BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Μέσω Leader ευκαιρίες και στην ελαιοκομία

Τα εργαλεία τοπικής ανάπτυξης όπως το Leader, έρχονται να προστεθούν στο οπλοστάσιο μιας πολιτικής που στοχεύει στη δημιουργία εμβληματικών παρεμβάσεων που θα αναδεικνύουν την τοπική παραγωγή και γαστρονομία.

Μέσω Leader ευκαιρίες και στην ελαιοκομία

0
0

Τα παραπάνω τόνισε κατά την ομιλία του στην διάσκεψη με θέμα «Το ελαιόλαδο ως βάση της μεσογειακής διατροφής και πολύτιμος σύμμαχος της υγείας» ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της επιτροπής «Φυσικοί Πόροι» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών στην Πύλο (24-25 Μαΐου), και συμμετείχαν 120 αυτοδιοικητικοί από τα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου τόνισε ότι στρατηγικός στόχος της πολιτείας είναι η ανάδειξη της ποιότητας και της ταυτότητας του αγροδιατροφικού τομέα της χώρας με τη σύνδεση της γεωργίας με άλλους οικονομικούς και κοινωνικούς τομείς όπως είναι η υγεία, η εκπαίδευση και ο τουρισμός.  

Όπως υποστήριξε ο κ. Κασίμης, μια συζήτηση για τη διατροφή συμπεριλαμβάνει εξ’ ορισμού και μια συζήτηση για την γεωργία, με όρους αγροτικής πολιτικής και αγροτικής ανάπτυξης. Στη συνέχεια έκανε αναφορά στο σημαντικό ρόλο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ως μέσο που υποστηρίζει τον αγροτικό τομέα της Ε.Ε. στην παροχή των αγαθών που παράγει η γεωργία στο κοινωνικό σύνολο και ως εκ τούτου αφορά όχι μόνο τα 44 εκατομμύρια περίπου γεωργούς αλλά και εκατομμύρια καταναλωτές στην Ε.Ε. και τον κόσμο, καθώς εξασφαλίζει μια μεγάλη ποικιλία ασφαλών, ποιοτικών, τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων αλλά και προϊόντων με «Γεωγραφική Ένδειξη».

Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων τόνισε επιπλέον ότι ο βασικός στρατηγικός στόχος για τον αγρο-διατροφικό τομέα της χώρας μας κατευθύνεται προς ένα μοντέλο παραγωγής προϊόντων με ποιότητα και ταυτότητα, προωθώντας ένα διατροφικό μοντέλο που εξασφαλίζει την καλή διατροφή και την υγεία. Με βάση το στόχο αυτό, σχεδιάζεται η σταδιακή μετατόπιση στο ποιοτικό και διαφοροποιημένο αγρο-διατροφικό πρότυπο παραγωγής και η διαδραστική σχέση της γεωργίας με άλλους κοινωνικούς και οικονομικούς τομείς, όπως η υγεία, ο τουρισμός και η εκπαίδευση.

Ο κ. Κασίμης στην ομιλία του ανέφερε επίσης, ότι η Μεσογειακή Διατροφή, ως αγαθό της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας στην UNESCO, αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά αλλά και διατροφικό μοντέλο με θετική επίδραση στην υγεία και μακροζωία των ανθρώπων. Στη βάση αυτή, η Μεσογειακή Διατροφή αποτελεί ένα ακόμη πεδίο το οποίο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αξιοποιεί για την προώθηση ενός βιώσιμου και υγιεινού διατροφικού μοντέλου, που στηρίζεται κυρίως στην ισορροπημένη κατανάλωση προϊόντων με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα, όπως τα φρούτα και λαχανικά, τα ψάρια, τα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και πάνω απ’ όλα το ελαιόλαδο.

Μεταφέροντας - στις νεότερες κυρίως γενιές - την «αξία» της Μεσογειακής και της ελληνικής παραδοσιακής διατροφής, στην πραγματικότητα πετυχαίνουμε να στηρίξουμε τη στροφή προς ένα διαφοροποιημένο αγρο-διατροφικό πρότυπο παραγωγής, τόνισε.


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία