Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2016 χαρακτηρίστηκε από λίγες βροχοπτώσεις και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια και της χειμερινής και της ανοιξιάτικης περιόδου στη Σάμο.
Κατά την περίοδο της ωρίμασης και του τρυγητού, εξαιρετικές συνθήκες δημιουργήθηκαν από την έλλειψη βροχοπτώσεων και των κανονικών θερινών θερμοκρασιών. Η ωρίμαση των σταφυλιών ήταν φυσιολογική και η ποιότητα κρίνεται άριστη, μία από τις καλύτερες χρονιές της δεκαετίας. Ο όγκος σταφυλικής παραγωγής είναι αυξημένος κατά 15% σε σχέση με το 2015.