BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Λιγότερο εκτιμούν τώρα το φετινό ελαιόλαδο οι Ισπανοί

Χαμηλώνει κι άλλο τον πήχη για την εφετινή ισπανική παραγωγή ελαιολάδου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας, προβλέποντας ότι θα κυμανθεί μεταξύ 950.000 και 1.150.000 τόνους.

Ώθηση στο κορωνέικο δίνει το αγουρέλαιο

2
0

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης της Ισπανίας (Mapama), που δημοσιεύτηκαν στα τέλη Οκτωβρίου, η ισπανική περσινή παραγωγή ελαιολάδου (2016-2017) έφτασε τους 1.286.600 τόνους μειωμένη 8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (1.403.300 τόνοι), ξεπερνώντας ωστόσο κατά 11% τον μέσο όρο της τετραετίας (1.161.300 τόνοι).

Οι επίσημες προβλέψεις του υπουργείου για την φετινή (2017-2018) ισπανική παραγωγή κυμαίνονται μεταξύ 950.000 και 1.150.000 τόνους, διαψεύδοντας έτσι τις προβλέψεις του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου και επιβεβαιώνοντας σχετικά δημοσιεύματα της Agrenda.

Σημειώνεται ότι η μέση τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου την τρέχουσα περίοδο κυμαίνεται στα 4 ευρώ το κιλό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, η μείωση της παραγωγής οφείλεται στο ότι τους τελευταίους μήνες οι ισπανικοί ελαιώνες υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της ξηρασίας, ειδικά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, οι οποίοι ήταν κρίσιμοι για την σωστή ανάπτυξη του καρπού και ιδιαίτερα σημαντικοί για την επόμενη εσοδεία.

Ιδιαίτερα επηρεάστηκε η Ανδαλουσία, η οποία είναι και η κύρια ελαιοπαραγωγός περιοχή που συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα ποσοστά στην Ισπανία, με το τοπικό υπουργείο μάλιστα να προβλέπει μια παραγωγή σε επίπεδο χώρας της τάξης των 1.150.000 τόνων.

Αντίθετα, σε ορισμένες περιοχές, όπως η Σεβίλλη, η Μάλαγα και η Αλμερία, το πλήγμα θα είναι μικρότερο και η συγκομιδή θα καταφέρει, αν όχι να αυξηθεί, τουλάχιστον να διατηρηθεί στα περσινά επίπεδα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία