BACK TO
TOP
Πιστοληπτικά

ΣΕΔΗΚ: Με εισφορά αγροτών η φετινή δακοκτονία

Με εισφορά των παραγωγών απευθείας από τις επιδοτήσεις, όπως γίνεται και με τον ΕΛΓΑ, και κατάργηση της εισφοράς από τα ελαιοτριβεία μπορούν να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι για τη φετινή δακοκτονία, όπως επισημάνθηκε κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), το οποίο έλαβε χώρα στις 23 Ιουλίου στα γραφεία του στα Χανιά.

Ο δάκος «τρέχει» πιο γρήγορα από τις διαδικασίες δακοκτονίας

5
0

Στη συνεδρίαση αυτή, εκτός του προέδρου του ΣΕΔΗΚ Γ. Μαρινάκη Δημάρχου Ρεθύμνου μετείχαν και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Κονταξάκης Ευτυχης (Δ. Χανιων), Σταυρουλάκης Σταυρος (Δ. Αποκορώνου), Πατερομιχελάκη Καιτη (Δ. Κισαμου) και Γερμανάκη Ελευθ. (Δ. Ρεθυμνου) καθώς και ο Δήμαρχος Κισάμου κ. Θ. Σταθάκης, ο Επιστημονικος Συβουλος του ΣΕΔΗΚ Νικ Μιχελακης, ο Δρ Εντομολογος Στελ. Μιχελάκης και ο Γιαν. Λουφαρδάκης Συνεργάτης Δακοκτονίας του Δ. Πλατανιά.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Πρόεδρος του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. και Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, σε δηλώσεις του τόνισε ότι «είμαστε ήδη στον Ιούλιο και δεν έχουν αρχίσει οι ψεκασμοί», γεγονός που απέδωσε «σε τεχνικούς ή και άλλους λόγους».

Ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε ότι «υπάρχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση και ο δάκος ήδη προελαύνει. Η δακοκτονία θα έπρεπε να έχει αρχίσει από τις αρχές Ιουνίου». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τη συνεδρίαση απασχόλησε «η υποχρηματοδότηση που υπάρχει στη δακοκτονία. Ενώ θα έπρεπε να διατίθενται 30 με 35 εκατ. ευρώ για όλη την Ελλάδα, το ποσό είναι περίπου το μισό, ενώ η τάση είναι συνεχώς να μειώνεται».

Ο κ. Μαρινάκης ζήτησε από το αρμόδιο υπουργείο, μαζί με τις Περιφέρειες, «να δει το θέμα εξ’ αρχής και να εξασφαλίσει τους πόρους της δακοκτονίας» και πρόσθεσε ότι «αυτό θα μπορούσε να γίνει εξασφαλίζοντας ένα ποσοστό απευθείας από τις επιδοτήσεις, όπως γίνεται και με τον ΕΛΓΑ».

Ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ σημείωσε επίσης ότι το σύστημα που ακολουθείται μέχρι τώρα, μέσω των ελαιοτριβείων, είναι ατελές, ενίοτε και αδιαφανές, «πάντως μη αποτελεσματικό. Από την αρχή, λοιπόν, θα πρέπει να δούμε ποιος θα είναι ο φορέας που θα υλοποιεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας».

Αναφερόμενος στο παράδειγμα της Ισπανίας είπε ότι η συγκεκριμένη χώρα «έχει έναν κεντρικό φορέα -όπως είχαμε και εμείς κάποτε ένα ταμείο- με σκοπό και στόχο την προστασία της ελαιοπαραγωγής. Το υπουργείο, αν θέλει να κρατήσει σε κεντρικό επίπεδο το θέμα αυτό, θα πρέπει να δημιουργήσει έναν φορέα, που θα ασχολείται μόνο με αυτό το ευαίσθητο θέμα. Η δικιά μας άποψη είναι ότι πρέπει να αποκεντρωθεί και να πάει στις Περιφέρειες μαζί και η αποκέντρωση των πόρων. Τα προβλήματα αυτά θα θέσουμε στον υπουργό, σε μια συνάντηση που θα επιδιώξουμε να έχουμε μαζί του».

Ακόμα ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε ότι «η Κρήτη, ως ελαιοκομική περιοχή, έχει πολλά παράπονα, γιατί κανείς παραγωγός δεν αποζημιώθηκε από τον καύσωνα που πριν από δύο χρόνια έπληξε την Κρήτη. Επίσης έχουμε μία σφοδρή επίθεση στους παραγωγούς μέσω της Κ.Α.Π., ενώ το πρόβλημα της δακοκτονίας εξακολουθεί να υπάρχει. Αισθανόμαστε παραπεταμένοι. Η κεντρική Πολιτεία θα πρέπει τελικά να κουβεντιάσει μαζί μας. Τα προβλήματα αυτά δεν αφορούν μόνο το σήμερα, είναι διαχρονικά και ήρθε η ώρα να τα λύσουμε».

Ανάμεσα στα προβλήματα στη συνεδρίαση υπήρξε και κάτι το αισιόδοξο που, όπως τόνισε ο κ. Μαρινάκης, «πήραμε από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου ένα πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο με τον Σ.Ε.ΔΗ.Κ., με το οποίο θα προσπαθήσουμε να κάνουμε παρεμβάσεις στην ευαίσθητη γενιά των νέων παιδιών στα Δημοτικά και τα Γυμνάσια, με βιβλία και ψηφιακό υλικό, για να τα ευαισθητοποιήσουμε στα θέματα της διατροφικής αξίας του ελαιολάδου. Ένα θέμα που θα πρέπει να το περάσουμε από τα παιδιά στους γονείς, όπως και πολλά πράγματα τα οποία έχουν περάσει από τα παιδιά στις οικογένειες. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε την αξία του ελαιολάδου, αλλά και τους κινδύνους από την κακή διατροφή στα παιδιά μας. Είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα το οποίο καταφέραμε μετά από πολύ κόπο να το κερδίσουμε και τώρα είμαστε στη φάση της υλοποίησης το επόμενο διάστημα».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία