BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Ο συνδυασμός με το Sushi καθιστά το Ασύρτικο παγκόσμια δύναμη

Αν και πάντα μας γοήτευε ο μαγικός τρόπος με τον οποίο οι γευστικές συνήθειες μίας περιοχής δένουν ιδανικά με τα κρασιά και εν γένει τα ποτά που παράγονται σε αυτή, δεν μπορούμε παρά να είμαστε ανοικτοί και σε αρμονίες που ξεφεύγουν από αυτό τον «κανόνα». Ένα πολύ ενδιαφέρον παράδειγμα αποτελεί o γευστικός συνδυασμός του Sushi με το Sake, τον οποίο όμως έρχεται πια να «αμφισβητήσει» το δικό μας Ασύρτικο, το οποίο στέκεται τα τελευταία χρόνια με αξιώσεις δίπλα στο ιαπωνικό έδεσμα σε εστιατόρια στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ, ενώ αυτό το γεγονός μπορεί να συνδυαστεί με την ολοένα αυξανόμενη εξαγωγική δραστηριότητα των Ελλήνων οινοπαραγωγών στην Ιαπωνία.

Ο συνδυασμός με το Sushi καθιστά το Ασύρτικο παγκόσμια δύναμη

1
0

Ως γνωστόν το Sushi είναι το εθνικό φαγητό της Ιαπωνίας, αν και η καταγωγή του εντοπίζεται στη Νοτιοανατολική Ασία. Η παγκοσμιοποίηση της γεύσης σε συνάρτηση με την ολοένα και μεγαλύτερη δυνατότητα για αγορά πρώτων υλών από τις χώρες της Ασίας έκαναν το Sushi μία παγκόσμια μόδα. Αν προσθέσουμε και την ιδέα της υγιεινής διατροφής, η οποία βέβαια έχει αμφισβητηθεί το τελευταίο διάστημα, αλλά και μία αίσθηση πολυτέλειας που προσδίδουν τα βασικά υλικά του Sushi (καβούρι, τόνος, σολομός, χέλι), μπορούμε να καταλάβουμε γιατί έχει αποκτήσει τόσο μεγάλη διεισδυτικότητα στο χώρο της μαζικής  εστίασης.

Επί της ουσίας το κρασί αποτελεί το βασικότερο συνοδό του Sushi. Υπάρχουν βέβαια πολλές ποικιλίες που προσπαθούν να οικειοποιηθούν την στενή αυτή σύνδεση αλλά το Ασύρτικο έχει τις δυνατότητες να γίνει ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Και όταν μιλάμε για Ασύρτικο εννοούμε τόσο της Σαντορίνης με τα μοναδικά χαρακτηριστικά της αλλά και κάποιων άλλων περιοχών που έχουν καταφέρει να αναδείξουν με επιτυχία τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της ελληνικής αυτής ποικιλίας.

Αναφορικά με τη Σαντορίνη έχουμε έναν αμπελώνα με αυτόριζα κλήματα πολλά από τα οποία είναι μεγάλης ηλικίας, με εδάφη ηφαιστειογενή με σχιστόλιθο και ασβεστόλιθο ενώ οι κλιματολογικές συνθήκες (με εξαίρεση τους δυνατούς ανέμους) βοηθάνε ακόμα περισσότερο στο σχηματισμό του ιδιαίτερου προφίλ της ποικιλίας Ασύρτικο. Εκτός Σαντορίνης βρίσκουμε εξαιρετικά δείγματα σε όλη την Ελλάδα άλλοτε σε κρασιά που προσεγγίσουν τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας όπως αυτά εκφράζονται στο νησί και άλλες φορές με μερικές διαφοροποιήσεις με περισσότερο φρουτώδη χαρακτήρα.

Γευσιγνωστικά το Ασύρτικο Σαντορίνης είναι ο απόλυτος ορισμός του terroir. Υπάρχουν φορές που πίνοντας ένα ποτήρι αισθάνεσαι ότι ταξιδεύεις στην Καλντέρα. Τα αρώματα σπασμένων οστράκων, η ορυκτότητα, τα πετρώδη αρώματα και τα μεταλλικά άλατα είναι στοιχεία πρωτόγνωρα και μοναδικά και μας πάνε νοερά στο νησί της Σαντορίνης. Κρασιά που θυμίζουν θάλασσα, χωρίς ιδιαίτερα υψηλές αρωματικές εντάσεις και στα οποία το φρούτο εκφράζεται αρκετά κομψά με πράσινες νότες εσπεριδοειδών και μήλου. Αρωματικά λοιπόν το Sushi φαίνεται να ταιριάζει ιδανικά αφού δένει με τον θαλάσσιο χαρακτήρα και το φρούτο του λειτουργεί συμπληρωματικά στη αρωματική ένταση του Sushi.

Από γευστική άποψη το Ασύρτικο δίνει κρασιά με έντονη οξύτητα, γεμάτο σώμα, επίγευση μεγάλης διάρκειας και χαρακτηριστικά που προσεγγίζουν αυτά της μύτης με αρκετά λεμονάτο χαρακτήρα. Επομένως μιλάμε για κρασιά που μπορούν να αγκαλιάσουν με ιδιαίτερη επιτυχία αρκετά στυλ του Sushi. Το Sashimi με την καθαρότητα της γεύσης του αλλά και τα Maki, Uramaki, Temaki, στα οποία έχουμε εκτός από τα ψαρικά και το nori (φύκι), είναι στυλ Sushi που αποζητάνε λευκό ξηρό κρασί με λεμονάτο χαρακτήρα και γεμάτο σώμα.  Στο Nigiri η ύπαρξη του ρυζιού μαζί πάντα με το ψάρι της επιλογής μας ζητάει ένα Ασύρτικο με ακόμα υψηλότερη οξύτητα ενώ το ίδιο συμβαίνει και στο Tempura όπου το τηγάνισμα αποζητάει έντονα τραγανή οξύτητα.

Φυσικά σε όλα αυτά τα στυλ βασικό ρόλο παίζει και η πρώτη ύλη, αφού, αν είναι απλά λαχανικά, μπορούμε να στραφούμε σε ένα blending Ασύρτικου και Sauvignon Βlanc και όσο ανεβαίνουμε σε εντάσεις μπορούμε να πάμε σε ένα Ασύρτικο με Αθήρι ενώ σε κάποια λιπαρά και καπνιστά ψάρια μπορεί να φτάσουμε μέχρι και σε ένα βαρελάτο Ασύρτικο Σαντορίνης.

Συμπερασματικά μιλάμε για μία ποικιλία που έχει καταφέρει να δημιουργήσει μία υψηλή αναγνωρισιμότητα τόσο εξαιτίας της Σαντορίνης, όσο και λόγω των εξαιρετικών κρασιών. Η πρόσφατη οινοποίηση Ασύρτικου εκτός Ελλάδος (Αυστραλία) έρχεται να ενισχύσει τον διεθνή χαρακτήρα του. Αν μάλιστα καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ειδικών αλλά και των καταναλωτών ως ένα εξαιρετικό εργαλείο αρμονίας με το Sushi, τότε θα μιλάμε για μία άνευ ορίων οινική επιτυχία. Για το Ασύρτικο είναι μία ευκαιρία να διαπρέψει και να καταξιωθεί δίπλα σε μία εθνική κουζίνα που έχει «κατακτήσει» την υφήλιο

Αναλυτικά το δημοσίευμα
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία