BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Ποτέ με παγετό το κλάδεμα πρέμνων για αντιμετώπιση ασθενειών ξύλου

Μια σειρά από προληπτικά μέτρα προκειμένου για την καλύτερη αντιμετώπιση των εχθρών και ασθενειών της αμπέλου κατά τη βλαστική περίοδο που θα αρχίσει σε λίγο συστήνουν οι γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, στο πλαίσιο εφαρμογής των αρχών της ορθής γεωργικής πρακτικής και της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας.

Από 1η Μαρτίου αιτήσεις για την αναδιάρθρωση αμπελώνων

1
0

Μία σημαντική ομάδα ασθενειών της αμπέλου είναι οι ασθένειες του ξύλου, οι οποίες οφείλονται σε μύκητες διαφόρων γενών με χαρακτηριστικά συμπτώματα, εμφανίζονται σε νεαρά και ηλικιωμένα πρέμνα και μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσουν την ξήρανσή τους.

Ειδικότερα, οι κυριότερες ασθένειες ξύλου είναι η ίσκα που οφείλεται στους Βασιδιομύκητες Phellinus igniarious και Stereum hirsutum και η ευτυπίωση που οφείλεται στο μύκητα Eutypa lata, ενώ σημαντική είναι και η Φώμοψη που οφείλεται στο μύκητα Phomopsis viticola.

Τα καλλιεργητικά-προληπτικά μέτρα που προτείνονται για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων ασθενειών είναι:

1. Καθυστέρηση του κλαδέματος όσο πιο αργά γίνεται, κοντά στο φούσκωμα των ματιών και εφαρμογή   του κλαδέματος με ξηρό καιρό.

2. Αφαίρεση και καύση των προσβεβλημένων ή ύποπτων τμημάτων των πρέμνων τα οποία όμως πρέπει να έχουν επισημανθεί την καλοκαιρινή περίοδο που παρουσίασαν τα χαρακτηριστικά συμπτώματα.

3. Περιορισμός των μεγάλων τομών κλαδέματος και επικάλυψή τους με κάποιο εγκεκριμένο σκεύασμα όπου χρειάζεται να γίνουν.

4. Κλάδεμα πρώτα των υγιών πρέμνων και στη συνέχεια των ύποπτων ή προσβεβλημένων και στο ενδιάμεσο απολύμανση των εργαλείων κλαδέματος με καθαρό οινόπνευμα, διάλυμα φορμόλης ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10%.

Να σημειωθεί ότι πρέπει να αποφεύγονται τα κλαδέματα στις περιόδους που επικρατούν παγετοί.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία