BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Αύξηση 30% ελαιοπαραγωγής βλέπει η Copa-Cogeca

Ανησυχούν για το αδασμολόγητο ελαιόλαδο Τυνησίας οι ευρωπαϊκές συνεταιριστικές οργανώσεις.

Βερτιτσιλλίωση στον ελαιώνα

1
0

Αύξηση ως 30% σε σχέση με πέρυσι της ελαιοπαραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περιμένουν οι αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις της ΕΕ, Copa-Cogeca σύμφωνα με τα στοιχεία που εξετάσθηκαν από την ομάδα εργασίας για το ελαιόλαδο και τις ελιές.

Στην συνεδρίαση των κεντρικών ευρωπαϊκών αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων, που  συνεδρίασε μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες, διατυπώθηκαν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τα σχέδια σημαντικών αυξήσεων των αδασμολόγητων ποσοστώσεων εισαγωγής για το ελαιόλαδο της Τυνησίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Copa-Cogeca, επί του θέματος, τοποθετήθηκε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ομάδας εργασίας, κ. Andres Pinatel από τη Γαλλία, ο οποίος δήλωσε: «Έχουμε μια καλή συγκομιδή κατά το τρέχον έτος, αυξημένη έως και 30% σε σχέση με τα επίπεδα των τελευταίων ετών, μετά από την σοβαρή ξηρασία του περασμένου έτους. Η ποιότητα είναι επίσης καλή σε πολλές χώρες και οι ευρωπαίοι παραγωγοί έχουν κάνει σημαντική πρόοδο στην βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων τους. Βλέπουμε όλο και περισσότερη παραγωγή παρθένου ελαιολάδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και είναι σημαντικό οι καταναλωτές να είναι καλά ενημερωμένοι για την καλή ποιότητα του προϊόντος και την προέλευσή του».

Μάλιστα, όπως ανέφερε «έχουμε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δώσει στην Τυνησία επιπλέον προσωρινή πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ με αδασμολόγητα δασμολογική ποσόστωση 35.000 τόνων ελαιολάδου ανά έτος για μια περίοδο δύο ετών, όταν έχουμε ήδη αρκετές προμήθειες καλής ποιότητας Ευρωπαϊκής παραγωγής στην αγορά της ΕΕ και οι τιμές είναι στα κάτω τους. Επιπλέον, η πρόταση ισχύει για όλους τους τύπους ελαιολάδου της Τυνησίας, όπου η παραγωγή δεν χρειάζεται να συμμορφώνεται με τις αυστηρές περιβαλλοντικές και φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις που πρέπει να συμμορφώνεται η παραγωγή της ΕΕ, γεγονός το οποίο λειτουργεί ανταγωνιστικά».

Ταυτόχρονα, ο κ. Pinatel επεσήμανε ότι προτεραιότητα για αυτόν θα είναι κατά τη διάρκεια της διετούς θητείας του να διασφαλιστεί ότι αυτό θα αντιστραφεί συμπλήρωσε.

Προτεραιότητα και η xylella

 «Πρέπει επίσης να διασφαλιστεί ότι έχουν ληφθεί μέτρα που θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της Xylella fastidiosa στα ελαιόδεντρα. Αυτή είναι μια πολύ σοβαρή ασθένεια και η έρευνα για την εξάλειψη αυτής της ασθένειας πρέπει να ενταθεί. Επιπλέον, οι αγρότες που οφείλουν να εφαρμόσουν τα μέτρα εξάλειψης πρέπει να αποζημιώνονται για τις απώλειες των εισοδημάτων τους, ώστε να μπορούν να το κάνουν εν τω μέσω αυτής της δύσκολης περιόδου» κατέληξε.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία