BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Λίγη βοήθεια από τον καιρό και πάει για το άριστα ο φετινός τρύγος

Με έντονα τα στοιχεία της πρωιµότητας, τουλάχιστον κατά δέκα µέρες, ο φετινός τρύγος σε πολλά οινάµπελα διανύει αισίως τη δεύτερη εβδοµάδα, καθώς στις νότιες περιοχές, όπως π.χ. στη Σαντορίνη έχει ξεκινήσει ήδη από τις 27 Ιουλίου και όσο περνούν οι µέρες να επεκτείνεται στη Νεµέα, την Αττική και να ανηφορίζει και βορειότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Agrenda.

Λίγη βοήθεια από τον καιρό και πάει για το άριστα ο φετινός τρύγος

1
0
Η συνολική εικόνα είναι πολύ καλή. Παρά τις κάποιες προσβολές που παρατηρήθηκαν µετά τις σποραδικές βροχοπτώσεις του Ιουνίου, εκεί όπου τα αµπέλια είχαν την κατάλληλη φροντίδα προοιωνίζεται µια παραγωγή που αγγίζει το άριστα και η οποία δίνει τη δυνατότητα στις οινοποιητικές επιχειρήσεις να ανταµείψουν τους παραγωγούς ανάλογα

Η ενηµέρωση από πολλές περιοχές δείχνει ότι οι ξεχωριστές ποικιλίες και οι καλές ποιότητες γίνονται ανάρπαστες από τα οινοποιεία που είναι γνωστά για το παραγωγικό τους αποτέλεσµα, µε ανάλογες προσφερόµενες τιµές.

Αρχίζοντας από τη Σαντορίνη, όπου ο τρύγος ξεκινάει νωρίτερα από κάθε άλλη περιοχή και από ποικιλίες όπως το Αθήρι, η Γαϊδουρία και το Πλατάνι, ενώ ακολουθεί το Ασύρτικο λίγες µέρες αργότερα, τα σταφύλια είναι εξαιρετικά. Βέβαια, λόγω παρατεταµένης ανοµβρίας και υψηλών θερµοκρασιών, παρατηρούνται κάποια «εγκαύµατα,» ειδικά στα χαµηλότερα υψόµετρα, µε τις αποδόσεις να είναι και διπλάσιες από πέρυσι

Σε καλά επίπεδα οι τιµές Οι τιµές παραγωγού διατηρούνται σε καλά επίπεδα, µε το Ασύρτικο να πληρώνεται στα 2,40 ευρώ το κιλό, το Αθήρι, το Πλατάνι, η Γαϊδουριά και το Κατσανό στα 2,50, το Αηδάνι στα 2.60, το Μαυροτράγανο στα 3,50 και η Μανδηλαριά στο µισό ευρώ.

Με τον καιρό να «κρατάει», στις περισσότερες περιοχές, οι παραγωγοί διεκδικούν αυτές τις µέρες το καλύτερο οικονοµικό αποτέλεσµα. Στην Ηπειρωτική χώρα και µάλιστα σε περιοχές όπως η Νάουσα και το Αµύνταιο, πολλά κτήµατα είναι ήδη «κλεισµένα» από τις οινοποιητικές επιχειρήσεις και µάλιστα µε τρόπο που διαφοροποιείται από το παρελθόν καθιστώντας την τιµή ανεξάρτητη από τον όγκο παραγωγής. Για παράδειγµα, στην περιοχή του Αµυνταίου αρκετά κτήµατα έχουν κλειστεί από νωρίς µε 670 ευρώ το στρέµµα, γεγονός που αφήνει στους οινοποιούς το περιθώριο να επιλέγουν ένα καλύτερο αραίωµα µε στόχο την ενίσχυση της ποιότητας των σταφυλιών

Ασθµαίνοντας το Ηράκλειο Με το δικό της αργό βήµα σε όλα τα επίπεδα, κινείται για µια ακόµη χρονιά η ΕΑΣ Ηρακλείου που αρχίζει την παραλαβή στο οινοποιείο της στην Παλιανή την προσεχή Τετάρτη 17 Αυγούστου. Η Ένωση θα παραλαµβάνει µε τις παρακάτω τιµές ανά κιλό, τις οποίες ανακοίνωσε την περασµένη ∆ευτέρα

Λευκά οινοστάφυλα 0,30 ευρώ το κιλό, Ροζακί 0,30, Βιλάνα α΄ ποιότητας 0,35, Βιλάνα β΄ ποιότητας 0,25, Λιάτικο 0,30, Κοτσιφάλι 0,35, Μαντηλάρι (10,5 be) 0,25, Syrah 0,40, Θραψαθήρι, Αθήρι, ∆αφνί, Πλυτό, 0,30. Όσε ποικιλίες δεν αναφέρονται παραπάνω, θα παραλαµβάνονται µετά από επιτόπιο ποιοτικό έλεγχο και η τιµή τους δεν θα ξεπερνά τα 0,40 ευρώ το κιλό. Τέλος, η Ένωση, συνιστά στους παραγωγούς – µέλη της, τα οινοστάφυλα να προσκοµίζονται σε πλαστικά κιβώτια (κλούβες) την ίδια µέρα της κοπής τους και να τηρούν τις προβλεπόµενες ποιοτικές προδιαγραφές.






Ο πρώτος που περνάει από  τ’ αμπέλι είναι ο Θεός  

Τους δικούς τους...Ολυµπιακούς αγώνες δίνουν αυτές τις µέρες οι άνθρωποι του κρασιού που ενόψει του τρύγου προσδοκούν σε µετάλια ποιότητας
 
Μια εικόνα για τον φετινό τρύγο έδωσε µε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του Συνδέσµου Ελληνικού Οίνου, Γιώργος Σκούρας, λέγοντας µε νόηµα ότι ««ο πρώτος που περνάει από τ’ αµπέλι είναι ο Θεός. Ό,τι αφήσει εκείνος, το τρυγάµε εµείς. Η χρονιά είναι ζεστή και ο κύκλος του αµπελιού ξεκίνησε νωρίς. Γενικά, η χρονιά προβλέπεται εξαιρετική για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. ∆υστυχώς όµως υπήρξαν και µεγάλες ζηµιές που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις στην Αρκαδία και οι ασθένειες στη ∆υτική Ελλάδα. Κι εκεί τα προβλήµατα είναι πολύ σοβαρά.»

Στη Νάουσα η Χαρούλα Σπινθηροπούλου, διδάκτωρ, γεωπόνος ειδικός αµπελουργίας και οινοποιός, ιδιοκτήτρια του Κτήµατος Αργατία χαρακτηρίζει ως πρώιµη την οινική χρονιά του 2016 για Νάουσα, Γουµένισσα και Αµύνταιο
«Η έκπτυξη των οφθαλµών συνέβη στο τέλος του Μάρτη έως µέσα Απρίλη (στο πιο δροσερό Αµύνταιο) και ήταν αρκετά ανοµοιόµορφη. Ανοµοιόµορφη ήταν και η ανθοφορία. Πρώιµα εµφανίσθηκαν και τα πρώτα άνθη, αλλά ο άστατος καιρός του Μαΐου-αρχών Ιουνίου παρέτεινε την ανθοφορία, η οποία ολοκληρώθηκε, ως συνήθως, το τελευταίο δεκαήµερο του Μάη στη Νάουσα και στη Γουµένισσα και το πρώτο δεκαήµερο του Ιούνη στο Αµύνταιο»

Πρώιµα από 5 ΙούληΣύµφωνα µε την κα Σπινθηροπούλου, εκπληκτικά πρώιµα εµφανίσθηκαν στη Νάουσα και οι πρώτες ρώγες µε περκασµό (αλλαγή του χρώµατος-µαλάκωµα της σάρκας). Για παράδειγµα, ενώ συνήθως οι πρώτες ρώγες των πρώιµων ποικιλιών στη Νάουσα εµφανίζονται γύρω στις 20 Ιούλη, φέτος έκαναν την εµφάνισή τους στις 5 Ιούλη και ο ρυθµός ολοκλήρωσης του περκασµού ήταν υπερβολικά γρήγορος. Το ίδιο συνέβη λίγες µέρες αργότερα και στη Γουµένισσα, ενώ στο Αµύνταιο, στο οποίο επικράτησαν αρκετά χαµηλότερες θερµοκρασίες σε σχέση µε τις δύο άλλες περιοχές, δεν θεωρείται βέβαιο ότι οι πρώιµες λευκές ποικιλίες θα τρυγηθούν νωρίτερα από άλλες χρονιές. Μέχρι στιγµής, µοιάζει πρωιµότερη η εµφάνιση του περκασµού στις ερυθρές.

Σε κάθε περίπτωση, οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στη διάρκεια της χρονιάς επηρεάζουν την  ποσότητα αλλά και την ποιότητα των σταφυλιών.

Έτσι, σύµφωνα µε την κα Σπινθηροπούλου στις ποικιλίες που είναι πιο ευαίσθητες, όπως ο Ροδίτης, το Sauvignon, το Merlot, η Malvasia, αναµένεται µια µικρή πτώση της παραγωγής, ενώ στις υπόλοιπες µια κανονική παραγωγή. Βέβαια όλα σε µεγάλο βαθµό θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες που θα επικρατήσουν ως τον τρύγο

Αναφορικά µε την ποιότητα, τα µέχρι στιγµής δεδοµένα δείχνουν ότι είναι πολύ καλή, ίσως και εξαιρετική, δεδοµένου ότι κατά την περίοδο της ωρίµανσης που διανύουµε οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, ζεστός καιρός την ηµέρα και δροσερός τη νύχτα.

Στους πιο νότιους αµπελώνες της Ελλάδας, στην Κρήτη, ο τρύγος για τις πρώιµες ποικιλίες όπως  το Chardonnay και η Malvasia Aromatica έχει αρχίσει από την 1η Αυγούστου και σιγά σιγά τρυγιέται και το λιάτικο

Σύµφωνα µε τον Ζαχαρία ∆ιαµαντάκη, αντιπρόεδρο του ∆ικτύου Οινοποιών Νοµού Ηρακλείου, προβλέπεται µια εξαιρετική χρονιά για το µανδηλάρι καθώς δεν υπήρξαν προβλήµατα µε ασθένειες. Ωστόσο, προβλήµατα αντιµετώπισαν τα µη αρδευόµενα αµπέλια λόγω του έντονου προβλήµατος της παρατεταµένης ανοµβρίας».
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία