BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Δύο σεμινάρια ΣΕΒΙΤΕΛ για τις ιδιότητες του ελαιολάδου

Πολυφαινολική υπεροχή ελληνικών ελαιολάδων και μέθοδος οργανοληπτικής αξιολόγησης από τον ΣΕΒΙΤΕΛ.

Δύο σεμινάρια ΣΕΒΙΤΕΛ για τις ιδιότητες του ελαιολάδου

9
0

Δυο σημαντικά και εξαιρετικού κλαδικού ενδιαφέροντος σεμινάρια διοργανώνει ο εκπαιδευτικός βραχίονας του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεων Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ), η Ακαδημία Ελαιολάδου, το Σάββατο 23 Ιουνίου και την Παρασκευή και Σάββατο 29 και 30 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, το σεμινάριο του Σαββάτου αφορά την ορθή τεκμηρίωση της πολυφαινολικής υπεροχής των ελληνικών ελαιολάδων, με εισηγητές τους πλέον ειδικούς από την Επιστημονική Κοινότητα, (Φαρμακευτική Σχολή ΕΚΠΑ), τους Ελεγκτικούς Φορείς (ΕΦΕΤ-ΓΧΚ) και τους εκπροσώπους του τομέα.

Τα θέματα που θα αναπτυχθούν περιλαμβάνουν κάθε πτυχή του ζητήματος, ξεκινώντας από την ισχύουσα νομοθεσία, με εισηγητές τους Λεωνίδα Παλίλη και Ανδρέα Παπαϊωάννου από το Τμήμα Εργαστηριακών Ελέγχων του ΕΦΕΤ, την χημεία και βιολογία των βιοδραστικών ουσιών του ελαιολάδου και μεθόδους ανάλυσης, με εισηγητή τον καθηγητή Λέανδρο Σκαλτσούνης από το Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας & Χημείας Φυσικών Προϊόντων της Φαρμακευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Τέλος θα ακολουθήσουν δυο ακόμα ενδιαφέρουσες εισηγήσεις σχετικά με τον ισχυρισμό υγείας σχετικά με τις πολυφαινόλες ελαιολάδου (EFSA, 2011) – «Ερωτήσεις & Απαντήσεις», της Δρ. Δέσποινας Τσίπη, που είναι προϊσταμένη Λ' Χημικής Υπηρεσίας Αθηνών στο Γενικό Χημείο Κράτους (ΓΧΚ), καθώς και με τον εργαστηριακό έλεγχο φαινολικών ενώσεων του ελαιολάδου - συμπεράσματα από τις συναντήσεις χημικών εμπειρογνωμόνων στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (ΔΣΕ), της Δρ. Στέλλας Ιωσηφίδου, Χημικό Εργαστηρίου Ελαιολάδου του ΓΧΚ.

Την επόμενη εβδομάδα, το Οργανοληπτικό Εργαστήριο του ΣΕΒΙΤΕΛ διοργανώνει ένα διήμερο σεμινάριο στις 29 & 30/6/2018, Παρασκευή και Σάββατο αντίστοιχα, με θέμα:

«Εισαγωγή στην Οργανοληπτικής Αξιολόγηση των παρθένων ελαιολάδων - Panel Test»

με Εισηγήτρια την Επικεφαλής του Εργαστηρίου, κα Έφη Χριστοπούλου.

Με δεδομένο ότι η Οργανοληπτική εξέταση, το γνωστό Panel Test, αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την ποιοτική ταξινόμηση των παρθένων ελαιολάδων, είναι σημαντικό οι ασχολούμενοι με το προϊόν να διασφαλίζουν και να επιβεβαιώνουν την ποιότητα των ελαιολάδων που διακινούν στην αγορά.

Στην περίπτωση των τυποποιητών η οργανοληπτική αξιολόγηση είναι σημαντική όχι μόνο στο στάδιο της τυποποίησης αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του προϊόντος, όπως αυτή αναγράφεται στην επισήμανσή του.

Τα σεμινάρια θα λάβουν χώρα στην οδό Ξενοφώντος 15, στην Αθήνα.

Αναλυτικά οι εισηγήσεις του σεμιναρίου του Σαββάτου 23 Ιουνίου:

«Ισχύουσα Νομοθεσία»

Λεωνίδας Παλίλης, Ανδρέας Παπαϊωάννου Τμήμα Εργαστηριακών Ελέγχων ΕΦΕΤ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία