BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Μαζικά φεύγει χύμα ελαιόλαδο στις ΗΠΑ, 42% οι εισαγωγές

Μείωση 4% το 2016-2017, εμφανίζουν οι εισαγωγές ελαιολάδου στις ΗΠΑ, οι οποίες ανήλθαν στους 316.758 τόνους (έναντι 331.368 τόνων πέρυσι) βάσει των στοιχείων που εξέδωσε τον Ιανουάριο το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC) για τη χώρα που εισάγει τις μεγαλύτερες ποσότητες ελαιολάδου παγκοσμίως.

Διπλάσια εκτός IOC φέτος η κατανάλωση ελαιολάδου

0
0

Σύμφωνα με το IOC, η αύξηση των εισαγωγών παρουσιάζεται αμείωτη στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, καθώς το καταναλωτικό κοινό αλλάζει τις διατροφικές του συνήθειες, αυξάνοντας την κατανάλωση ελαιολάδου καθώς πριν από δύο δεκαετίες οι εισαγωγές ελαιολάδου στις Ηνωμένες Πολιτείες αντιπροσώπευαν περίπου το 30% των παγκόσμιων εισαγωγών, ενώ σήμερα αντιπροσωπεύουν το 38%. Εντούτοις, τα στοιχεία δείχνουν ότι εισαγωγές εμφιαλωμένου έχουν υποστεί μείωση έναντι, του χύμα που παρουσιάζει  μέσα στην 20ετία σημαντική αύξηση.

Συγκεκριμένα, την εμπορική σεζόν 1995/1996 οι εισαγωγές σε κιβώτια κάτω των 18 κιλών εμφιαλωμένου ελαιολάδου αντιπροσώπευαν το 84% της συνολικής εισαγωγικής δραστηριότητας ελαιολάδου, ενώ το έτος 2016/2017 αντιπροσώπευαν το 58%. Ωστόσο, οι μαζικές εισαγωγές χύμα ελαιολάδου αυξήθηκαν στο χρονικό διάστημα 1995 με 2017 από 16% στο 42%, αντίστοιχα.

Η Ισπανία κυριαρχεί σήμερα στην αγορά χύδην ελαιολάδου και συνεχίζει να ενισχύει τη θέση της και στην αγορά εμφιαλωμένου ελαιολάδου. Έτσι, για δεύτερο συνεχόμενο έτος, η Ισπανία είναι η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής ελαιολάδου προς ΗΠΑ.

Παράλληλα, μεγάλες ποσότητες εισάγονται από την Τυνησία, την Αργεντινή και την Τουρκία. Μάλιστα, σημειώνεται αύξηση των πωλήσεων κιβωτίων άνω των 18 κιλών στις ΗΠΑ από την Αργεντινή, την Τουρκία και τη Χιλή.


Τιμές παραγωγού για το ελαιόλαδο

Οι τιμές παραγωγού στην Ισπανία αυξήθηκαν ελαφρώς τις τελευταίες εβδομάδες, φθάνοντας σε 3,63 ευρώ το κιλό στα τέλη Ιανουαρίου 2018, δηλαδή μείωση κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Αντίθετα οι τιμές στην Ιταλία υποχώρησαν αισθητά σε λιγότερο από 4 ευρώ στα μέσα Δεκεμβρίου, αλλά άρχισαν να αυξάνονται και πάλι φτάνοντας στα 4,18 ευρώ το κιλό στο τέλος Ιανουαρίου του 2018. Η τιμή αυτή είναι μειωμένη κατά 29% σε σχέση με την τιμή παραγωγού της ίδιας περιόδου πέρσι.

Όσον αφορά την Ελλάδα, τις τελευταίες βδομάδες αυξήθηκαν ελαφρώς, φθάνοντας τα 3,38 ευρώ το κιλό στα τέλη Ιανουαρίου. Η τιμή αυτή είναι μειωμένη κατά 2% σε σχέση με την τιμή στα τέλη Ιανουαρίου του 2017.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία