BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Λίγες, στις 25.056, οι δηλώσεις συγκομιδής οινοστάφυλων

Παρά την αυξημένη βαρύτητά τους, χαμηλός ο αριθμός των δηλώσεων συγκομιδής οινοστάφυλων.

1
0

Οι ψηφιακές Δηλώσεις Συγκομιδής οινάμπελων, με τη λήξη της προθεσμίας, ανήλθαν σε 25.056, ελαφρά αυξημένες από τις 24.156 του 2015, χωρίς να περιλαμβάνονται οι αντίστοιχες δηλώσεις που υποβάλλουν τα οινοποιεία. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΕΟΣΟΕ πρόκειται για χαμηλό αριθμό αμπελουργών που προχώρησαν σε ψηφιακή υποβολή.

Σημειωτέον ότι παραμένει άγνωστο το να το υπουργείο θα «ανοίξει» τη διαδικασία υποβολής χειρόγραφων Δηλώσεων Συγκομιδής, όπως τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που όμως δεν αναμένεται να μεταβάλλει τον αριθμό τους σημαντικά, αφού πέρσι υποβλήθηκαν περί τις 100 χειρόγραφες δηλώσεις συγκομιδής.

Περισσότερες, έστω και αριθμητικά δηλώσεις υπεβλήθησαν στις περιοχές της Κρήτης, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Αχαΐας, Ανατολικής Αττικής, Λάρισας, Ζακύνθου, ενώ λιγότερες από πέρυσι στις περιοχές Ευβοίας, Βοιωτίας, Φλώρινας, Κοζάνης, Τρικάλων.

Σύμφωνα με την αρχική εικόνα που παρέχεται μέσω των ψηφιακών δηλώσεων συγκομιδής μειώνονται οι εκτάσεις που αντιστοιχούν σε ένα στρέμμα, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι εκτάσεις με εύρος 3-5 στρέμματα.

Παρά την αυξημένη βαρύτητα που θα έχει πλέον η υποβολή της δήλωσης συγκομιδής από τους αμπελουργούς (Αναδιάρθρωση, Άδειες Φύτευσης, Χαρακτηρισμός της έκτασης ως εγκαταλελειμμένης ή μη, ποινές, κλπ) ο αριθμός των Δηλώσεων είναι αποκαρδιωτικός, αφού η αντίστοιχη έκταση που δηλώνεται μέσω των υποβληθεισών δηλώσεων αντιστοιχεί σε περίπου 150.000 στρέμματα έναντι των 640.000 στρεμμάτων που δηλώνεται ως επίσημη απογραφή.

Αναγκαστικά ο αριθμός των δηλώσεων θα αυξηθεί όταν πλέον τεθεί σε εφαρμογή η υποβολή ψηφιακών Δηλώσεων Παραγωγής των οινοποιείων, η υποβολή των οποίων θα θέτει ως προαπαιτούμενο την υποβολή ψηφιακών δηλώσεων από τους αμπελουργούς.

Δυστυχώς από τις υιοθετημένες πρακτικές διαφαίνεται ότι αν και δεν υπάρχει έλλειμμα πληροφόρησης προς τους αμπελουργούς, οι τελευταίοι από συνειδητή επιλογή δεν υποβάλλουν δήλωση συγκομιδής, αφού σύμφωνα με πραγματικά γεγονότα το πράττουν μόνο όταν θέλουν είτε να οινοποιήσουν μόνοι την παραγωγή τους, είτε όταν προτίθενται οι ίδιοι να ιδρύσουν οι ίδιοι οινοποιείο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία