BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Σε χαμηλά 5ετίας οι εξαγωγές ελληνικού ελαιολάδου στη Βρετανία

Σταδιακά σημαντική πτωτική πορεία καταγράφουν οι ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου στη Βρετανία, από το 2010 - 2014 τόσο σε αξία όσο και σε όγκο, σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο. Συγκεκριμένα, το μερίδιο αγοράς του ελληνικού ελαιολάδου στη Βρετανία από 4,24%, κατ’ όγκο και 4,97% σε αξία το 2010 συρρικνώθηκε στο 2,28% και 2,96% αντίστοιχα το 2014.

Σε χαμηλά 5ετίας  οι εξαγωγές ελληνικού ελαιολάδου στη Βρετανία

1
0
Σημειώνεται ότι για το 2014 το ελαιόλαδο καταλαμβάνει τη 39η θέση στον κατάλογο των ελληνικών εξαγομένων προϊόντων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επίσης ποσότητες ελληνικού ελαιολάδου, οι οποίες δεν μπορούν να καταγραφούν, εισάγονται μέσω Ιταλίας, καθώς οι μεγάλες αλυσίδες υπεραγορών πωλούν, ως προϊόν ιδιωτικής ετικέτας, ελληνικό ελαιόλαδο συσκευασμένο στη χώρα αυτή. Όσον αφορά την περίπτωση της Γερμανίας γίνεται επανεξαγωγή ελαιολάδου που δεν γνωρίζουμε την προέλευσή της, αναφέρει το Γραφείο ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με τα βρετανικά στατιστικά στοιχεία, κατά τη διάρκεια της πενταετίας 2010-2014 οι εισαγωγές ελαιολάδου του Ηνωμένου Βασιλείου, σε αξία καταγράφουν σημαντική κατ’ έτος διακύμανση. Το 2011 κατεγράφη αύξηση κατά 1,12%, το 2012 μείωση κατά 11,9%, το 2013 σημαντική αύξηση κατά 16,14%. Για το 2014, οι συνολικές εισαγωγές ανήλθαν σε 36.949,8 τόνους αξίας 85,92 εκ. λιρών Αγγλίας, αυξημένες κατά 6,40% σε όγκο αλλά μειωμένες κατά 2,12% σε αξία
Συνοπτικά, με βάση το γραφείο ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο:
  • Η  μείωση  της  αξίας  πωλήσεων  της  κατηγορίας  οφείλεται  κυρίως  στην  τάση  των καταναλωτών να αναζητούν τη χαμηλότερη τιμή ανά λίτρο.
  • Η  πτώση  της  μέσης  τιμής  πώλησης  οφείλεται  στα  προϊόντα  ιδιωτικής ετικέτας. Ως αποτέλεσμα τα προϊόντα αυτά έχασαν μερίδιο αγοράς (51.6% έναντι 54.2% το προηγούμενο έτος).
  • Οι χαμηλότερες μέσες τιμές οφείλονται κυρίως στις αντίστοιχες του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, του ηλιελαίου και των λοιπών φυτικών ελαίων.
  • Ο όγκος αυξάνεται σε ετήσια βάση, με τους καταναλωτές αγοράζουν περισσότερα προϊόντα ανά αγορά. Το επίπεδο των προωθητικών δράσεων αυξήθηκε στο 46% της αξίας πωλήσεων, έναντι 7% του περασμένου έτους, με τους λιανοπωλητές να προκρίνουν  μηχανισμούς προσωρινής μείωσης της τιμής λιανικής.
  • Οι τέσσερεις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής αύξησαν τις προωθητικές ενέργειες, χωρίς να καταστεί δυνατόν να ανακοπεί η μείωση της αξίας πωλήσεων.
Πλέον, το ενδιαφέρον για το 2015 εστιάζεται στις επιπτώσεις που θα έχει στην αγορά η εκτιμώμενη μείωση της παραγωγής ελαιολάδου, κυρίως στην Ισπανία και Ιταλία, τόσο από πλευράς προσφοράς όσο και από πλευράς διαμόρφωσης της μέσης τιμής λιανικής

Περίπου το 50% των νοικοκυριών στη Βρετανία επιλέγει ελαιόλαδοΑξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι τα μισά περίπου βρετανικά νοικοκυριά (50%) χρησιμοποιούν ελαιόλαδο σήμερα, ποσοστό το οποίο ανερχόταν στο 31% το 2001. Στο Ηνωμένο Βασίλειο καταναλώθηκαν για την περίοδο 2013/2014 62 χιλιάδες τόνοι ελαιολάδου, ποσότητα περίπου δεκαπλάσια από την αντίστοιχη του 1990, ενώ οι πωλήσεις ξεπέρασαν τα 160 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας (στοιχεία 2013). Για την περίοδο 2014/2015 προβλέπεται μικρή μείωση της κατανάλωσης στους 61 χιλιάδες τόνους.

Η μέση εβδομαδιαία κατά κεφαλήν κατανάλωση ελαιολάδου στη Μ. Βρετανία το 2013 ανήλθε στα 15,67 ml, καταγράφοντας αύξηση κατά 251% έναντι του 1974 και 64% έναντι του 2003.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία του Γραφείου ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας, πιο σημαντική αγορά στη χώρα παραμένει τα τελευταία χρόνια αυτή του Λονδίνου και της ευρύτερης περιοχής του, καθώς και της Νοτιοανατολικής Αγγλίας όπου ζουν περισσότεροι από 49,5 εκ. κάτοικοι. Η σημασία της εν λόγω περιοχής από εμπορική άποψη οφείλεται στην πυκνότητα του πληθυσμού, στον μεγάλο αριθμό των ξένων, καταγόμενων από χώρες της Μεσογείου, που κατοικούν μόνιμα εκεί, οι οποίοι γνωρίζουν περισσότερο τη χρήση του ελαιολάδου σε σχέση με άλλες κατηγορίες πληθυσμού, και κυρίως στο υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα που διαθέτουν οι κάτοικοί της, σε σύγκριση με τους κατοίκους άλλων περιοχών

Σημειώνεται τέλος, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσεται στην έκτη θέση της παγκόσμιας λίστας εισαγωγέων ελαιολάδου του FAO. Το 2014 το μερίδιο εισαγωγών του Ηνωμένου Βασιλείου στην παγκόσμια αγορά ελαιολάδου ανήλθε σε 3,82% έναντι μόλις 0,6% που ήταν το 1990

(Πηγή: Γραφείο ΟΕΥ Πρεβείας Λονδίνου)
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία