BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Οι ποικιλίες αμπέλου που συνιστά το υπουργείο

Δημοσιεύθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου ο κατάλογος των συνιστώμενων και επιτρεπόμενων ποικιλιών αμπέλου και σταφιδοποιίας.

Οι ποικιλίες αμπέλου που συνιστά το υπουργείο

1
0

Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι η ταξινόμηση των οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου και των ποικιλιών σταφιδοποιίας σύμφωνα με το άρθρο 81 του Καν (ΕΚ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου καθώς και με την αριθ. 659/9588/24-01-2013 κοινή υπουργική απόφαση (Β΄ 160), όπως κάθε φορά ισχύει.

Η εν λόγω απόφαση περιλαμβάνει διευρυμένη γκάμα οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου (κυρίως ελληνικών) για τα αμπελουργικά διαμερίσματα Θράκης, Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδος, Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Β. Αιγαίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου και Κρήτης, με βάση τα αιτήματα των φορέων.

Να επισημανθεί ότι στη σχετική επιτροπή του ΥΠΑΑΤ έγινε αποδεκτή πρόταση της ΚΕΟΣΟΕ σύμφωνα με την οποία οι συνιστώμενες ελληνικές ποικιλίες κάθε αμπελουργικού διαμερίσματος, κατατάσσονται αυτόματα ως επιτρεπόμενες στα υπόλοιπα αμπελουργικά διαμερίσματα. Η πρόταση αυτή δεν έχει ενσωματωθεί στην υπουργική απόφαση που ακολουθεί δεδομένου ότι έγινε αποδεκτή μετά την σύνταξη της υπουργικής απόφασης


Ταξινόμηση


Η ταξινόμηση των ποικιλιών αμπέλου έχει ως εξής:

1) Στον Τίτλο Ι του Παραρτήματος Ι περιλαμβάνονται όλες οι οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου οι οποίες διακρίνονται σε συνιστώμενες και επιτρεπόμενες. Τα αμπελοοινικά προϊόντα που απαριθμούνται στο Μέρος ΙΙ του Παραρτήματος VII, του Καν. (ΕE) 1308/2013, όπως και τα αποστάγματα αμπελοοινικής προέλευσης που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα ΙΙ του Καν. (ΕΕ) 110/2008, προέρχονται από τις εν λόγω οινοποιήσιμες ποικιλίες.

2) Στον Τίτλο ΙΙ του Παραρτήματος Ι περιλαμβάνονται οι ποικιλίες σταφιδοποιίας Σουλτανίνα Β και Κορινθιακή Ν και οι περιοχές όπου αυτές μπορούν να καλλιεργηθούν για την παραγωγή ξηρής σταφίδας.

3) Οι ποικιλίες Μοσχάτο Αμβούργου N, Όψιμο Εδέσσης B, Μοσχάτο Αλεξανδρείας B, Όψιμο Σουφλίου B, Ραζακί (Κέρινο) B, Σουλτανίνα B, δύνανται να καλλιεργούνται ως οινοποιήσιμες σύμφωνα με τον Τίτλο Ι του Παραρτήματος Ι, αλλά και ως επιτραπέζιες (νωπή κατανάλωση)-χωρίς δικαίωμα στην περίπτωση αυτή να παραγάγουν οίνο προς εμπορία- σε όλη τη χώρα.

4) Σε κάθε περίπτωση τα αμπελοτεμάχια θα πρέπει να είναι καταχωρισμένα στο Αμπελουργικό Μητρώο με τον αντίστοιχο κωδικό της οινοποιήσιμης, της επιτραπέζιας ποικιλίας ή της ξηρής σταφίδας.

5) Στο παράρτημα ΙΙ της παρούσης περιλαμβάνεται ο κατάλογος των οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου της χώρας με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες.

 

Βρείτε ολόκληρη την απόφαση της ταξινόμησης πατώντας εδώ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία