BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Αναγκαίες οι διορθώσεις στον Κανονισμό επιλογής κλώνων ποικιλιών, λέει η ΠΑΝ.Ε.Π.Ο.

Την άμεση διεξαγωγή ημερίδας ώστε να καταγραφούν όλες οι απόψεις για τον Κανονισμό επιλογής κι αποδοχής κλώνων ποικιλιών και κλώνων υποκειμένων αμπέλου προτείνει η Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Οινολόγων. Σκοπός είναι να γίνουν οι απαιτούμενες διορθώσεις στη σχετική υπουργική απόφαση (ΦΕΚ με αριθμό 1847 / 60594, από 7 Ιουνίου 2016) και να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες.

Αναγκαίες οι διορθώσεις στον Κανονισμό επιλογής κλώνων ποικιλιών, λέει η ΠΑΝ.Ε.Π.Ο.

1
0

Αναλυτικά, το κείμενο της ΠΑΝ.Ε.Π.Ο.: «Προ ολίγων ημερών εκδόθηκε η υπουργική απόφαση (ΦΕΚ με αριθμό 1847 / 60594, από 7 Ιουνίου 2016) με θέμα «Τεχνικός κανονισμός επιλογής και αποδοχής κλώνων ποικιλιών και κλώνων υποκειμένων αμπέλου».

Η Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Οινολόγων (ΠΑΝ.Ε.Π.Ο.), έχοντας μελετήσει τον προαναφερθέντα τεχνικό κανονισμό και θεωρώντας το πρώτιστης σημασίας, επισημαίνει τα ακόλουθα προς αλλαγή και διόρθωση, με σκοπό την ύπαρξη του κατάλληλου τεχνικού κανονισμού που θα προάγει ιδιαίτερα το μέλλον των Ελληνικών ποικιλιών, των κλώνων αυτών αλλά και γενικότερα όλων των σταφυλιών που καλλιεργούνται στη χώρα μας, εφοδιάζοντας έτσι τη φαρέτρα του Οινολόγου με τα κατάλληλα εφόδια ώστε να έχει τη δυνατότητα σχεδιασμού, δημιουργίας και παραγωγής:

1) Ελληνικών κρασιών υψηλότατης ποιότητας στο σύνολο τους.

2) Ελληνικών κρασιών υψηλότατης ποιότητας από ελληνικές οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιών.

3) Καινοτόμων γευστικά Ελληνικών κρασιών υψηλότατης ποιότητας που θα αποτελέσουν παράδειγμα στις παγκόσμιες οινικές εξελίξεις τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Μερικές από τις παρατηρήσεις μας εστιάζονται παρακάτω :

1. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ, § 3 Ι: «Η συλλογή των σταφυλιών για μικροοινοποίηση, διεξάγεται παρουσία του υπευθύνου γεωπόνου του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, στη ζώνη ευθύνη του οποίου έχει εγκατασταθεί ο πειραματικός αμπελώνας, όπου έχει εγκατασταθεί ο πειραματικός αμπελώνας. Το δείγμα σφραγίζεται από τον γεωπόνο του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης και αποστέλλεται με ευθύνη και οικονομική επιβάρυνση του διενεργούντα την επιλογή υποψήφιου κλώνου σε εργαστήριο μικροοινοποίησης αναγνωρισμένο από το ΥΠΑΑΤ και το οποίο δεν ανήκει στον ενδιαφερόμενο. Στον οίνο διενεργούνται οι παρακάτω τεχνολογικές αναλύσεις και η διαδικασία της γευσιγνωσίας από τουλάχιστον 3 αναγνωρισμένους γευσιγνώστες και σύμφωνα με τις διεθνώς αποδεκτές μεθόδους»

Πρώτον, θεωρούμε ότι ήταν παράλειψη του ΥΠΑΑΤ και της υπηρεσίας που ήταν αρμόδια για την σύσταση της ομάδας εργασίας, το γεγονός ότι δεν υπήρχε κανένας οινολόγος, από την στιγμή που η διαδικασία της κλωνικής επιλογής προβλέπει κατά 33% γνώσεις οινολογίας. Δυστυχώς η ΠΑΝ.Ε.Π.Ο. δεν κλήθηκε να συμβάλει ως επαγγελματικός και επιστημονικός φορέας στη διαμόρφωση του κειμένου, όπως θα έπρεπε.

Δεύτερον, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν εργαστήρια μικροοινοποίησεων αναγνωρισμένα από το ΥΠΑΑΤ, ούτε κάτι αντίστοιχο στην Ε.Ε.

Τρίτον, είναι πρακτικά αδύνατον να σφραγίζονται δείγματα με 100 τουλάχιστον κιλά σταφύλια και να μεταφέρονται χωρίς αλλοίωση του προϊόντος, διότι ο όγκος είναι πολύ μικρός και οποιαδήποτε ελάχιστη αλλοίωση (επαφή με οξυγόνο, μεταβολή θερμοκρασίας κ.α.) θα επηρεάσει τα μέγιστα το τελικό προϊόν. Το πρόβλημα αυτό ενισχύεται σε περιπτώσεις απομακρυσμένων περιοχών, π.χ. νησιά.

Τέταρτον, κατά την διάρκεια της κλωνικής επιλογής και των υπόλοιπων διαδικασιών που αναφέρονται στο ΦΕΚ, προβλέπεται ότι ο ενδιαφερόμενος (υποψήφιος διατηρητής κλώνου) ενεργεί σε όλα τα στάδια βάσει των αυστηρών προδιαγραφών που προβλέπονται και ελέγχεται για τα αποτελέσματα που καταθέτει. Γιατί δεν πραγματοποιείται το ίδιο και στα τεχνολογικά χαρακτηριστικά;

Συνεπώς γιατί και σε αυτό το σημείο δεν επιτρέπεται σε αυτόν που διενεργεί την κλωνική επιλογή να κάνει τις μικροινοποιήσεις με την υποχρεωτική επίβλεψη οινολόγου (με εφαρμογή καθορισμένου πρωτοκόλλου) και τις γευσιγνωσίες, και να ελέγχεται πολύ απλά, γρήγορα και αποτελεσματικά αποστέλλοντας δείγμα του τελικού σταφυλοπολτού και / ή οίνου σε αναγνωρισμένο οινολογικό εργαστήριο, για να συγκρίνονται τα αποτελέσματα με αυτά του φακέλου του υποψήφιου διατηρητή του κλώνου.

Πώς ορίζονται οι «αναγνωρισμένοι» γευσιγνώστες; O όρος θα πρέπει να απαλειφθεί. Το καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν τουλάχιστον 7 στις γευσιγνωσίες που θα διοργανώνει ο υποψήφιος διατηρητής του κλώνου, εκ των οποίων η πλειοψηφία να είναι οινολόγοι.

Πέμπτον, ίσως από τα ποιο σημαντικά: πώς ορίζεται η «πλήρης» ωρίμανση. Εδώ το ΦΕΚ αφήνει περιθώρια για πολλές ερμηνείες και διαφορετικές, που το μόνο που μπορούν να επιφέρουν είναι παρακώλυση της διαδικασίας. Η λέξη «πλήρης» ωρίμανση χρειάζεται να φύγει. Το καλύτερο θα είναι να ορισθεί ο έλεγχος ωριμότητας, όπως και στη γαλλική νομοθεσία.

Τέλος, είναι απαραίτητο να οριστεί ένας ελάχιστος όγκος προς μικροοινοποίηση (π.χ. 50 λίτρα γλεύκους/σταφυλοπολτού) ώστε να είναι αντιπροσωπευτικές οι συνθήκες, το οποίο σχετίζεται και με τον ελάχιστο αριθμό φυτών που θα φυτευτούν.

Δεδομένου ότι η όλη διαδικασία είναι πολύ σοβαρή και η χώρα μας έχει μείνει πολύ πίσω στον τομέα αυτό, η Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Οινολόγων (ΠΑΝ.Ε.Π.Ο.) προτείνει την άμεση οργάνωση και διεξαγωγή ημερίδας για να καταγραφούν όλες οι απόψεις, από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες διορθώσεις στο ΦΕΚ και να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία