BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Διάσταση απόψεων για τις ελιές «Καλαμάτα ΠΟΠ»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Π. Αλευράς σε συνάντηση του, την Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012, με τον Πρόεδρο του Δ. Σ. της ΕΑΣ Μεσσηνίας κ. Κατσούλα και το μέλος του Δ.Σ. κ. Αντωνόπουλο διαφώνησε με τη γεωγραφική επέκταση της Προστατευόμενης Ονομασίας ελιές «Καλαμάτα ΠΟΠ», πέραν της Μεσσηνίας.

Διάσταση απόψεων για τις ελιές «Καλαμάτα ΠΟΠ»

4
2
Στη συνάντηση αυτή ανταλλάχθηκαν απόψεις πάνω σε θέματα που αφορούν στην πορεία της ΕΑΣ, κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες και άλλα θέματα του πρωτογενούς τομέα του νομού. Ιδιαίτερα έντονη έγινε η συζήτηση γύρω από την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και πιστοποιημένης ποιότητας, τα οποία υποστηρίχτηκε ότι μπορεί και πρέπει να αποτελέσουν τον κύριο άξονα ανάπτυξης της ελληνικής γεωργίας στο άμεσο μέλλον.

Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι της ΕΑΣ Μεσσηνίας ενημέρωσαν τον κ. Αντιπεριφερειάρχη για τη συνάντηση που είχαν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, σχετικά με την επέκταση της Προστατευόμενης Ονομασίας ελιές «Καλαμάτα ΠΟΠ», πέραν της Μεσσηνίας, στις γειτονικές περιοχές της Λακωνίας, της νότιας Ηλείας και του Άστρους Κυνουρίας στην Αρκαδία.

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ κ. Γεωργούδης τοποθετήθηκε στη συνάντηση υπέρ του εθνικού ΠΟΠ, που θα περιλαμβάνει και την Αιτωλοακαρνανία και τη Φθιώτιδα, μαζί φυσικά με τη ζώνη καλλιέργειας της ελιάς Καλαμών στη νότια Πελοπόννησο, εκτιμώντας πως «ίσως τελικά, εμπορικά για την Ελλάδα αυτή να ήταν η καλύτερη λύση»

Ο Αντιπεριφερειάρχης ξεκαθάρισε ότι διαφωνεί με αυτήν την άποψη και συντάσσεται με τις θέσεις των ΕΑΣ Μεσσηνίας και Λακωνίας, δηλαδή ότι το όνομα ελιές «Καλαμάτα ΠΟΠ» θα πρέπει να αναφέρεται σε περιορισμένη γεωγραφική έκταση και παραγωγή του εκλεκτού αυτού προϊόντος, ώστε η κατάσταση να είναι ελεγχόμενη, διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί αδιακρίτως από Έλληνες και ξένους διακινητές

Ο κ. Αλευράς στη συνέχεια επεσήμανε ότι η νέα ζώνη που θα προκύψει μπορεί να δώσει μια κρίσιμη μάζα προϊόντος που θα αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 40% της πανελλήνιας παραγωγής ελιάς ποικιλίας Καλαμών, δηλαδή περί τους 16.000 τόνους σε σύνολο 40.000 τόνων σε πανελλήνιο επίπεδο

Τέλος, λόγω της σοβαρότητας του θέματος, συμφωνήθηκε να κληθεί μελετητής προκειμένου να συνδιαμορφωθούν οι τελικές προτάσεις.
Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

14-10-2012 11:45xri.flo@hotmail.com

ποια αιτ/νια το μεσολογγι μονο εχει τημ μεγαλη παραγωγη Μεσολόγγι:Ο Δήμος με την μεγαλύτερη Παραγωγή Ελιάς Καλαμών στην Ελλάδα

Απάντηση

04-10-2012 18:39Ν.Κ.

ΠΟΠ σημαίνει: Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης και είναι το όνομα μιας συγκεκριμένης περιοχής ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις μιας χώρας. Στη Μεσσηνία δεν χρησιμοποιούνται μηχανήματα στη συλλογή των ελιών. Όλα γίνονται παραδοσιακά και αυτό είναι που κάνει τη διαφορά . Η " Καλαμάτα ΠΟΠ " δεν πρέπει να επεκταθεί εκτός Πελοποννήσου για να είναι ελεγχόμενη η κατάσταση όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κ.Αλευράς.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία