BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Στις συγχωνεύσεις το μέλλον του ελαιοκομικού τομέα

Ανάπτυξη κουλτούρας ελαιολάδου, ισχυρισμούς υγείας με εκπαίδευση των καταναλωτών, αξιοποίηση του τουριστικού ρεύματος και τέλος συγχωνεύσεις σε επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς του κλάδου, με σκοπό το μέγεθος πρέπει να εκμεταλλευθεί η χώρα μας, για να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα που διαθέτει όσον αφορά το ελαιόλαδο. Αυτά ήταν μεταξύ άλλων τα πιο χρήσιμα συμπεράσματα εσπερίδας που διοργάνωσε η Λέσχη Φίλαιος, στις 25 Απριλίου, στην Αθήνα.

Στις συγχωνεύσεις το μέλλον του ελαιοκομικού τομέα

1
0

Για ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής στο ελαιόλαδο με μέτρα που δεν θ’ απαιτούν κατ’ ανάγκη νέα κονδύλια σε συνδυασμό με ανάπτυξη οικονομικής διπλωματίας, έκανε λόγο ο Βαγγέλης Διβάρης, πρόεδρος της Λέσχης Φίλαιος.

Ο Γρηγόρης Αντωνιάδης, πρόεδρος του ΣΕΒΙΤΕΛ, από την πλευρά του αναγνώρισε την ανάγκη για χτίσιμο κουλτούρας ελαιολάδου και στην Ελλάδα, καθώς αυτό θα φέρει την αποδοχή όπως είπε.

Μάλιστα πρότεινε συγκεκριμένες δράσεις, όπως την υποχρεωτικότητα χρήσης τυποποιημένου ελαιολάδου στα εστιατόρια, τη δημιουργία ενός μηχανισμού παρακράτησης, στα πρότυπα των Ισπανών, με σκοπό ενέργειες προώθησης του προϊόντος, καθώς επίσης να δοθούν κίνητρα για συγχωνεύσεις στον κλάδο.

 Άτυπο κάλεσμα στην ελληνική κυβέρνηση, να συνεργαστεί με την Ιταλία, διακρατικά, ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο με αναπτυξιακά μέτρα στον κλάδο (τόσο για παραγωγούς όσο και για εμπόρους), απηύθυνε στη σύντομη ομιλία του, ο Dott. Enrico Barbato, επικεφαλής εμπορικών και οικονομικών υποθέσεων της ιταλικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Στην αναπτυξιακή δυναμική του ελαιολάδου, που αποδεικνύεται από τις εξαγωγικές επιδόσεις του ελαιολάδου την τελευταία δεκαετία, με το 70% να φεύγει σε χώρες της ΕΕ και το υπόλοιπο εκτός Ευρώπης, αναφέρθηκε η Ευαγγελία Κουρέντα, Προϊσταμένη Διεύθυνσης  Αγροτικής Πολιτικής, Διεθνών Σχέσεων και Προώθησης Προϊόντων ΥΠΑΑΤ.

«Από ρυπαντής ο ελαιοτριβέας πρέπει να γίνει ευεργέτης του περιβάλλοντος», σημείωσε ο Άγγελος Μοχλούλης, Γενικός Διευθυντής της PIERALISI HELLAS A.E., Αντιπρόεδρος Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου.

Το μέλος ΔΣ Φίλαιος και διευθυντής του ΕΣΒΙΤΕ, Παναγιώτης Καραντώνης, σημείωσε για μια ακόμη φορά την ανάγκη ως χώρα και παραγωγοί, χωριστά να δίνουμε το βάρος στην ποιότητα και στην τυποποίηση, καθώς όπως είπε σε μια παγκόσμια αγορά τυποποιημένου ελαιολάδου της τάξης των 700.000 τόνων ετησίως, το μερίδιο της Ελλάδας, ανέρχεται σε μόλις 30.000 τόνους.

Τιε τεχνικές, τέλος, λεπτομέρειες και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν κατά το διαγωνισμό εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου ΚΟΤΙΝΟΣ, αναφέρθηκε η Έφη Χριστοπούλου, Μέλος ΔΣ της Φίλαιος, Χημικός Εμπειρογνώμων της ΕΕ και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου. «Για να γίνει δεκτό ένα ελαιόλαδο στο διαγωνισμό, πρέπει να είναι έξτρα παρθένο», διευκρίνισε.

Στο τέλος της εκδήλωσης  έγινε βράβευση των νικητών του διαγωνισμού ΚΟΤΙΝΟΣ, στον οποίο συμμετείχαν 52 ελαιόλαδα, από 17 νομούς της χώρας και συνολικά 11 ποικιλίες.

Το 85% των αρχικών δειγμάτων αφορούσαν έξτρα παρθένο προϊόν και προχώρησαν στο διαγωνισμό, ενώ τα 7 είχαν έντονα φρουτώδη ένταση, όπως έγινε γνωστό. Το χρυσό μετάλλιο ισχυρής έντασης φρουτώδους απονεμήθηκε στο ελαιόλαδο του «Κτήματος Κύκλωπα».

Σημειωτέον ότι βραβεύσεις και έπαινοι δόθηκαν σε όλους τους συμμετέχοντες, ενώ όπως σημειώθηκε όλα τα ελαιόλαδα θα μπορούσαν να διαθέτουν ισχυρισμούς υγείας στο μπουκάλι τους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία