Συγκεκριμένα, παρήχθησαν 436.000 τόνοι σταφύλια, ενώ το ’15 η παραγωγή είχε διαμορφωθεί στους 326.000 τόνους, με αποτέλεσμα να υπάρξει έλλειψη σε κρασί.
«Πέρυσι, είδαμε ισχυρή αύξηση της ζήτησης στις βασικές αγορές μας, αλλά είχαμε περιορισμούς στην προσφορά μετά τη μικρή συγκομιδή του 2015» δήλωσε ο Philip Gregan, Διευθύνων Σύμβουλος των Νεοζηλανδών Οινοποιών (NZW).
«Η συγκομιδή του ‘16 μας επιτρέπει να παραμείνουμε σε τροχιά στο στόχο μας για την εξαγωγή κρασιών αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων Νέας Ζηλανδίας το 2020» λέει ο Philip Gregan.
Ο στόχος αυτός είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος, οι εξαγωγές της Νέας Ζηλανδίας είναι αυξημένες σε 2.090.000 εκατόλιτρα οίνου αξίας 1.420.000.000 $ το 2015 (900 εκατομμύρια ευρώ).
Η τελευταία έκθεση της Rabobank υποστηρίζει την ιδέα μιας βιώσιμης ιστορίας επιτυχίας για τα κρασιά της Νέας Ζηλανδίας, προειδοποιεί όμως για την ευθραυστότητα της ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης αφού «μια διαδοχή γενναιόδωρων συγκομιδών θα μπορούσε εντελώς να αποσταθεροποιήσει την αγορά».
Τα 35.000 εκτάρια αμπελώνων της Νέας Ζηλανδίας παράγουν 72% Sauvignon blanc που αντιπροσωπεύει το 82% των εξαγωγών της.