο Xylella fastidiosa εντοπίστηκε στην περιφέρεια Apulia της Νότιας Ιταλίας σε ελαιόδεντρα, προκαλώντας μια ασθένεια που εξαπλώνεται ταχύτατα και νεκρώνει τα φυτά. Υπολογίζεται ότι προσβλήθηκαν συνολικά ένα εκατομμύριο ελαιόδεντρα στη γείτονα, με ολέθριες συνέπειες οικονομικές και περιβαλλοντικές. Η «Ξυλέλλα» θεωρείται φυτοπαθογόνος οργανισμός υψηλού κινδύνου  προσβάλλοντας μεγάλο αριθμό ξενιστών. Η πιθανότητα να εισαχθεί στη χώρα μας είναι μεγάλη.

Ιδιαίτερα για την Περιφέρεια των Ιονίων Νήσων,  «πύλη εισόδου» από την Ιταλία, δημιουργούνται σοβαρές απειλές  καθώς μόνο στην Π.Ε. Κέρκυρας φύονται τέσσερα εκατομμύρια ελαιόδεντρα σχηματίζοντας τον αιωνόβιο κερκυραϊκό ελαιώνα με ρόλο παραγωγικό, αισθητικό και προστατευτικό.

Η κυρία Βάκη ρωτάει τον αρμόδιο Υπουργό εάν θεωρείται επαρκής η έρευνα για τον εντοπισμό του οργανισμού σε ετήσια βάση, όπως προβλέπει η κοινοτική απόφαση  2015/789/ΕΕ, με δεδομένη την ταχύτητα εξάπλωσης του Xylella fastidiosa και τη γεωγραφική εγγύτητα των Ιονίων Νήσων ως «πύλη εισόδου» από την Ιταλία. Ακόμη, ζητάει να μάθει εάν διενεργούνται οι προβλεπόμενοι έλεγχοι στα εισαγόμενα φυτά, εάν έχουν υποστηριχτεί μέτρα για τη χρηματοδότηση της έρευνας αλλά και ανακούφισης των καλλιεργητών ελιάς, ή πρωτοβουλίες για τη δημιουργία συμμαχίας μεσογειακών ελαιοπαραγωγικών χωρών.  Τέλος, η Βουλευτής ρωτάει αν υπάρχει πρόθεση να στελεχωθεί το  Ινστιτούτο Ελαίας Κέρκυρας, καθώς και αν αληθεύει ότι υπάρχουν σκέψεις από πλευράς Ε.Ε. για την αντικατάσταση των προσβληθέντων ελαιόδεντρων με υβρίδια ελιάς με διάρκεια ζωής δέκα χρόνων που μειώνουν την παραγωγή. 

Την ερώτηση συνυπογράφουν 18 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία