Ο ήπιος χειμώνας με λιγοστές βροχοπτώσεις , ζεστή άνοιξη με ελάχιστες ασθενείς βροχές, έδωσαν τη σκυτάλη στο καλοκαίρι που με μικρές περιόδους υψηλών θερμοκρασιών καύσωνα, προκάλεσαν ζημιά 10% - 15% στα σταφύλια.
Οι ασθένειες – ως συνήθως για τα Μεσόγεια – δεν αποτέλεσαν πρόβλημα και για τη φετινή χρονιά.
Οι πρώιμες ποικιλίες Sauvignon Blanc, Μαλαγουζιά, Merlot καθώς και η κύρια ποικιλία το Σαββατιανό τρυγήθηκαν περίπου 8-10 ημέρες νωρίτερα από το 2015.
Τόσο η υγιεινή τους κατάσταση όσο και η τεχνολογική τους ωρίμανση ήταν άριστες.
Ο σακχαρικός τίτλος των λευκών ποικιλιών κυμάνθηκε από 12 – 12,5 Be, ενώ των ερυθρών Syrah, Merlot και Αγιωργίτικο στο 13.5 Be.
Οι στρεμματικές αποδόσεις κυμάνθηκαν σε γενικές γραμμές στο μέσο όρο για τα δεδομένα της περιοχής, γεγονός, που σε συνδυασμό με το ξηρό καλοκαίρι μας προϊδεάζει για ιδιαίτερα ποιοτικούς οίνους πού θα ξεχωρίσουν για το λαμπερό τους χρώμα, τη φινέτσα τους, και τη μοναδική αίσθηση επίγευσης, χαρακτηριστικά που αναδεικνύουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της περιοχής. Αρωματικό μπουκέτο από εσπεριδοειδή, στόμα πλούσιο, γεμάτο και ισορροπημένο με μέτρια οξύτητα και ιδιαίτερη ένταση.
Σε γενικές γραμμές πρόκειται για χρονιά που θα μας δώσει πολύ καλής έως εξαιρετικής ποιότητας οίνους λευκούς και ερυθρούς.
Λόγω της οικονομικής κρίσης και του αθέμιτου ανταγωνισμού από τη «μαύρη αγορά» που άνθισε μετά την επιβολή του ΕΦΚ, οι τιμές θα κυμανθούν περίπου στα ίδια με τα περσινά επίπεδα με μικρές διακυμάνσεις.