BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Κυκλοκόνιο και καπνιά, η απειλή για την ελιά

Συμβουλές για την αντιμετώπιση του κυκλοκόνιου και της καπνιάς, ασθένειες πολύ σημαντικές για την εξέλιξη της καλλιέργειας της ελιάς δίνουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Καβάλας.

Κυκλοκόνιο και καπνιά, η απειλή για την ελιά

2
0

Το κυκλοκόνιο είναι ασθένεια που προσβάλλει τα φύλλα, τους κλαδίσκους και τις ταξιανθίες των ελαιοδένδρων, κυρίως όμως προκαλεί ζημιές στα φύλλα. Με την προσβολή των φύλλων παρατηρείται εξασθένηση των δένδρων, φυλλόπτωση και σε έντονες προσβολές έχουμε μερική ή ολική ακαρπία των δένδρων.

Στα φύλλα εμφανίζονται μικρές κυκλικές κηλίδες,σταχτόμαυρου χρώματος με χρυσοκίτρινο κύκλο γύρω τους,διαμέτρου 0,5 – 1,0 εκ. Οι επικρατούσες κλιματολογικές συνθήκες θα ευνοήσουν την εμφάνιση και εξάπλωση της ασθένειας. Ιδανικές συνθήκες για την ασθένεια είναι οι βροχοπτώσεις, η υγρασία και θερμοκρασίες από 10 έως 20 ˚С.

Συνιστάται να γίνει ένας προληπτικός ψεκασμός όταν το μήκος της νέας βλάστησης φθάσει τα 3 – 5 εκατοστά. Να δοθεί προσοχή σε ελαιοκτήματα υγρών περιοχών, πυκνοφυτεμένα και όπου η ασθένεια εμφανίζεται κάθε χρόνο και τέλος να γίνει ένας επαναληπτικός ψεκασμός μετά από 25 – 30 ημέρες.

Γεωργικά φάρμακα που συνιστώνται είναι τα παρακάτω:

1. Βορδιγάλειος πολτός (διάφορα σκευάσματα)

2. Οξυχλωριούχος χαλκός (δ. σ)

3. Υδροξείδιο του χαλκού (δ.σ)και άλλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα για την αντιμετώπιση του κυκλοκονίου.

 

Καπνιά

Όσον αφορά στην καπνιά, είναι το μαύρισμα που παρατηρείται στα φύλλα και τους βλαστούς των ελαιοδένδρων. Δημιουργείται από μύκητες που αναπτύσσονται στα μελιτώματα των κοκκοειδών. Αντιμετωπίζεται με χαλκούχα σκευάσματα ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση του κυκλοκονίου. Καλύτερη όμως αντιμετώπιση επιτυγχάνεται με την καταπολέμηση των κοκκοειδών την κατάλληλη εποχή.

Οι καλλιεργητικές φροντίδες που συνιστώνται είναι οι παρακάτω:

- Απομάκρυσνη και κάψιμο των προσβεβλημένων βραχιόνων και δένδρων από διάφορες ασθένειες.

- Λίπανση με τις κατάλληλες ποσότητες λιπασμάτων και

- Φροντίζουμε για την μη ύπαρξη ζιζανίων στα ελαιοκτήματα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία