BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Με απόφαση Κομισιόν οι νέες άδειες εκτός αναδιάρθρωσης

Σε καμία από τις δράσεις του Προγράμματος Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής αμπελώνων δεν θα μπορούν τελικά να ενταχθούν και να χρηματοοδοτηθούν όσοι θα λάβουν τις νέες άδειες φύτευσης, σύμφωνα με τις υπό σύνταξη κατευθυντήριες γραμμές (guidelines) της Κομισιόν.

Με απόφαση Κομισιόν οι νέες άδειες εκτός αναδιάρθρωσης

3
0

Μάλιστα πληροφορίες της ΚΕΟΣΟΕ από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η Κομισιόν δεν θα επιτρέπει τη χρηματοδότηση ούτε της δράσης «Βελτίωση Τεχνικών Διαχείρισης» του αμπελώνα, από το μέτρο «Αναδιάρθρωση και Μετατροπή αμπελώνων».

Η δυσμενής αυτή εξέλιξη αιτιολογείται από την Κομισιόν ως αυτονόητη, αφού το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης χρηματοδοτεί την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των υφιστάμενων αμπελώνων μέσω της μετατροπής, γεγονός που δεν ισχύει για τις νέες φυτεύσεις, αφού η νέα φύτευση δεν πραγματοποιείται βάσει δικαιώματος προϋπάρχοντος αμπελώνα.

Σε σχετική ερώτηση της ΚΕΟΣΟΕ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Ομάδας πολιτικού διαλόγου οίνου (GDC Vin) η Κομισιόν απάντησε ότι κάθε χώρα έχει τη δυνατότητα να παράσχει οικονομική στήριξη στους νέους αμπελώνες βάσει Αδειών Φύτευσης από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.).

Το σενάριο αυτό θα εξετασθεί σε δεύτερο χρόνο, αφού το ΥΠΑΤΤρ με βάση το αίτημα της ΚΕΟΣΟΕ (θέμα το οποίο και παρακολουθεί), θα ζητήσει την εξαίρεση της Ελλάδας από τον Επίτροπο Γεωργίας Φιλ Xόγκαν από τη συγκεκριμένη αδυναμία χρηματοδότησης, βάσει των άρθρων 136 και 143 της Σύμβασης Λειτουργίας της ΕΕ (ΣΛΕΕ), αφού η Ελλάδα βρίσκεται σε εφαρμογή προγράμματος (Μνημόνιο) και έτσι διασφαλίζονται ίσες ευκαιρίες μεταξύ των Κρατών Μελών.

Σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ, η εξέλιξη της διεκδίκησης αυτής μπορεί να είναι θετική, όμως με τα σημερινά δεδομένα στους 2.316 αιτούντες νέες άδειες φύτευσης δεν θα παρασχεθεί καμία οικονομική ενίσχυση, εκτός εάν εντός της επόμενης τριετίας (χρονικό περιθώριο για να φυτευθεί ο αμπελώνας μετά τη λήψη της σχετικής άδειας) εξαιρεθεί η Ελλάδα βάσει του αιτήματος που επίκειται να υποβληθεί. Βέβαια σε περίπτωση αρνητικής έκβασης του συγκεκριμένου αιτήματος απομένει να εξετασθεί η χρηματοδότηση των νέων Αδειών Φύτευσης από το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία