BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Από 21.000 τόνους σώζονται μόλις 7.000 επιτραπέζια σταφύλια στην Κρήτη

Έσοδα που ξεπερνούν τα 5 εκατ. ευρώ αναµένεται να χάσουν φέτος οι παραγωγοί επιτραπέζιων σταφυλιών της Κρήτης (κυρίως του Ηρακλείου)- όπως αποκαλύπτει το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda στις 22 Αυγούστου από τις ζηµιές που προκάλεσαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις το τριήµερο 13 -15 Αυγούστου.

Από 21.000 τόνους σώζονται μόλις 7.000 επιτραπέζια σταφύλια στην Κρήτη

4
0

Την ίδια ώρα, στη Βόρεια Ελλάδα ροδάκινα και µήλα αλλά και σταυλικές εγκαταστάσεις ιδιαίτερα στην περιοχή της Άρνισσας Νοµού Πέλλης έπεσαν θύµα ενός συνδυασµού ανεµοθύελλας µε καταρρακτώδη βροχή και χαλάζι.

Σύµφωνα µε εκτιµήσεις εµπόρων από την Κρήτη η ηρτηµένη παραγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών ήταν περίπου 21.000 τόνοι, όµως θα συγκοµιστούν και θα διατεθούν στην αγορά (Ελλάδα, εξωτερικό) περίπου 7.000 τόνοι, που θα αποδώσουν στους παραγωγούς συνολικά 5 εκατ. ευρώ έναντι 10 εκατ. που θα µπορούσε να είναι το έσοδο. Σύµφωνα µάλιστα µε τον πρόεδρο της Οµάδας Αµπελουργών Κρήτης Πρίαµο Ιερωνυµάκη οι ζηµιές στα αµπέλια είναι µεγαλύτερες ακόµα και από αυτές της «καταστροφικής» περιόδου του 2002.

 

Περιοδεύει την Κρήτη ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ

Επίσκεψη στην Κρήτη πραγµατοποιεί από την Πέµπτη 20 Αυγούστου ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ Θανάσης Ζανιάς, ο οποίος συνοδευόµενος από αγροτοσυνδικαλιστές περιόδευσε σε περιοχές του Ηρακλείου αλλά και τον Προφήτη Ηλία, το Κυπαρίσσι και το Βενεράτο.ενώ προήδρευσε σύσκεψης µε εκπροσώπους των αγροτών στην Περιφέρεια Κρήτης.

 

Ξεριζώθηκαν ολόκληρες παλµέτες µε ροδάκινα και µήλα στην Άρνισσα Πιερίας

«Πολλά δέντρα ξεριζώθηκαν, είτε ελεύθερα είτε σε παλµέτες, ολόκληροι βραχίονες έσπασαν, και τα φρούτα που είναι ευαίσθητα, καταστράφηκαν ποιοτικά, και αυτά που είναι έτοιµα για συγκοµιδή, αλλά και αυτά που ακόµα αναπτύσσονται, µε αποτέλεσµα οι καλλιέργειες να υφίστανται πολλαπλή ζηµιά», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι παραγωγοί από την περιοχή της Άρνισσας. Οι καλλιέργειες που κυρίως επηρεάστηκαν ήταν τα ροδάκινα, που βρίσκονται στο στάδιο της συγκοµιδής, καθώς και τα µήλα η συγκοµιδή των οποίων έµελλε να αρχίσει από τα µέσα του Σεπτέµβρη. «Χωρίς κεραµίδι κατά τη λαϊκή έκφραση, οι καλλιέργειες είναι εκτεθειµένες σε καιρικά φαινόµενα, και αναµένεται πείνα και δυστυχία για τους παραγωγούς», δήλωσε στην Agrenda ο Θ. Σταµατόπουλος, πρόεδρος του ΑΣ Άρνισσας.

 

Απομένουν τώρα μόνο τα σκεπαστά αμπέλια, τα οποία όμως δε θα σωθούν όλα

Κάθε µέρα που περνά σκάνε όλο και περισσότερες ρώγες σταφυλιών, επειδή έχουν απορροφήσει µεγαλύτερες ποσότητες υγρασίας από αυτές που είχαν ανάγκη, αλλά και διότι δεν φύσηξε µετά τις βροχές για να στεγνώσουν προϊόν και γη. Έκανε απότοµα καύσωνα, «στρεσάροντας» την ηρτηµένη παραγωγή.

Όπως εξηγούν οι αγροτοσυνδικαλιστές, αµπελουργοί και οι ίδιοι, φέτος οι βροχές πρόλαβαν τον τρύγο των επιτραπέζιων σταφυλιών στην έναρξή του. Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι τρυγήθηκαν λίγα ξεσκέπαστα αµπέλια. Αποµένουν µόνο τα σκεπαστά, τα οποία όµως δεν θα σωθούν όλα, καθώς η σαπίλα άρχισε να «µπαίνει» µέσα στα αµπέλια. Στα σταφιδάµπελα επίσης υπάρχουν εξαιρετικά µεγάλες ζηµιές που µέρα µε τη µέρα αυξάνονται.

 

Ζηµιές πριν την ωρίµανση στα οινοστάφυλα

Στα οινοστάφυλα, τέλος, η κατάσταση είναι δραµατική. Όπως εξηγεί ο κ. Ιερωνυµάκης τα σταφύλια υφίστανται ζηµιές πριν την ωρίµανσή τους. Αυτό σηµαίνει ότι δεν έχουν αποκτήσει τα απαιτούµενα για τον τρύγο σάκχαρα. «Τα σταφύλια καταστρέφονται πριν ωριµάσουν και πριν ανοίξουν τα οινοποιεία. Άλλες χρονιές έβρεχε, αλλά τα σταφύλια ήταν ώριµα, µπορούσαµε να γλιτώσουµε ποσότητες και να τις πάµε στα οινοποιεία, όµως φέτος δεν µπορούµε» λέει ο ίδιος. Ίσως «τη γλιτώσουν» κάποιες όψιµες ποικιλίες που αντέχουν στις βροχοπτώσεις.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία