BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Να προχωρήσουν μόνοι τους σε δακοκτονία καλούνται οι ελαιοκαλλιεργητές Χανιών

Επιβεβαιώνοντας σειρά δημοσιευμάτων της εφημερίδας Agrenda για τις μεγάλες δυσχέρειες και καθυστερήσεις στα προγράμματα δακοκτονίας, να ξεκινήσουν από μόνοι τους δολωματικούς ψεκασμούς για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς, καλεί τους παραγωγούς των πρώιμων, παραλιακών περιοχών του νομού Χανίων, η οικεία Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

Φτιάχνουν λόμπι για το ελαιόλαδο στην Ευρώπη

5
0
Οι παραγωγοί καλούνται να προχωρήσουν από μόνοι τους στη δακοκτονία, επειδή απέβη άγονος ο διαγωνισμός για την ανάδειξη εργολάβων. Ευτυχώς, στις όψιμες περιοχές, προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλημα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη ΔΑΟΚ Χανίων, «ο διαγωνισμός για την υπ. αριθ. 42862/2-04-2015 διακήρυξη της Διεύθυνσης Οικονομικού της Περιφέρειας Κρήτης, που αφορά στην εύρεση εργολάβων δολωματικών ψεκασμών κηρύχθηκε άγονος για όλη την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων. Η Δ/νση Οικονομικού της Περιφέρειας Κρήτης καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος με την διαδικασία της διαπραγμάτευσης, θεωρούμε δε ότι είναι πολύ κοντά στην επίλυση του προβλήματος. Παρόλα αυτά όμως στην παραλιακή ζώνη της Περιφερειακής Ενότητας (πρώιμες περιοχές), θα πρέπει να ξεκινήσει ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός το αργότερο εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Στο διάστημα αυτό  εκτιμούμε ότι δεν θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ανάδειξης εργολάβων. Αν  ο πρώτος ψεκασμός καθυστερήσει η επιτυχία του προγράμματος δακοκτονίας δεν είναι εξασφαλισμένη

Για τον λόγο αυτό καλούνται οι ελαιοπαραγωγοί της παραλιακής ζώνης όπως προχωρήσουν σε δολωματικούς ψεκασμούς ει δυνατόν σε συλλογικό επίπεδο μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν εγκεκριμένα σκευάσματα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες της ετικέτας. Οι ψεκασμοί θα πρέπει να γίνονται τις πρωινές ώρες, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν (θερμοκρασία μέχρι 28οC, χωρίς άνεμο και βροχή), να τηρούνται οι αποστάσεις από κατοικημένες περιοχές και να ενημερώνονται οι περίοικοι.

Τονίζουμε επίσης ότι η χρονιά είναι οψιμότερη όσον αφορά στην καρπόδεση από προηγούμενες χρονιές και για τον λόγο αυτό δεν υπάρχει ακόμη λόγος ανησυχίας για τις οψιμότερες περιοχές. Υπενθυμίζουμε ότι ο ελαιοκάρπος είναι επιδεκτικός προσβολής με την έναρξη πήξης (ξυλοποίησης) του πυρήνα (κουκούτσι). Οι παραγωγοί των περιοχών αυτών θα ενημερωθούν αν παραστεί ανάγκη με επόμενα δελτία τύπου.

Τηλ. επικοινωνίας 28213-46541-43-23, 28220-22005»
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία