BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Το Φλεβάρη η νέα μοιρασιά αδειών οινάμπελων, αλλαγές στους νεοεισερχόμενους

Νωρίτερα και µε αλλαγές ως προς τα κριτήρια επιλογής αναµένεται να ανοίξει η νέα διαδικασία για τη µοιρασιά των αδειών φύτευσης οινάµπελων, ενώ παράλληλα τρέχουν και οι εξελίξεις όσον αφορά το νέο πρόγραµµα αναδιάρθρωσης και τις δηλώσεις συγκοµιδής.

Το Φλεβάρη η νέα μοιρασιά αδειών οινάμπελων, αλλαγές στους νεοεισερχόμενους

0
0
Πηγές από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφέρουν στην Agrenda ότι η νέα διαδικασία αδειοδότησης θα ξεκινήσει αρχές του 2017 (πιθανότατα Φλεβάρη), ενώ µέσα στον ερχόµενο Σεπτέµβριο αναµένεται συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου µε άλλους φορείς ώστε να συζητηθούν οι αλλαγές στο καθεστώς που θα ισχύσει για το νέο έτος.

Οι διορθώσεις όπως εκτιµάται αρχικώς, θα έχουν να κάνουν κυρίως µε τους νεοεισερχόµενους του τοµέα, δηλαδή τους ετεροεπαγγελµατίες και όσους γενικότερα δεν είχαν καλλιεργήσει στο παρελθόν οινοποιήσιµα αµπέλια. Αυτό που παρατηρήθηκε είναι ότι η συγκεκριµένη κατηγορία έλαβε περίπου το 40% των νέων αδειών (από τις συνολικά 2.951 του µοιράστηκαν 1.111), ποσοστό που λογίζεται ως υπερβολικά µεγάλο από τις αρχές. Οπότε είτε θα προστεθεί ένα ηλικιακό όριο (κάτω από 40 ετών) είτε θα λαµβάνουν λιγότερους πόντους από όσους πήραν το 2016

Ως προς τα νούµερα της φετινής µοιρασιάς, πρώτη περιφέρεια σε κατανοµή ήταν η Θεσσαλία µε 977 στρέµµατα, δεύτερη η ∆υτική Μακεδονία µε 947 και τρίτη η Κεντρική Μακεδονία µε 828 στρέµµατα. Τελευταία περιφέρεια ήταν τα Ιόνια νησιά µε 50 στρέµµατα νέων φυτεύσεων.

Για κατάφορη αδικία στην κατανοµή των αδειών έκανε λόγο η Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως ανέφερε σε επιστολή του ο Περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Αποστόλου. Στην επιστολή αναφέρεται ότι οι ΠΕ Τριφυλίας, Κορινθίας κατά κύριο λόγο και δευτερευόντως οι Αργολίδας, Μεσσηνίας και Λακωνίας δεν έλαβαν όσες άδειες έπρεπε µε βάση την έκτασή τους, µε αρκετές οινοποιητικές επιχειρήσεις να συνεχίσουν να δυσκολεύονται για την ανεύρεση πρώτης.

«Προτείνουµε άµεσα τη χορήγηση αδειών νέας φύτευσης σε επίπεδο Περιφερειών της χώρας σε ποσοστό ανάλογο του αµπελουργικού δυναµικού τους ή του αριθµού (στρεµµάτων) των υποβληθέντων αιτήσεων, αξιοποιώντας την Παρ. 2Β του άρθρου 63 του Καν. ΕΕ1308/2013», καταλήγει η επιστολή





Βάσει ποικιλιών η νέα αναδιάρθρωσηΤη πιθανότητα το νέο πρόγραµµα αναδιάρθρωσης να επιδοτεί συγκεκριµένες ποικιλίες και όχι να αφορά όλο το αµπελουργικό δυναµικό, εξετάζουν αυτή την περίοδο από το αρµόδιο τµήµα του υπουργείου. Αν και κάτι τέτοιο θα είναι δύσκολο από πλευράς σχεδιασµού, η ρύθµιση αυτή θεωρείται ότι θα ασκήσει ένα είδους πίεσης στους αγρότες και θα τους κατευθύνει σε καλύτερες εµπορικά ποικιλίες.

Επιπλέον, αλλαγές αναµένονται και στις δηλώσεις συγκοµιδής, τις οποίες πλέον θα οριστικοποιεί ο παραγωγός, κάτι που µέχρι πρότινος έκανε η εκάστοτε ∆ΑΟΚ, διαδικασία η οποία θα τους επιτρέπει την απόσταξη της παραγωγής του
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία