BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Κ. Μπαργιώτας: Υπάρχει αλήθεια σχέδιο εφαρμογής νέου φόρου στο τσίπουρο;

Διάλεξη περί φορολογικού καθεστώτος σε κρασί και τσίπουρο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σημερινή γενικόλογη απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Αποστόλου, σε συγκεκριμένες, επίμονες ερωτήσεις που του έθεσε ο βουλευτής Λάρισας με το Κίνημα Αλλαγής, κ. Κώστας Μπαργιώτας, σχετικά με την κυβερνητική δέσμευση για μείωση του φόρου στο κρασί και την διαφαινόμενη –από τα λεγόμενα του ίδιου του Υπουργού στον Τύρναβο- αύξηση της φορολογίας στο τσίπουρο από 0,57 επιμένω σε 6 ευρώ το λίτρο. «Καλές είναι οι διαλέξεις περί φορολογικών όρων, αλλά θέλουμε πολιτικές δεσμεύσεις και πολιτικές απαντήσεις» ήταν η πρώτη απάντηση του βουλευτή.

3
0
Μάλιστα, ενώ ο Υπουργός αρχικά αμφισβήτησε τα όσα είπε πρόσφατα στον Τύρναβο, αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί μετά την τοποθέτηση του κ. Μπαργιώτα, ο οποίος είπε συγκεκριμένα:  «Αν μου επιτρέψει ο Πρόεδρος στο τέλος και μου δώσει ένα λεπτό, θα βάλω από τον υπολογιστή μου να ακουστεί το ηχητικό απόσπασμα, το οποίο υπάρχει και έχει δημοσιευθεί. Θα καταθέσω αντ’ αυτού την απομαγνητοφώνηση, η οποία έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα και δεν έχει διαψευστεί… Καλή είναι η διάλεξη περί καθεστώτος, αλλά στα δύο κύρια ερωτήματα τι θα κάνετε με το τσίπουρο και τι θα κάνετε με τον έρημο τον ειδικό φόρο στο κρασί, ο οποίος καταστρέφει τα μικρά οινοποιεία, δεν απαντήσατε ούτε καν πλησιάσατε στην απάντηση. Η αναφορά σας στην αύξηση -και τώρα το είπατε- με τον ίδιον τρόπο είναι δεδομένη. Κατ’ αρχήν, είπατε μεταξύ άλλων και το λέτε και σήμερα ότι όσον αφορά το φορολογικό καθεστώς πρέπει, για να ελεγχθεί το λαθρεμπόριο, να αυξηθεί ο φόρος. Δεν έχει γίνει ξανά ποτέ στον κόσμο. Όταν αυξάνεται ο φόρος και, μάλιστα, οξέως -από 0,57 επιμένω σε 6 ευρώ το λίτρο- αυτό που βλέπουμε είναι αύξηση του λαθρεμπορίου είτε είναι κρασί είτε είναι καύσιμα είτε είναι τσιγάρα».

Και συνέχισε: «Οι ίδιοι οι διημεράδες έχουν καταθέσει προτάσεις, μεταξύ των οποίων δέχονται αύξηση της φορολογίας ενδιάμεσα, αλλά ζητούν και κίνητρα. Για πρώτη φορά ο Τύρναβος είναι περιοχή, η οποία είναι και στο «Leader», για να πω ένα παράδειγμα. Εκεί θα μπορούσατε να είχατε δώσει κίνητρα για τη δημιουργία μικρών μονάδων απόσταξης με παραδοσιακούς όρους, με διασφάλιση του παραδοσιακού και της ποσότητας, για να μπορέσουμε να περάσουμε σ’ ένα είδος μεταποίησης του παραδοσιακού προϊόντος αναβαθμισμένης, η οποία και έλεγχο παραγωγής θα έχει και έλεγχο ποιότητας θα έχει και ένα καθεστώς φορολογικό ευνοϊκό για τους μικρούς παραγωγούς και της εξαιρετικής ποιότητας. Αντ’ αυτού, όμως, αρχίζουμε να μιλάμε για φορομπηχτικές τακτικές, οι οποίες δεν οδηγούν πουθενά. Έμαθα από τους φίλους μου στον Τύρναβο χθες ότι, εκτός από την πανωλεθρία της φέτας, του προγράμματος για την προώθηση της φέτας στις τρίτες χώρες, επέρχεται πανωλεθρία και στο ανάλογο πρόγραμμα για το κρασί. Το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση της οινικής παραγωγής, του οίνου, σε τρίτες χώρες οδεύει στην ίδια καταστροφή που οδεύει και η φέτα».

Η θολή και ασαφής απάντηση του Υπουργού ήταν: «Εγώ θέλω να επιμείνω σ’ αυτό που σας είπα, ότι έχουμε ένα πρόβλημα μπροστά μας, στο οποίο προστίθεται και η σύσταση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Το ξέρετε για τη συγκεκριμένη σύσταση 17 που υπάρχει, που λέει ότι ιδιαίτερα για τους διήμερους το χύμα τσίπουρο είτε θα διακινείται με φορολογικά στοιχεία είτε δεν θα διακινείται καθόλου. Γι’ αυτό, λοιπόν, υπάρχει και η υποχρέωση της χώρας μας. Δεν θέλετε να τα κουβεντιάζετε, αλλά επιτρέψτε μου να σας πω ότι όταν ως Υπουργός Γεωργίας επισκέπτομαι περιοχές και συναντιέμαι με εκπροσώπους του χώρου είναι λογικό να συζητάμε και πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε τα προβλήματά τους. Για εμάς, επαναλαμβάνω, δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα αυτή την ώρα ούτε στα προαπαιτούμενα ούτε στις αποφάσεις μας, αλλά από την ώρα που έρχονται άλλοι και το βάζουν, η συζήτηση πρέπει να γίνεται. Γιατί; Διότι αντιλαμβάνεστε και εσείς ότι οι οργανωμένοι αποσταγματοποιοί, που πληρώνουν 12 ευρώ φόρο, την ίδια ώρα επικαλούνται τι θα γίνει με τον ανταγωνισμό που υπάρχει με τους άλλους, οι οποίοι πληρώνουν 0,57 λεπτά φόρο. Τι θα γίνει με τη διακίνηση του χύμα τσίπουρου που υπάρχει; Εγώ σας προκαλώ. Εσείς θα μπείτε σ’ αυτή τη διαδικασία, όταν θα έρθει; Γιατί εμείς έχουμε ήδη αποφασίσει ότι όταν θα οριστεί η δικάσιμος –γιατί περί αυτού πρόκειται- θα κουβεντιάσουμε και βεβαίως και μαζί σας. Εσείς τι απαντάτε σ’ αυτούς αυτήν την περίοδο που βάζουν αυτό το πρόβλημα;… Επειδή εγώ δεν θέλω να ξεφεύγω, βάλατε το θέμα του κρασιού. Είναι μια δέσμευση, η οποία ισχύει. Ισχύει, βεβαίως, όταν δημιουργηθούν προϋποθέσεις τέτοιες που δεν θα μας δημιουργήσουν προβλήματα».

Ακολουθεί η πλήρης απομαγνητοφώνηση:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, καλημέρα. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, ο Τύρναβος είναι μια περιοχή η οποία βασίζεται στην αμπελουργία, στην οινοποιία και στην αποσταγματοποιία. Μιλάμε για ένα μοντέλο μικρών παραγωγών, μιας και αυτοί είναι η ραχοκοκαλιά, οι οποίοι ζουν από την καλλιέργεια του αμπελιού και από τα παράγωγα της καλλιέργειας της αμπέλου.

Νομίζω ότι ήταν 7 του μηνός, πριν από λίγες ημέρες, που επισκεφθήκατε το οινοποιείο, μια πρότυπη συνεταιριστική μονάδα από τις ελάχιστες που υπάρχουν στη χώρα με αυτήν την αποτελεσματικότητα. Σε ερώτηση για τον περίφημο ειδικό φόρο στο κρασί και την αντικατάστασή του από κάτι άλλο συνδέσατε, προς έκπληξη των περισσοτέρων, την πιθανή ανάκληση του φόρου στο κρασί με την αύξηση του φόρου στο χύμα τσίπουρο, στο τσίπουρο που παράγουν αυτοί οι μικροί καλλιεργητές που είπα προηγουμένως, οι περίφημοι διήμεροι ή διημεράδες, όπως λέγονται στην τοπική διάλεκτο, μάλιστα, από τα 0,57 ευρώ στα 6 ευρώ ανά λίτρο. Μια τέτοια αύξηση θα εξαφάνιζε πρακτικά την απόσταξη των διημέρων, θα τους κατέστρεφε οικονομικά και θα επέφερε μεγάλο πρόβλημα στους μικρούς καταναλωτές, όπως έκανε ήδη ο ειδικός φόρος στο κρασί στα μικρά οινοποιεία, τα οποία έχουν πληγεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο από την ατυχέστατη έμπνευση της επιβολής φόρου στο εμφιαλωμένο κρασί.

Έτσι, κινδυνεύουμε να δούμε τις εικόνες που βλέπουμε, όπως το χύμα κρασί στις λαϊκές πλέον, ακριβώς εξαιτίας της επιβολής φόρου, και στο τσίπουρο. Κινδυνεύουμε, μάλιστα, στο τσίπουρο, με τον τρόπο που είναι δομημένη η εμπορία και η διάθεση του χύμα προϊόντος, να δούμε εικόνες που θα θυμίζουν ποτοαπαγόρευση, στην περίπτωση που αυξηθεί με αυτόν τον οξύ τρόπο ο φόρος του τσίπουρου. Η ερώτηση, λοιπόν, είναι τι θα γίνει κατ’ αρχήν με τον ειδικό φόρο στο κρασί; Το μεγάλο πρόβλημα για τα μικρά οινοποιεία είναι ο ίδιος ειδικός φόρος στο κρασί. Όπως είπα προηγουμένως, υπήρξε μια ατυχέστατη έμπνευση, η οποία φαίνεται ότι δεν αποδίδει καν τα προβλεπόμενα. Κάθε τρεις και λίγο «καταργείται». Έχω ακούσει πάρα πολλές φορές και τον Αναπληρωτή σας και εσάς και πολλούς αξιωματούχους της Κυβέρνησής σας να προαναγγέλλουν ως επικείμενη την κατάργηση του ειδικού φόρου στο κρασί. Όμως, φαίνεται ότι μάλλον πάει στις καλένδες.

Το άλλο ερώτημα είναι αν υπάρχει αλήθεια σχέδιο εφαρμογής νέου φόρου στο τσίπουρο. Μάλιστα, σχετικά με αυτά που αναφέρατε στο οινοποιείο, η έκπληξη τοπικά ήταν τέτοια, που κατ’ αρχήν η Νομαρχιακή σας Οργάνωση προσπάθησε να μας πείσει ότι δεν είπατε αυτά που είπατε. Μίλησε για fake news. Δυστυχώς, όμως, τα είπατε και ακόμη κυκλοφορούν και επικρέμανται στην περιοχή. Θα ήθελα να μου πείτε με ποια λογική συνδέσατε το ένα με το άλλο. Πώς συνδέεται η ανάκληση ενός φόρου, του ειδικού φόρου στο κρασί, με την εμπορία και την παραγωγή του τσίπουρου; Γιατί έχει γίνει αυτή η διασύνδεση;

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Τον λόγο έχει ο κύριος Υπουργός για τρία λεπτά, παρακαλώ.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε συνάδελφε, ειλικρινά εκπλήσσομαι. Εσείς τώρα είπατε για την επίσκεψή μου σε οινοποιητική μονάδα προχθές στην περιοχή. Δεν επισκέφθηκα οινοποιητική μονάδα εγώ προχθές όταν πήγα στον Τύρναβο. Άλλοι είπαν ότι τα είπα στη σύσκεψη στο δημοτικό συμβούλιο. Αργότερα ανακάλεσαν και είπαν ότι τα είπα σε μια μικρή μυστική σύσκεψη. Αργότερα ειπώθηκε ότι «φέρεται να είπε». Λοιπόν, να ξεκαθαρίσω για μια ακόμη φορά: Δεν ειπώθηκε από τη δική μου πλευρά στην επίσκεψή μου στον Τύρναβο αυτή η φράση.

Όμως, επιτρέψτε μου να πω ότι εξακολουθείτε να αγνοείτε γενικά τον χώρο. Από αυτά που γράφετε στην ερώτησή σας, φαίνεται ότι δεν έχετε γνώση του χώρου, ιδιαίτερα στα θέματα της φορολόγησης. Γι’ αυτό είμαι υποχρεωμένος να κατατοπίσω και εσάς και το Σώμα βεβαίως για το τι ακριβώς συμβαίνει. Νιώθω υποχρεωμένος να το κάνω, όχι μόνο γιατί με απασχολεί, λόγω αρμοδιότητας, αλλά γιατί υπηρετώ τον χώρο. Και όταν υπηρετείς έναν χώρο, ιδιαίτερα τον αγροτικό, με την εικόνα που διαμορφώνεται και τα προβλήματα που τον απασχολούν, εκ των πραγμάτων, ως Υπουργός, είτε έχεις είτε δεν έχεις αρμοδιότητα, πρέπει να ασχολείσαι ο ίδιος.

Λοιπόν, θα σας πω τι συμβαίνει σήμερα με το καθεστώς φορολογίας των αλκοολούχων προϊόντων στη χώρα μας. Η φορολογία είναι εναρμονισμένη με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διέπεται από τις Οδηγίες 9283/ΕΟΚ και 9284/ΕΟΚ, οι διατάξεις των οποίων ενσωματώθηκαν στο εθνικό μας δίκαιο και προβλέπουν φόρο 24 ευρώ το λίτρο. Αυτό προκύπτει από την εναρμόνιση. Εμείς, βεβαίως, επειδή το ούζο θεωρείται παραδοσιακό προϊόν, με έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπολογίσαμε τον φόρο και μας δόθηκε η δυνατότητα να τον μειώσουμε στο 50%, δηλαδή στα 12 ευρώ. Αυτός ο φόρος υπάρχει σήμερα στο ούζο. Αυτόν τον φόρο εμείς τον επεκτείναμε από μόνοι μας με τον ν. 2960/2001 στο τσίπουρο και στην τσικουδιά, που παράγονται από τα οργανωμένα αποστακτήρια. Δηλαδή, τα οργανωμένα αποστακτήρια πληρώνουν ό,τι πληρώνει το ούζο, ήτοι 12 ευρώ. Βεβαίως, θεσμοθετήσαμε για τους μικρούς, τους λεγόμενους διήμερους, να έχουν τη δυνατότητα ενός ιδιαίτερου καθεστώτος. Αναφέρομαι στα 0,57 ευρώ το λίτρο. Όμως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι η προβλεπόμενη από την Οδηγία 9283, που σας είπα προηγούμενα, επιβολή μειωμένου φόρου στο ούζο πρέπει να ερμηνεύεται περιοριστικά μόνο γι’ αυτήν την περίπτωση, διότι είναι παραδοσιακό προϊόν. Άρα, εν αντιθέσει με αυτό που προβλέπεται από την ενωσιακή νομοθεσία, εμείς επιβάλαμε, θεσμοθετήσαμε φόρο στο τσίπουρο, στην τσικουδιά και για τα αποστακτήρια και για τους διήμερους διαφορετικό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Ωραία, κύριε Υπουργέ. Κρατήστε και κάτι για τη δευτερολογία σας.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Μπορείτε να μου κόψετε από τη δευτερολογία μου. Έρχεται, λοιπόν, το 2011 και το 2013 και μας λέει ότι «αυτό κακώς το κάνατε». Απαντήσαμε εμείς με σχετικές επιστολές με επιχειρηματολογία και έρχεται, λοιπόν, η Επιτροπή με αιτιολογημένη γνώμη -για όσους ξέρουν τι σημαίνει αιτιολογημένη γνώμη- και μας λέει ότι «σε δύο μήνες» -το 2015 ήταν αυτό- «πρέπει να πάρετε τα απαραίτητα μέτρα για την τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε και το τσίπουρο και η τσικουδιά να έχουν την αντίστοιχη ενημέρωση». Η αιτιολογημένη γνώμη σημαίνει ότι είμαστε στην πορεία προς τα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Εκείνο που απομένει είναι οριστεί η δικάσιμος. Στη δευτερολογία μου θα σας πω και άλλα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κύριε Μπαργιώτα, έχετε τον λόγο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ: Ευχαριστώ κατ’ αρχήν για τη διάλεξη περί φορολογικού καθεστώτος στο κρασί. Να σας πω ότι έχω μεγαλώσει στον Τύρναβο και πριν έλθω εδώ σήμερα με τους φίλους μου τους διημεράδες, τους φίλους μου που δουλεύουν στο οινοποιείο, τους φίλους μου τους οινοπαραγωγούς, με τους οποίους μεγάλωσα μαζί, μίλησα μαζί τους και ξέρω το πρόβλημα και ξέρω τι γίνεται.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Επί του παρόντος τώρα, κύριε συνάδελφε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ: Θα επαναλάβω αναγκαστικά τα ερωτήματα, γιατί καλή είναι η διάλεξη περί καθεστώτος, αλλά στα δύο κύρια ερωτήματα τι θα κάνετε με το τσίπουρο και τι θα κάνετε με τον έρημο τον ειδικό φόρο στο κρασί, ο οποίος καταστρέφει τα μικρά οινοποιεία, δεν απαντήσατε ούτε καν πλησιάσατε στην απάντηση. Όσον αφορά στο τι είπατε, έχετε δίκιο. Δεν τα είπατε στο οινοποιείο. Τα είπατε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αν μου επιτρέψει ο Πρόεδρος στο τέλος και μου δώσει ένα λεπτό, θα βάλω από τον υπολογιστή μου να ακουστεί το ηχητικό απόσπασμα, το οποίο υπάρχει και έχει δημοσιευθεί.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Όχι, κύριε συνάδελφε, βάλτε το στα social media.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ: Θα καταθέσω αντ’ αυτού την απομαγνητοφώνηση, η οποία έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα και δεν έχει διαψευστεί. Η αναφορά σας στην αύξηση -και τώρα το είπατε- με τον ίδιον τρόπο είναι δεδομένη. Κατ’ αρχήν, είπατε μεταξύ άλλων και το λέτε και σήμερα ότι όσον αφορά το φορολογικό καθεστώς πρέπει, για να ελεγχθεί το λαθρεμπόριο, να αυξηθεί ο φόρος. Δεν έχει γίνει ξανά ποτέ στον κόσμο. Όταν αυξάνεται ο φόρος και, μάλιστα, οξέως -από 0,57 επιμένω σε 6 ευρώ το λίτρο- αυτό που βλέπουμε είναι αύξηση του λαθρεμπορίου είτε είναι κρασί είτε είναι καύσιμα είτε είναι τσιγάρα. Στην αύξηση του φόρου και, μάλιστα, στην παράλογη αύξηση ενός φόρου είναι το αποτέλεσμα συγκεκριμένο.

Όσον αφορά το χύμα τσίπουρο, είναι διαφορετικό από το ούζο. Το ξέρετε καλά, αλλά τα συγχέετε στην ομιλία σας κι εσείς, γιατί το κάνουν όλοι στην καθημερινότητα, ότι είναι άλλο το ούζο και άλλο το τσίπουρο. Είναι διαφορετικά προϊόντα, έχουν διαφορετικό καθεστώς παραγωγής, διαφορετικό νομικό καθεστώς και ειδικά το τσίπουρο των μικρών παραγωγών, των διημεράδων, είναι παραδοσιακό προϊόν, που, όπως και η γκράπα στην Ιταλία, έχει ειδικό φορολογικό καθεστώς. Είπατε λίγο-πολύ ότι με αυτά που λέτε περί ειδικού δικαστηρίου -ας δούμε τι θα κάνει το δικαστήριο- θα πρέπει να πηγαίνουν να φορολογηθούν με τον τρόπο που φορολογείται η βιομηχανική παραγωγή ούζου, η βιομηχανική παραγωγή τσίπουρου από τα μεγάλα οινοποιεία. Καμία σχέση. Η ερώτηση και η αγωνία έχει να κάνει με τους διημεράδες. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και, αν θέλετε, υπάρχει πρόβλημα και ποιότητας και διασφάλισης της ποιότητας και λαθρεμπορίου και άλλων. Όμως, η απάντηση σ’ αυτό δεν ήταν και δεν μπορεί να είναι η αύξηση της φορολογίας.

Οι ίδιοι οι διημεράδες έχουν καταθέσει προτάσεις, μεταξύ των οποίων δέχονται αύξηση της φορολογίας ενδιάμεσα, αλλά ζητούν και κίνητρα. Για πρώτη φορά ο Τύρναβος είναι περιοχή, η οποία είναι και στο «Leader», για να πω ένα παράδειγμα. Εκεί θα μπορούσατε να είχατε δώσει κίνητρα για τη δημιουργία μικρών μονάδων απόσταξης με παραδοσιακούς όρους, με διασφάλιση του παραδοσιακού και της ποσότητας, για να μπορέσουμε να περάσουμε σ’ ένα είδος μεταποίησης του παραδοσιακού προϊόντος αναβαθμισμένης, η οποία και έλεγχο παραγωγής θα έχει και έλεγχο ποιότητας θα έχει και ένα καθεστώς φορολογικό ευνοϊκό για τους μικρούς παραγωγούς και της εξαιρετικής ποιότητας. Αντ’ αυτού, όμως, αρχίζουμε να μιλάμε για φορομπηχτικές τακτικές, οι οποίες δεν οδηγούν πουθενά.

Ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε. Έμαθα, λοιπόν, από τους φίλους μου στον Τύρναβο χθες ότι, εκτός από την πανωλεθρία της φέτας, του προγράμματος για την προώθηση της φέτας στις τρίτες χώρες, επέρχεται πανωλεθρία και στο ανάλογο πρόγραμμα για το κρασί. Το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση της οινικής παραγωγής, του οίνου, σε τρίτες χώρες οδεύει στην ίδια καταστροφή που οδεύει και η φέτα. Επαναλαμβάνω, λοιπόν, τα δύο ερωτήματα. Θα αποσύρετε τον φόρο στο κρασί;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Σαφή είναι, κύριε Μπαργιώτα, τα διατυπώσατε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ: Θα κάνετε τίποτα με το τσίπουρο και τι θα γίνει με το πρόγραμμα προώθησης σε τρίτες χώρες;

Καλές είναι οι διαλέξεις περί φορολογικών όρων, αλλά θέλουμε πολιτικές δεσμεύσεις και πολιτικές απαντήσεις.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για δυο λεπτά, όχι παραπάνω.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε Πρόεδρε, βλέπετε πόσο εύκολα οι ερωτήσεις μετατρέπονται σε επερωτήσεις. Εγώ θέλω να επιμείνω σ’ αυτό που σας είπα, ότι έχουμε ένα πρόβλημα μπροστά μας, στο οποίο προστίθεται και η σύσταση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Το ξέρετε για τη συγκεκριμένη σύσταση 17 που υπάρχει, που λέει ότι ιδιαίτερα για τους διήμερους το χύμα τσίπουρο είτε θα διακινείται με φορολογικά στοιχεία είτε δεν θα διακινείται καθόλου. Γι’ αυτό, λοιπόν, υπάρχει και η υποχρέωση της χώρας μας. Δεν θέλετε να τα κουβεντιάζετε, αλλά επιτρέψτε μου να σας πω ότι όταν ως Υπουργός Γεωργίας επισκέπτομαι περιοχές και συναντιέμαι με εκπροσώπους του χώρου είναι λογικό να συζητάμε και πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε τα προβλήματά τους.

Για εμάς, επαναλαμβάνω, δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα αυτή την ώρα ούτε στα προαπαιτούμενα ούτε στις αποφάσεις μας, αλλά από την ώρα που έρχονται άλλοι και το βάζουν, η συζήτηση πρέπει να γίνεται. Γιατί; Διότι αντιλαμβάνεστε και εσείς ότι οι οργανωμένοι αποσταγματοποιοί, που πληρώνουν 12 ευρώ φόρο, την ίδια ώρα επικαλούνται τι θα γίνει με τον ανταγωνισμό που υπάρχει με τους άλλους, οι οποίοι πληρώνουν 0,57 λεπτά φόρο. Τι θα γίνει με τη διακίνηση του χύμα τσίπουρου που υπάρχει;

Εγώ σας προκαλώ. Εσείς θα μπείτε σ’ αυτή τη διαδικασία, όταν θα έρθει; Γιατί εμείς έχουμε ήδη αποφασίσει ότι όταν θα οριστεί η δικάσιμος –γιατί περί αυτού πρόκειται- θα κουβεντιάσουμε και βεβαίως και μαζί σας. Εσείς τι απαντάτε σ’ αυτούς αυτήν την περίοδο που βάζουν αυτό το πρόβλημα; Δεν απαντάτε ή το αφήνετε, όπως συνήθως γινόταν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ιδιαίτερα στα προβλήματα του αγροτικού χώρου. Γιατί εμείς δεν βρήκαμε μόνο χρέη γενικώς, βρήκαμε ειδικά στον αγροτικό χώρο και πρόστιμα, δημοσιονομικές διαρθρώσεις πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ, εξαιτίας αυτής της συμπεριφοράς. Όταν υπάρχει ένα πρόβλημα και το βλέπουμε και πρέπει να προετοιμαστούμε, εσείς αρχίζετε και παραποιείτε, «το είπε εκεί, δεν το είπε εδώ, το είπε παραπέρα». Δεν υπάρχει ζήτημα. Επειδή εγώ δεν θέλω να ξεφεύγω, βάλατε το θέμα του κρασιού. Είναι μια δέσμευση, η οποία ισχύει. Ισχύει, βεβαίως, όταν δημιουργηθούν προϋποθέσεις τέτοιες που δεν θα μας δημιουργήσουν προβλήματα. Εάν δεν το καταλαβαίνετε, δεν το καταλαβαίνετε. Νομίζω ότι αυτό έχει γίνει κατανοητό και από τον χώρο. Τώρα, τι να σας πω, για τους φορείς του κρασιού, για την προώθηση; Ήδη έχουν υπογραφεί και ήδη πάρα πολλοί από τους φορείς έχουν μπει σ’ αυτή τη διαδικασία.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ: Το πρόγραμμα του 2017 δεν έχει ξεκινήσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Σας παρακαλώ! Επιμένω, λοιπόν, γιατί εμείς το θέμα που βάλατε θα το συζητήσουμε, θα διαβουλευτούμε. Δεν υπάρχει περίπτωση, όταν θα έρθει εκείνη η ώρα, να έχουμε μια απόφαση, την οποία δεν θα έχουμε περάσει από διαβούλευση απ’ όλους τους ενδιαφερόμενους και βεβαίως και από εσάς.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία