BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Σε διαβούλευση ως 31/3 ο κανονισμός για ελαιόλαδο

Σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 31 Μαρτίου ο κανονισμός για το ελαιόλαδο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

5
0
Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις προτεινόμενες από την ίδια τροποποιήσεις στον κανονισμό για την σήμανση του ελαιολάδου, οι οποίες αφορούν τις σχετικές με την οξύτητα παραμέτρους και τις περιπτώσεις στις οποίες θα πρέπει να αναγράφεται το έτος της σοδειάς, μέχρι το τέλος του Μαρτίου, μέσω της ιστοσελίδας της

Συγκεκριμένα, το προσχέδιο εισάγει δύο σημαντικές αποσαφηνίσεις που αναφέρονται στο Άρθρο 5 του Κανονισμού της Ένωσης σχετικά με τα εμπορικούς όρους που ισχύουν για το ελαιόλαδο, με αριθμό 29/2012. Η πρώτη αφορά την ημερομηνία στην οποία αντιστοιχούν οι τιμές συγκεκριμένων φυσικοχημικών παραμέτρων που συνοδεύουν την αναγραφόμενη στην ετικέτα οξύτητα και η άλλη αποσαφηνίζει σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να αναγράφεται το έτος της σοδειάς.

Όσον αφορά την πρώτη περίπτωση, σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, οι τιμές των φυσικοχημικών παραμέτρων όπως η περιεκτικότητα σε υπεροξείδιο, η περιεκτικότητα σε κερί και η απορρόφηση ηλιακής ακτινοβολίας πρέπει να συμπεριλαμβάνονται μόνο όταν η οξύτητα αναφέρεται στην ετικέτα. Η προτεινόμενη αλλαγή διευκρινίζει πως αυτές οι τιμές θα πρέπει να αντιστοιχούν στην όσο το δυνατόν πλησιέστερη ημερομηνία σε εκείνη που το προϊόν ξεκινά να διατίθεται προς πώληση.  Ο λόγος πίσω από αυτήν την απόφαση είναι πως τέτοιου είδους παράμετροι συχνά αλλάζουν μετά την εμφιάλωση και οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να παραπλανούνται.

Από την άλλη πλευρά, η δεύτερη αποσαφήνιση, δηλαδή σε ποιες περιπτώσεις η χρονιά της συγκομιδής θα πρέπει να αναφέρεται, είναι μια πρόταση που έχει κατατεθεί από την Ιταλία για να επιτρέψει στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποφασίσουν εάν θα κάνουν την επισήμανση του έτους συγκομιδής υποχρεωτική. Η τροποποίηση αυτή αφορά  το έξτρα παρθένο και το παρθένο ελαιόλαδο που έχει παραχθεί εντός ίδιας χώρας στην οποία προορίζεται να πωληθεί και όχι σε αυτά που θα εξαχθούν. Αυτό που μέχρι σήμερα ισχύει είναι πως η αναγραφή του έτους σοδειάς στην ετικέτα του παρθένου και έξτρα παρθένου ελαιολάδου είναι προαιρετική εάν το λάδι που περιέχεται στο μπουκάλι προέρχεται από μία μόνο συγκομιδή.

Οι απόψεις μπορούν να κατατεθούν είτε ανώνυμα, είτε με το όνομα όποιου επιθυμεί, αλλά και υπογεγραμμένες από φορείς και οργανισμούς. Οι απόψεις που λαμβάνονται δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, αν και μέχρι στιγμής ο αριθμός τους είναι πολύ μικρός.  

Όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει στη διαβούλευση μπορεί να το κάνει επισκεπτόμενος τον παρακάτω σύνδεσμο:  https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/initiatives/ares-2018-1151485_en#initiative-details



 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία