BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Μέχρι 25 Ιουλίου οι ενστάσεις για τις άδειες αμπέλου

Δυνατότητα μέχρι τη Δευτέρα 25 Ιουλίου έχουν οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους για όσα αγροτεμάχια τέθηκαν εκτός από τις δηλώσεις για τις νέες άδειες οινάμπελων. Αυτό ορίζεται με την τροποιητική της από 18/2/2016 απόφασης με θέμα «Θέσπιση των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή των Κανονισμών (Ε.Κ.) αριθ. 1308/2013, (Ε.Ε) αριθ. 2015/560 και (Ε.Ε) αριθ. 2015/561, σχετικά με τη διαχείριση των αδειών για νέες αμπελοφυτεύσεις για το έτος 2016» (ΦΕΚ Β΄485)», που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.

Διαφορετική ανά ζώνη η μοιρασιά οινάμπελων

1
0

Επιπλέον, βάσει της ίδιας απόφασης, παράταση δίνεται έως τις 15 Ιουλίου στη διαδικασία οριστικοποίησης των δικαιούχων από τις ΔΑΟΚ.

Η νέα απόφαση τροποποιεί τα άρθρα 7, 10 και 11 της προηγούμενης απόφασης που καθορίζουν μεταξύ άλλων λεπτομέρειες της διαδικασίας ενστάσεων κατά τον έλεγχο των αιτήσεων και κυρώσεις σε περίπτωση μη τήρησης των όρων που έχουν τεθεί για τη χορήγηση της άδειας φύτευσης.

Οι τροποποιήσεις αφορούν τα εξής:  

Άρθρο 1

Τροποποιούμε  την  αριθμ.  1012/21063/18-02-2016 απόφαση Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Θέσπιση των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή των Κανονισμών (Ε.Κ) αριθ. 1308/2013, (Ε.Ε) αριθ. 2015/560 και (Ε.Ε) αριθ. 2015/561, σχετικά με τη διαχείριση των αδειών για νέες αμπελοφυτεύσεις για το έτος 2016» (ΦΕΚ Β ́485) αντικαθιστώντας τα άρθρα 7, 10 και 11 ως ακολούθως:

Άρθρο 7

Υποβολή αιτήσεων για νέες αμπελοφυτεύσεις

1) Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί για την απόκτηση αδειών νέας φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, υποβάλουν ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του ΥΠ.Α.Α.Τ, αίτηση-υπεύθυνη δήλωση από την 1η Μαρτίου έως και την 15η Απριλίου του 2016. Η αίτηση είναι αποδεκτή όταν σ' αυτή επισυνάπτονται ηλεκτρονικά όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ικανοποίηση του κριτηρίου επιλεξιμότητας.

Στην περίπτωση που δεν επισυνάπτονται δικαιολογητικά που αφορούν κριτήρια προτεραιότητας τότε η αίτηση είναι επιλέξιμη αλλά δεν βαθμολογείται για τα κριτήρια αυτά.

2) Στην αίτηση-υπεύθυνη δήλωση προσδιορίζεται το  μέγεθος (σε στρέμματα) και η τοποθεσία της έκτασης για την οποία πρόκειται να χορηγηθεί η άδεια, η οποία είναι τουλάχιστον ίση της αιτηθείσας έκτασης.

Κάθε αγροτεμάχιο καταγεγραμμένο στην αίτηση του  παραγωγού βαθμολογείται ξεχωριστά.

Η ελάχιστη αιτούμενη έκταση κάθε αγροτεμαχίου για  τη χορήγηση άδειας νέας φύτευσης ορίζεται το ένα (1) στρέμμα.

3) Οι αρμόδιες Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής/Αγροτικής Οικονομίας προβαίνουν στους απαραίτητους διοικητικούς ή και επιτόπιους έλεγχους των εν λόγω αιτήσεων και τις οριστικοποιούν το αργότερο έως την 15η Ιουλίου 2016.

4) Μετά την ολοκλήρωση των ανωτέρω ελέγχων το αρμόδιο Τμήμα Μεθόδων, Σχεδιασμού, Διοίκησης Έργων και Ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακών Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΥΠ.Α.Α.Τ. ενημερώνει ηλεκτρονικά τους μη επιλέξιμους αιτούντες σχετικά με τους λόγους της μη επιλεξιμότητάς τους εντός χρονικού διαστήματος 5 ημερών από την ημερομηνία οριστικοποίησης της αίτησης του παραγωγού από την αρμόδια Δ.Α.Ο.Κ.

5) Υπάρχει δυνατότητα υποβολής ενστάσεων εντός  προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την ως άνω ηλεκτρονική ενημέρωση κατά το άρθρο 9 παρ. 2.

Άρθρο 10

Ενστάσεις κατά τον έλεγχο των αιτήσεων και  των εκτάσεων

1. Ο ενδιαφερόμενος για χορήγηση άδειας φύτευσης  δύναται να υποβάλει ένσταση εντός δέκα (10) ημερών  από την ημερομηνία ηλεκτρονικής ενημέρωσης για την  απόρριψη της αίτησης του (άρθρο 7 παρ. 4 της παρούσας)  σύμφωνα με το Υπόδειγμα 1 στην οικεία Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής/Αγροτικής Οικονομίας, προσκομίζοντας τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία.

2. Για την εξέταση των ενστάσεων της παραγράφου 1 η τριμελής επιτροπή, η οποία περιγράφεται στην παρ. 2 του άρθρου 9 της παρούσας, αποφαίνεται το αργότερο έως τις 25 Ιουλίου 2016 για την αποδοχή ή την απόρριψη της ένστασης. Για κάθε απόφαση συντάσσεται πρακτικό με πλήρη αιτιολόγηση της αποδοχής ή απόρριψης της ένστασης. Οι αποφάσεις της επιτροπής είναι ανέγκλητες και κοινοποιούνται με απόδειξη στον ενδιαφερόμενο.

3.  Στη  συνέχεια  η  Διεύθυνση  Αγροτικής  Οικονομίας  και Κτηνιατρικής/Αγροτικής Οικονομίας, οριστικοποιεί εκ νέου την αίτηση για κάθε αποδεκτή ένσταση.

Άρθρο 11

Κυρώσεις

1) Στην περίπτωση που ο παραγωγός δεν χρησιμοποιήσει την χορηγούμενη άδεια φύτευσης σε ποσοστό τουλάχιστον  80%  της  αιτούμενης  έκτασης  εντός  του προβλεπόμενου χρονικού ορίου των τριών ετών, τότε υπόκεινται σε αποκλεισμό υποβολής νέας αίτησης/υπεύθυνης δήλωσης για άδεια νέας φύτευσης για τα πέντε επόμενα ημερολογιακά έτη εκτός και αν γίνει αποδεκτή ένσταση του για ανωτέρα βία σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στον Καν (ΕΕ) 1306/2013. Η ως άνω διοικητική κύρωση επιβάλλεται από τις αρχές της παρ. 4 του άρθρου 2.

2) Αν μετά τη φύτευση διαπιστωθεί ότι ο παραγωγός χρησιμοποίησε την χορηγούμενη άδεια φύτευσης καταστρατηγώντας ένα ή περισσότερα από τα κριτήρια προτεραιότητας για τα οποία η αίτηση του είχε λάβει βαθμολόγηση, τότε η φύτευση χαρακτηρίζεται ως μη εγκεκριμένη  σύμφωνα  με  το  άρθρο  71  του  Καν  (ΕΕ)  1308/2013 και επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 5 του κατ’ Εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 2015/560 της Επιτροπής από τις αρχές της παρ. 4 του άρθρου 2.

3)  Στην  περίπτωση  που  ο  ενδιαφερόμενος  αιτείται  άδειας νέας φύτευσης για αγροτεμάχιο, το οποίο σύμφωνα με το Αμπελουργικό Μητρώο, αποτυπώνεται πάνω σε ήδη φυτεμένο τεμάχιο με οινοποιήσιμη ποικιλία, η  αίτηση του για το αγροτεμάχιο αυτό απορρίπτεται κατά τον διοικητικό έλεγχο, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα του ελέγχου για τη νομιμότητα φύτευσής του.

 

Βρείτε εδώ τη σχετική απόφαση με τα Συμπληρωματικά μέτρα για τις άδειες των νέων αμπελοφυτεύσεων για το 2016.pdf

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία