BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Οι ισπανικές ελιές στο στόχαστρο του Nτόναλτ Τραμπ

Σε δασμολογικές ποινές ενδέχεται να οδηγήσει η έρευνα των ΗΠΑ, εγείροντας κίνδυνο για τις ελληνικές εξαγωγές επιτραπέζιας ελιάς.

Οι ισπανικές ελιές στο στόχαστρο του Nτόναλτ Τραμπ

2
0

Στο στόχαστρο τις ισπανικές ελιές φαίνεται να βάζει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ, δρομολογώντας έρευνα για το αν η Ισπανία εφαρμόζει πρακτικές ντάμπινγκ στις ελιές που εξάγονται στην αμερικανική αγορά. Μάλιστα, η έρευνα πιθανότατα να οδηγήσει σε δασμολογικές ποινές, εγείροντας κίνδυνο να πληγούν και οι ελληνικές εξαγωγές καθώς, η χώρα μας είναι δεύτερη στις εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών στις ΗΠΑ.

Η εν λόγω έρευνα είναι η τελευταία σε μια μακρά και συνεχώς αυξανόμενη λίστα προϊόντων που στοχοποιούνται από τις ΗΠΑ και τα οποία κυμαίνονται από τον χάλυβα και το αλουμίνιο μέχρι τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το καλαμπόκι.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου εξετάζει κατά πόσο η Ισπανία ακολουθεί πρακτικές ντάμπινγκ στις ελιές που εξάγει στις ΗΠΑ – ειδικότερα στις σκουρόχρωμες που χρησιμοποιούνται στα σάντουιτς, τις σαλάτες και τις πίτσες. Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει πέρα από την κατακραυγή των διεθνών παραγώγων και την παρέμβαση της Κομισιόν που υποστηρίζει τους παραγωγούς της.

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ είναι ένας από τους βασικότερους εισαγωγείς ελιών από την Ισπανία – την μεγαλύτερη παραγωγό χώρα στον κόσμο – καθώς υπολογίζεται πως απορροφά περίπου το 24% των εξαγωγών της.

Να σημειωθεί ότι η πρώτη απόφαση για το κατά πόσον έχουν πληγεί οι Αμερικανοί παραγωγοί αναμένεται να εκδοθεί τη Δευτέρα 7 Αυγούστου και σύμφωνα με το Bloomberg, η έρευνα μπορεί να οδηγήσει σε δασμολογικές ποινές αργότερα το 2017.

Αν και οι Ευρωπαίοι παραγωγοί υποστηρίζουν πως έχουν μπει άδικα στο στόχαστρο της αμερικανικής κυβέρνησης, οι Αμερικανοί αγρότες βλέπουν την Ισπανία ως μια απειλή για την παραγωγή ελιάς στην Καλιφόρνια.

Ενδεικτικό είναι ότι, το υπουργείο Εμπορίου ανέφερε τον περασμένο μήνα πως εξετάζει κατά πόσον οι ισπανικές εισαγωγές ώριμων ελιών έρχονται στην αμερικανική αγορά σε τιμές κάτω από την εύλογη αξία. Οι ΗΠΑ θα λάβουν άμεσα δράση σε οποιαδήποτε άδικη εμπορική πρακτική, είχε υποστηρίξει τότε ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος.

Πιθανό πλήγμα και για την Ελλάδα

Βέβαια, αν συμβεί κάτι τέτοιο, δεν θα πληγούν μόνο οι ισπανικές ελιές αλλά και οι ελληνικές, καθώς η χώρα μας είναι δεύτερη στις εξαγωγές σε επιτραπέζιες ελιές στις ΗΠΑ, με 316.000 μετρικούς τόνους ετησίως, μετά την Ισπανία (802.000 μετρικοί τόνοι).

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία