Εκεί, σε µια στροφή στην οικογενειακή παράδοση, φυτεύτηκαν αµπέλια σε παλιούς αµπελώνες και στήθηκε το οινοποιείο της οικογένειας Αλατά, µε τον ιδιοκτήτη του ∆ηµήτρη να δηλώνει πιστός στη βιολογική καλλιέργεια κι ένθερµος οπαδός της νέας τεχνολογίας και της γεωργίας ακριβείας.
«Από πάππου προς πάππου είχαµε αµπέλια, αλλά στη Φαλάννη λόγω του πολυτεµαχισµού του κλήρου ξεπατώθηκαν στον αναδασµό του ’80 και συγκεντρώθηκαν εκ νέου σε ένα. Οι παιδικές µου µνήµες πλέκονταν µε τις κληµατσίδες, τα τσαµπιά στα κοφίνια και τον τρύγο που έµοιαζε µε γιορτή» περιγράφει ο ίδιος και εξηγεί: «Για χρόνια σκεφτόµουν να αλλάξω µορφή καλλιεργειών, να ξεφύγω από την εξάρτηση των επιδοτήσεων και να πάω σε ένα προϊόν που µεταποιείται. Το έναυσµα δόθηκε όταν το 1999 έγινα δήµαρχος του ∆ήµου Γιάννουλης και ξεκίνησα τις επισκέψεις µου στο αδελφοποιηµένο προ δεκαετίας µε τον∆ήµο µου χωριό, την Πιετραλούγκα στην Ούµπρια της Κεντρικής Ιταλίας. Εκεί ξεναγήθηκα σε ονειρεµένους αµπελώνες και οινοποιεία- πρότυπα και αναρωτήθηκα γιατί εµείς, που έχουµε παράδοση αιώνων, αρχαίους µύθους, θεούς, φηµισµένους δρόµους του κρασιού και τον ιδανικό ελληνικό ήλιο, δεν διαχειριζόµαστε έτσι αυτό το εκλεπτυσµένο προϊόν. Τότε άρχισα µε την οικογένειά µου στοχευµένες επισκέψεις σε Ιταλία, Γαλλία και αποφάσισα να πάω στο οινοποιήσιµο σταφύλι που είχε τα δύο ζητούµενά µου, µεταποίηση και ήταν άλλης κουλτούρας».
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο