BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Ανοίγει και πάλι το Εργαστήρι Ελαιοκομίας του ΓΠΑ

Η ποιότητα του ελληνικού ελαιολάδου, είναι το μοναδικό αδιαπραγμάτευτο στοιχείο το οποίο μπορεί να κάνει ανταγωνιστική την Ελλάδα στο εξωτερικό, και να δώσει μεγάλη οικονομική αξία στο παραδοσιακό αυτό ελληνικό προϊόν. Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μάλιστα, πρόκειται σύντομα να επαναλειτουργήσει το Εργαστήριο Ελαιοκομίας, με σκοπό την έρευνα την εκπαίδευση και τη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων του κλάδου με σκοπό την ενίσχυση της ποιότητας και της εμπορικής δύναμης του ελληνικού ελαιολάδου.

Ανοίγει και πάλι το Εργαστήρι Ελαιοκομίας του ΓΠΑ

7
0

Η ανακοίνωση έγινε την Πέμπτη σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ). Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε στη διάρκεια της εκδήλωσης ο Σταύρος Βέμος, καθηγητής Δενδροκομίας του ΓΠΑ, στην Ελλάδα καλλιεργούνται 11.160.00 στρέμματα ελαιόδεντρων, ενώ παράγονται 300-400 χιλιάδες τόνοι ελαιόλαδου, το περισσότερο μάλιστα έξτρα παρθένο. Από τις εξαγωγές ελαιόλαδου η Ελλάδα κερδίσει περίπου 1,67 εκατομμύρια ευρώ ενώ περίπου 400.000 ευρώ από την εξαγωγή ελιάς. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι κατά κύριο λόγο η μη εκμηχάνιση της συλλογής της ελιάς, ο πολυτεμαχισμός των εκτάσεων, η μικρή πυκνότητα στη φύτευση, το υψηλότερο κόστος παραγωγής από ανταγωνιστικές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, αλλά και όχι τόσο σύγχρονοι ελαιώνες. «Όπλο της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας είναι η ποιότητα του ελληνικού ελαιόλαδου, η οποία βασίζεται στις περιβαλλοντικές συνθήκες και στο έδαφος», τόνισε. 

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Alexandra Devarenne από τη διεθνή οργάνωση Extra Virgin Alliance (Συμμαχία του Έξτρα Παρθένου) η οποία ανέπτυξε στο κοινό την προοπτική του καταναλωτή ελαιολάδου, τη συμπεριφορά και τις πεποιθήσεις του, αλλά και τον τρόπο που λειτουργεί μια χώρα, όπως οι ΗΠΑ, η οποία καταναλώνει αλλά δεν παράγει ελαιόλαδο. Η κ. Alexandra Devarenne κατέστησε σαφές ότι πλέον η αποτελεί «χρυσή ευκαιρία» για έναν ελαιοπαραγωγό να παράγει και να εξάγει ποιοτικό ελαιόλαδο. «Είναι το στοιχείο το οποίο μπορεί να του προσφέρει υψηλό κέρδος. Ο καταναλωτής του εξωτερικού είναι μπερδεμένος. Έχει πολλές επιλογές, δεν είναι ενημερωμένος. Θα επιλέξει το ποιοτικότερο», ανέφερε. Μιλώντας για την Ελλάδα τόνισε ότι η χώρα πρέπει να επενδύσει στην ποικιλομορφία της και στα διάφορα ήδη ελαιόλαδων που μπορεί να παράγει για να έχει επιτυχία στο εξωτερικό. «Θα πρέπει ο παραγωγός να εντοπίσει το κοινό στο οποίο θέλει να απευθυνθεί, να το μελετήσει και να του πουλήσει το προϊόν του με τον τρόπο τον οποίο θα τον κάνει να το αγοράσει», υπογράμμισε. 

Το γεγονός ότι οι Έλληνες είναι οι κατά κεφαλήν μεγαλύτεροι καταναλωτές ελαιολάδου στον κόσμο και ότι η ποιότητα του ελληνικού ελαιολάδου είναι εκείνη που μπορεί να δώσει οικονομική αξία στο προϊόν τόνισε ο Άρης Κεφαλογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος ΓΑΙΑ ΑΒΕΕ, μέλος του συνδέσμου Ελ-3π στη διάρκεια της ομιλίας του. Ο κ. Κεφαλογιάννης, ωστόσο, ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με στοιχεία η ποιότητα του ελληνικού ελαιόλαδου είναι συνεχώς μειούμενη και γι' αυτό «φέρει ευθύνη όλη η αλυσίδα παραγωγής, συσκευασίας, αποθήκευσης και εξαγωγής» . Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει η ανάγκη ενός μεγάλου φορέα, στα πρότυπα της Ελ-3π ο οποίος θα έχει όραμα τη διασφάλιση του ποιοτικού ελαιολάδου της Ελλάδας και της προώθησής του στο εξωτερικό. «Πρέπει να αυτοδεσμευτούμε για να παράγουμε ποιοτικό προϊόν. Είμαστε επαναπαυμένοι στη μεγάλη μας παράδοση και δεν πάμε παρακάτω. Πρέπει η γεωπονική εκπαίδευση και η παραγωγή να συνεργαστούν για να δώσουν λύσεις σε όλα τα ζητήματα του κλάδου», τόνισε. 

Την άγνοια πολλών παραγωγών για τη μεταποιητική διαδικασία της επιτραπέζιας ελιάς, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον στην οργανοληπτική αξιολόγηση της επιτραπέζιας ελιάς, ανέλυσε ο Ευστάθιος Πανάγου, καθηγητής Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων του ΓΠΑ. Στην ομιλία του τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται εκπαίδευση στο ζήτημα της ποιοτικής επιτραπέζιας ελιάς και για το λόγο αυτό έχουν εκπαιδευτεί 32 άτομα τα οποία πρόκειται να διαδώσουν την μέθοδο σε όλη την Ελλάδα. Στη δημιουργία της μεθόδου αξιολόγησης από το Διεθνές Συμβούλιο Ελιάς, συμμετείχαν, σύμφωνα με τον ίδιο τρεις Έλληνες, ο Κωνσταντινος Τερτιβανίδης, ο Βασίλης Δημόπουλος και η Ιωάννα Μηλιώνη, οι οποίοι εκπαίδευσαν τους 32 Έλληνες δοκιμαστές που θα διαδώσουν τη μέθοδο στη χώρα

Στη διάρκεια της εκδήλωσης μίλησαν και τρεις Έλληνες ελαιοπαραγωγοί οι οποίοι ανέπτυξαν τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται οι μονάδες τους περιγράφοντας και κάποιες πρωτοτυπίες οι οποίες μπορούν να ωθήσουν μια ανάλογη επιχείρηση. Ο Φώτης Σούσαλης Γενικός Διευθυντής της Terra Creta από τα Χανιά ανέφερε ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το ελληνικό ελαιόλαδο. Η εταιρεία του στην Κρήτη πραγματοποιεί τα καλοκαίρια οργανωμένα τουρ γευσιγνωσίας λαδιού σε τουρίστες μαζί με εξειδικευμένα μαθήματα και σεμινάρια γευσιγνωσίας. Ο Κώστας Πρωτούλης, ο οποίος διατηρεί τη δική του οικογενειακή επιχείρηση στο Πλωμάρι της Λέσβου, όπου καλλιεργεί την ιδιαίτερη ποικιλία της αγριελιάς κολοβής,  έθεσε το ζήτημα της ανάγκης κατηγοριοποίησης του έξτρα έξτρα παρθένου ελαιόλαδου (premium) κάτι το οποίο ζητούν έντονα και η Ελ-3π και η EVA, και αν γίνει θα αποτελέσει επανάσταση για το καλό ελληνικό ελαιόλαδο. Τέλος, ο Δημήτρης Πολυμενάκος, με οικογενειακή επιχείρηση στο Λάγιο της Λακωνίας, που παράγει το Μαξούλι, ανέλυσε τις πρακτικές που ακολουθεί η επιχείρηση για την παραγωγή και τυποποίηση λαδιού, μιλώντας για πρωτοποριακές μεθόδους ποτίσματος των καλλιεργειών μέσω κινητού και για τη δημιουργία μετεωρολογικού σταθμού και τριών υποσταθμών που στέλνει στους παραγωγούς πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες στο κινητό. Η επιχείρηση του, μάλιστα, εκθέτει τα προϊόντα της στο Μουσείο Ελιάς της Λακωνίας και σκέφτεται να μεταφέρει την έκθεση σε αντίστοιχο μουσείο της Αγγλίας.

Στο τέλος της εκδήλωσης αναπτύχθηκαν σημαντικά θέματα του κλάδου σε μια διαδικασία συζήτησης των ομιλητών με το κοινό. Ένα από τα θέματα στο οποίο δόθηκε βαρύτητα, μάλιστα, ήταν η σύνδεση της ποιότητας του ελαιολάδου με την ανθρώπινη υγεία και η συζήτηση που έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια για την ελαιοκανθάλη. Ο Άρης Κεφαλογιάννης τόνισε επ' αυτού ότι «υπάρχει απόλυτη σύνδεση του ελαιολάδου με τη θετική επίπτωση του στην υγεία. Αλλά είναι τρόφιμο δεν είναι χάπι για όλες τις ασθένειες». Η Alexandra Devarenne από την πλευρά της ανέφερε ότι «υπάρχουν πολλές τάσεις που έχουν να κάνουν με την υγεία. ΤΟ ελαιόλαδο όμως δεν είναι ούτε τάση ούτε μόδα».

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε η Δήμητρα Λυμπεροπούλου εκ μέρους του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη αλλά και η Δήμητρα Αλιέως, από την ισπανική εταιρεία SOVENA GROUP, η οποία σε δική της παρέμβαση, μίλησε για τη θέση του ελληνικού ελαιολάδου στον παγκόσμιο χάρτη, λέγοντας ότι «υπάρχει στον κόσμο ζήτηση για το καλό ελληνικό ελαιόλαδο και δεν πρέπει να το αφήσουμε να χαθεί από τις πολυεθνικές εταιρείες».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία