BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Οι βροχοπτώσεις «θέρισαν» τα αμπέλια της Κρήτης

Εκτός παραγωγής εκμεταλλεύσεις με επιτραπέζια σταφύλια, σταφιδάμπελα και αρκετά οινάμπελα.

Οι βροχοπτώσεις «θέρισαν» τα αμπέλια της Κρήτης

0
0

Εκτεταμένες ζημιές σε επιτραπέζια σταφύλια, σουλτανίνα και οινοστάφυλα, προκάλεσαν στην Κρήτη σφοδρές βροχοπτώσεις το τριήμερο 13 -15 Αυγούστου.

Οι ζημιές αυτές αλλάζουν τάχιστα τα σχέδια των επιχειρήσεων εξαγωγής  επιτραπέζιων σταφυλιών και  σταφίδας καθώς και των οινοποιείων, αφού μειώνονται σημαντικά οι αξιοποιήσιμες ποσότητες σταφυλιών στην Κρήτη! Η διεύθυνση του περιφερειακού παραρτήματος του ΕΛΓΑ πραγματοποίησε συνάντηση τη Δευτέρα 17 Αυγούστου με τους επικεφαλής της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης για μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης και στη συνέχεια οι ελεγκτές του Οργανισμού θα κάνουν επιτόπιους ελέγχους στα αμπέλια. Οι αμπελουργοί, οι εξαγωγείς και οι οινοποιοί της Κρήτης, κατά κοινή ομολογία, βιώνουν φέτος μία πολύ δύσκολη περιπέτεια!

Ως γνωστό στην Κρήτη ο Ιούλιος και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου δεν «δίνουν» βροχοπτώσεις.  Φέτος όμως «έδωσαν» με αποτέλεσμα να υπάρξουν εκτεταμένες προσβολές από περονόσπορο και ευδεμίδα, με σημαντικότατες απώλειες για τους βιοκαλλιεργητές.  Οι εντελώς απρόσμενες σφοδρές χαλαζοπτώσεις στις αρχές του Αυγούστου και μάλιστα στην ξηρική περιοχή της Μεσαράς προκάλεσαν σημαντικές ζημιές σε αμπέλια, ελιές και κηπευτικά. Συγχρόνως στις αρχές του Αυγούστου έβρεχε σποραδικά σε διάφορες περιοχές, χωρίς όμως να προκληθούν σημαντικές ζημιές, αφού οι αγρότες φρόντιζαν διαρκώς να καλύπτουν με χημικά τα αμπέλια τους και να απομακρύνουν τις σάπιες ρώγες.

Αυτό που αποτέλειωσε την παραγωγή χιλιάδων στρεμμάτων (μέχρι τώρα δεν έχει υπολογιστεί ακριβώς η έκταση) ήταν οι έντονες βροχοπτώσεις το τριήμερο 13 – 15 Αυγούστου!  Εκτός παραγωγής τίθενται αμπέλια με επιτραπέζια σταφύλια, σταφιδάμπελα και αρκετά οινάμπελα. Ίσως σωθούν κάποια σκεπαστά αμπέλια και ορισμένες όψιμες ποικιλίες οινάμπελων, που δεν είχαν προσβληθεί από περονόσπορο και ευδεμίδα.

Οι εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών έχουν σχεδόν σταματήσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι εξωτερικά συνεργεία εξαγωγικών επιχειρήσεων την Τρίτη 17 Αυγούστου πήγαιναν από το ένα αμπέλι στο άλλο, διότι δεν έβρισκαν «καθαρά» σταφύλια να κόψουν! Γεωπόνοι Ενώσεων και αρμόδιοι οινοποιείων πήγαν στα αμπέλια για να αποτιμήσουν την κατάσταση. «Λίγα είναι τα καθαρά σταφύλια» απαντούν.  Για τα ώριμα σταφιδάμπελα ούτε λόγος να γίνεται. Ίσως σωθούν κάποια αμπέλια με ποικιλία σουλτανίνα όψιμων περιοχών.

Κι όλα αυτά, ενώ δεν έχει εμφανιστεί το πραγματικό μέγεθος των ζημιών: Η εμπειρία λέει ότι θα εμφανιστούν κίτρινα «στεφανάκια» πάνω στις ρώγες των σταφυλιών, που σε λίγες μέρες θα σκάσουν προκαλώντας σήψη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ευνοούν ακόμα και οι καιρικές συνθήκες. Μετά τις βροχές δεν φύσηξε για να στεγνώσουν τα σταφύλια. Αντίθετα, ήταν άπνοια με υψηλές θερμοκρασίες, πράγμα που σημαίνει ότι τα σταφύλια θα απορροφήσουν την υγρασία της γης και θα σκάσουν.

Μέχρι τις 25 Αυγούστου θα φανεί το πραγματικό μέγεθος των ζημιών (που έτσι κι αλλιώς είναι σημαντικές), ενώ αναμένονται και άλλες βροχοπτώσεις.

Σύσκεψη υπό τον περιφερειάρχη Κρήτης

Την άμεση ενεργοποίηση της κεντρικής διοίκησης του ΕΛΓΑ και την αποστολή αντιπροσωπίας της στην Κρήτη για να δει επί τόπου το μέγεθος των καταστροφών που προκάλεσε η κακοκαιρία στις αμπελοκαλλιέργειες, ζήτησε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Με αφορμή τις καταστροφές και το συντονισμό των ενεργειών για την άμεση καταγραφή των ζημιών ο Περιφερειάρχης είχε την Τρίτη 17 Αυγούστου συνάντηση στην Περιφέρεια με την διοίκηση της ομάδας αμπελουργών Κρήτης  παρουσία του περιφερειακού διευθυντή του ΕΛΓΑ Νίκου Δασκαλάκη και τη συμμετοχή των βουλευτών Σωκράτη Βαρδάκη, Βασίλη Κεγκέρογλου , Λευτέρη Αυγενάκη, του πρώην βουλευτή Μάξιμου Σενετάκη και του εκπροσώπου του Δήμου Ηρακλείου-Αντιδημάρχου Πέτρου Ινιωτάκη.

Ο πρόεδρος της ομάδας αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης και τα μέλη της διοίκησης χαρακτήρισαν πρωτοφανείς και ολοκληρωτικές σε πολλές περιπτώσεις τις καταστροφές, ενώ επισήμαναν την ανάγκη για άμεση καταγραφή των ζημιών και της παρουσίας στη Κρήτη του προέδρου του ΕΛΓΑ.

Ο Περιφερειάρχης, οι παριστάμενοι Βουλευτές και ο εκπρόσωπος της Αυτοδιοίκησης εξέφρασαν την αλληλεγγύη και στήριξή τους στους πληγέντες αγρότες τονίζοντας ταυτόχρονα την θέληση τους να συνεργαστούν από κοινού για την ενεργοποίηση του ΕΛΓΑ και των αρμόδιων υπηρεσιών για την άμεση καταγραφή των ζημιών, με στόχο την αποζημίωση των παραγωγών .

« Συναντηθήκαμε για τον συντονισμό των ενεργειών από όλους τους φορείς για την μεγάλη ζημιά που έχουν πάθει οι αμπελουργοί μας από τις τελευταίες βροχοπτώσεις. Όλοι μαζί ενώνουμε τις δυνάμεις και ζητούμε από τον ΕΛΓΑ να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Ο Περιφερειάρχης πρόσθεσε, ότι, «έχουμε επικοινωνήσει με το Διοικητικό Συμβούλιο και  πιστεύω ότι θα έρθει η αντιπροσωπία από τον ΕΛΓΑ στην Κρήτη για να δει επί τόπου τις ζημιές , να γίνει άμεσα η καταγραφή και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί μας που όλο το χρόνο δουλεύουν και την τελευταία στιγμή χάνουν τον κόπο μιας χρόνιας»  

Ξεκίνησε τις εκτιμήσεις ο ΕΛΓΑ

Στο μεταξύ, σε άμεση εκτίμηση των ζημιών από το χαλάζι και τις βροχοπτώσεις στην Κρήτη προχωρά ο ΕΛΓΑ προκειμένου να ολοκληρωθεί άμεσα η εκτιμητική διαδικασία και να καταγραφούν οι ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες της Κρήτης που επλήγησαν από την κακοκαιρία στις 7-8 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η χαλαζόπτωση και οι άκαιρες βροχοπτώσεις που έπληξαν κυρίως κεντρικά και νότια τμήματα του Ηρακλείου έχουν ζημιώσει ως επί το πλείστον καλλιέργειες με ελιές , αμπέλια και υπαίθρια κηπευτικά, αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση ο ΕΛΓΑ.

Μάλιστα, όπως σημειώνει, το υποκατάστημα Κρήτης έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασίες ελέγχου και εκτίμησης ενώ η διοίκηση του Οργανισμού ενισχύει το έργο του υποκαταστήματος στο Ηράκλειο με γεωπόνους και εκτιμητές από την κεντρική διεύθυνση και άλλες περιοχές της χώρες οι οποίοι βρίσκονται καθ’ οδόν.

Παράλληλα ο ΕΛΓΑ βρίσκεται σε συνεχή επαφή και άμεση συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης,  την τοπική αυτοδιοίκηση και τους φορείς αγροτών με σκοπό τον γρήγορο έλεγχο και καταγραφή των ζημιών και την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.

Την άμεση ενεργοποίηση της κεντρικής διοίκησης του ΕΛΓΑ και την αποστολή αντιπροσωπίας της στην Κρήτη για να δει επί τόπου το μέγεθος των καταστροφών που προκάλεσε η κακοκαιρία στις αμπελοκαλλιέργειες, ζήτησε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Με αφορμή τις καταστροφές και το συντονισμό των ενεργειών για την άμεση καταγραφή των ζημιών ο Περιφερειάρχης είχε την Τρίτη 17 Αυγούστου συνάντηση στην Περιφέρεια με την διοίκηση της ομάδας αμπελουργών Κρήτης  παρουσία του περιφερειακού διευθυντή του ΕΛΓΑ Νίκου Δασκαλάκη και τη συμμετοχή των βουλευτών Σωκράτη Βαρδάκη, Βασίλη Κεγκέρογλου , Λευτέρη Αυγενάκη, του πρώην βουλευτή Μάξιμου Σενετάκη και του εκπροσώπου του Δήμου Ηρακλείου-Αντιδημάρχου Πέτρου Ινιωτάκη. Ο πρόεδρος της ομάδας αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης και τα μέλη της διοίκησης χαρακτήρισαν πρωτοφανείς και ολοκληρωτικές σε πολλές περιπτώσεις τις καταστροφές, ενώ επισήμαναν την ανάγκη για άμεση καταγραφή των ζημιών και της παρουσίας στη Κρήτη του προέδρου του ΕΛΓΑ. Ο Περιφερειάρχης, οι παριστάμενοι Βουλευτές και ο εκπρόσωπος της Αυτοδιοίκησης εξέφρασαν την αλληλεγγύη και στήριξή τους στους πληγέντες αγρότες τονίζοντας ταυτόχρονα την θέληση τους να συνεργαστούν από κοινού για την ενεργοποίηση του ΕΛΓΑ και των αρμόδιων υπηρεσιών για την άμεση καταγραφή των ζημιών, με στόχο την αποζημίωση των παραγωγών .

« Συναντηθήκαμε για τον συντονισμό των ενεργειών από όλους τους φορείς για την μεγάλη ζημιά που έχουν πάθει οι αμπελουργοί μας από τις τελευταίες βροχοπτώσεις. Όλοι μαζί ενώνουμε τις δυνάμεις και ζητούμε από τον ΕΛΓΑ να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Ο Περιφερειάρχης πρόσθεσε, ότι, «έχουμε επικοινωνήσει με το Διοικητικό Συμβούλιο και  πιστεύω ότι θα έρθει η αντιπροσωπία από τον ΕΛΓΑ στην Κρήτη για να δει επί τόπου τις ζημιές , να γίνει άμεσα η καταγραφή και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί μας που όλο το χρόνο δουλεύουν και την τελευταία στιγμή χάνουν τον κόπο μιας χρόνιας»  


Ζημιές και στη Μακεδονία

Παράλληλα, στην περιοχή της Άρνισσας Ν. Πέλλης στις 14 Αυγούστου, παραμονή της Παναγίας και ώρα 5 το απόγευμα ξέσπασε ισχυρή ανεμοθύελλα με καταρρακτώδη βροχή και χαλάζι, που προκάλεσε σοβαρές ζημίες στις καλλιέργειες φρούτων.

Πολλά δέντρα ξεριζώθηκαν, είτε ελεύθερα είτε σε παλμέτες, ολόκληροι βραχίονες έσπασαν, και τα φρούτα που είναι ευαίσθητα, καταστράφηκαν ποιοτικά, και αυτά που είναι έτοιμα για συγκομιδή, αλλά και αυτά που ακόμα αναπτύσσονται, με αποτέλεσμα οι καλλιέργειες να υφίστανται πολλαπλή ζημιά.

Η παραγωγή των φρούτων είναι πάντοτε στο έλεος των καιρικών συνθηκών, και οι παραγωγοί νιώθουν απογοητευμένοι και αβοήθητοι, περιμένοντας τους αρμοδίους να έρθουν το συντομότερο και να κάνουν αποτίμηση των ζημιών.

Nα αποζημιωθούν 100% οι παραγωγοί, ζητάει το ΚΚΕ

Την άμεση και κατά 100% αποζημίωση των αγροτών για τις ζημιές που υπέστησαν τα αμπέλια τους και γενικά οι καλλιέργειες από την καλοκαιρινή κακοκαιρία στην Κρήτη, ζητά η τομεακή επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ. Παράλληλα καλεί τους αγρότες σε αγώνες για την αντιμετώπιση των συνεπειών του τρίτου μνημονίου. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της η τομεακή επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ αναφέρει:

«Οι μεγάλες καταστροφές στην αγροτική παραγωγή του νομού μας, που προκλήθηκαν από τη κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών, δίνουν τη χαριστική βολή στο ήδη τσακισμένο εισόδημα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Ιδιαίτερα επλήγησαν οι καλλιέργειες με ανεπτυγμένη καρποφορία, όπως τα αμπέλια και τα οπωροκηπευτικά, καθώς επίσης και τα ελαιόδεντρα.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες της περιοχής μας με το πενιχρό εισόδημα που θα έχουν, δε θα μπορούν να καλύψουν στη πλειοψηφία των περιπτώσεων, ούτε το κόστος της παραγωγής. Την ίδια στιγμή που, άμεσα θα επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο από τη φοροαφαίμαξη του 3ου μνημονίου της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, με μέτρα που θα προστεθούν  στο ήδη υπάρχον οπλοστάσιο της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της νέας ΚΑΠ και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Η ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες, να οργανώσουν τη πάλη τους, με κάθε μέσο, με τη συμμετοχή τους στους ζωντανούς συλλόγους του νομού μας, συγκροτώντας επιτροπές αγώνα σε κάθε χωριό, σε συμπόρευση με τη ΠΑΣΥ, να διεκδικήσουν:

•             Άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις να προχωρήσουν οι έλεγχοι από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ όλων των πληγέντων αγροτικών περιοχών με σκοπό την σωστή και ακριβή εκτίμηση των ζημιών στις καλλιέργειες.

•             Τη πλήρη άμεση αποζημίωση, χωρίς προαπαιτούμενα και περιορισμούς, για το 100% της ζημιάς που έχουν υποστεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

•             Άμεσα να παρθούν ολοκληρωμένα μέτρα δακοκτονίας, σε όλο το νομό, αφού το φαινόμενο του δάκου βρίσκεται σε έξαρση και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για μεγάλη καταστροφή της φετινής παραγωγής.

 

Ταυτόχρονα είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη αντίστασης απέναντι στο βίαιο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων που επιφέρει τόσο  το 3ο μνημόνιο, που υπερψήφισαν στη βουλή ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ- ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι, όσο και συνολικά  ο μονοπωλιακός ανταγωνισμός, που επιταχύνεται με τη νέα ΚΑΠ, τη φοροληστεία, τη μείωση των κρατικών δαπανών για την Ασφάλιση, την Υγεία, την Παιδεία κλπ.

Είναι μονόδρομος η μικρομεσαία αγροτιά, συσπειρωμένη στη ΠΑΣΥ, σε συμμαχία με το ταξικό εργατικό κίνημα και το κίνημα των αυταπασχολουμένων ΕΒΕ να διεκδικήσει:

- Κατάργηση όλων των αντιλαϊκών μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων που τα συνοδεύουν.

- Αφορολόγητο το εισόδημα που είναι αναγκαίο για να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των μικρομεσαίων αγροτών.

- Αναλογική φορολόγηση των επιπλέον εισοδημάτων και γενναία φορολόγηση των μεγαλοαγροτών καπιταλιστών και των μονοπωλιακών ομίλων.

- Μείωση του κόστους παραγωγής των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτροφων και δωρεάν παροχή υπηρεσιών από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

- Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία, Ασφάλιση και Πρόνοια.

- Μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

 

Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ, η κοινωνική - λαϊκή συμμαχία και η ρήξη με την ΕΕ των μονοπωλίων, την εξουσία, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου είναι η λύση. Είναι ο δρόμος για αγροτική ανάπτυξη με κοινωνικοποίηση της γης και όλων των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, με εξουσία της εργατικής τάξης που οργανώνει τον κεντρικό σχεδιασμό και τον εργατικό έλεγχο, με στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία