BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Τα αιθέρια έλαια ασπίδα προστασίας κατά του ωιδίου της αμπέλου

Ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην προστασία της αμπελοκαλλιέργειας έναντι του ωίδιου, έδειξε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο ΕΘΙΑΓΕ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Το ωΐδιο είναι μία από τις πιο σοβαρές ασθένειες της αμπέλου και είναι διαδεδομένη σε όλες τις αμπελουργικές περιοχές του κόσμου. Η ασθένεια του ωϊδίου οφείλεται στον ασκομύκητα Uncinula necator και είναι γνωστή στο ευρύ κοινό ως ‘Χολέρα’.

Τα αιθέρια έλαια ασπίδα προστασίας κατά του ωιδίου της αμπέλου

2
0
Στην έρευνα αυτή χρησιμοποιήθηκαν αιθέρια έλαια σαν φυτοπροστατευτικές ουσίες έναντι του ωιδίου. Τα αιθέρια έλαια που μελετήθηκαν ήταν αυτά του θυμαριού, της ρίγανης, της κιτριάς, του δεντρολίβανου, της πευκοβελόνας και του ευκαλύπτου.

Τα αιθέρια έλαια είναι ένα πτητικό μίγμα οργανικών ενώσεων που παραλαμβάνεται με φυσικούς τρόπους από αρωματικά φυτά. Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα αιθέρια έλαια των παραπάνω φυτών έχουν πλούσιες αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες

Στα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης διαπιστώθηκε η προληπτική δράση των παραπάνω αιθέριων ελαίων, όταν πραγματοποιήθηκαν εφαρμογές σε μη μολυσμένα πρέμνα στο στάδιο των 2-3 φύλλων. Επί προσθέτως, θεραπευτική δράση εμφάνισαν τα αιθέρια έλαια του θυμαριού και της ρίγανης σε μολυσμένα φύλλα από το ωίδιο του αμπελιού

Η μελέτη έλαβε χώρα στο Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου /Τμήμα Αμπέλου, Λαχανοκομίας, Ανθοκομίας και Φυτοπροστασίας (πρώην Ινστιτούτο Προστασίας Φυτών Ηρακλείου) από τον Δρ. Δημήτριο Στεφανάκη και επιστημονικά υπεύθυνο τον Δρ. Ελευθέριο Λιγοξυγκάκη (ΚΥΠΕ 7516). Το έργο εντάσσεται στην Πράξη «Εκπόνηση σχεδίων Ερευνητικών & Τεχνολογικών Αναπτυξιακών Έργων Καινοτομίας (ΑγροΕΤΑΚ)» MIS 453350, στο πλαίσιο του ΕΠ «AΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, (ΕΠΑΝΑΔ, ΕΣΠΑ 2007-2013)

 
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία