BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Απαραίτητη η ομαδική αντιμετώπιση του δάκου

Οι αποτελεσματικοί ψεκασμοί κατά του δάκου γίνονται στον κατάλληλο χρόνο και σε ομαδική βάση.

Απαραίτητη η ομαδική αντιμετώπιση του δάκου

1
0
Ο Επίκουρος Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Διονύσης Περδίκης, στο πλαίσιο της εισήγησης του στην ημερίδα που πραγματοποίησε η Ένωση Αγρινίου με θέμα «Ελιά: Ανάπτυξη στην Αιτωλοακαρνανία. Προοπτικές, Προτάσεις και Λύσεις, εξήγησε τι οφείλουν να κάνουν οι παραγωγοί, αλλά και η πολιτεία, για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του δάκου και άλλων επιβλαβών οργανισμών.

O Δάκος της ελιάς είναι το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες της Μεσογείου, όπου καλλιεργείται η ελιά.

H ζημιά που προκαλεί ο δάκος στον καρπό, αν δεν ληφθούν έγκαιρα τα κατάλληλα προφυλακτικά μέτρα, είναι δυνατό να υπερβεί το 50-60%. H ζημιά είναι ποσοτική και ποιοτική, διότι υποβαθμίζει την ποιότητα των επιτραπέζιων ποικιλιών ελιάς, καθώς και την ποιότητα του παραγόμενου ελαιόλαδου µε την αύξηση της οξύτητάς του.

H καταπολέμηση του Δάκου γίνεται µε δολωματικούς και καθολικούς ψεκασμούς. Για να είναι αποτελεσματικοί οι ψεκασμοί θα πρέπει να γίνονται στον κατάλληλο χρόνο και, όπου είναι δυνατό, σε ομαδική βάση. O ψεκασμός σε μια περιοχή να συμπληρώνεται το αργότερο σε 7 μέρες.

Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες για καταπολέμηση του Δάκου µε άλλες μεθόδους στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ή, ακόμα, για βιολογική παραγωγή χωρίς τη χρήση εντομοκτόνων. Χρησιμοποιείται η μέθοδος της μαζικής παγίδευσης - εξόντωσης του Δάκου µε χάρτινες παγίδες εμποτισμένες µε εντομοκτόνο, που φέρουν Αμμωνία και Φεροµόνη ως προσελκυστικά. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι παγίδευσης

 Νεώτερα Ερευνητικά Αποτελέσματα στην Αντιμετώπιση του Δάκου της Ελιάς

Παρουσίαση των ερευνητικών αποτελεσμάτων του Εργαστηρίου Εντομολογίας του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών φυτών και Αμπέλου Χανίων, για τη βελτίωση της μεθόδου των δολωματικών ψεκασμών στα πλαίσια των «Συγκριτικών Πειραματικών εργασιών καταπολέμησης του δάκου της ελιάς έτους 2016» – Παρουσίαση της μεθόδου”. Δείτε το βίντεο



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία