BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Δραματική μείωση της παραγωγής ελαιολάδου στην Κρήτη

Λόγω της προβληματικής καρπόδεσης και της σχινοκαρπίας στα ελαιόδενδρα της Κρήτης υπάρχει το ενδεχόμενο να βγουν εκτός δακοκτονίας μεγάλες περιοχές επειδή δεν υπάρχει καρπός για να ψεκαστεί…

Αργεί η αποζημίωση για τoυς ελαιώνες της Κρήτης

2
0

Δραματικές διαστάσεις παίρνει το πρόβλημα της μείωσης της παραγωγής ελαιόλαδου στην Κρήτη, κυρίως την Ανατολική, λόγω της προβληματικής καρπόδεσης και της σχινοκαρπίας που έπληξε πολλές περιοχές.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες μελετούν ακόμα και το ενδεχόμενο να βγουν εκτός δακοκτονίας (!!) μεγάλες  περιοχές της Κρήτης, διότι δεν υπάρχει καρπός για να ψεκαστεί…  «Τι να ψεκάσουν φέτος; Τα φύλλα;» σχολίαζε μεγάλος παραγωγός ελαιόλαδου.

Στο νομό Ηρακλείου υπάρχει περίπτωση να μη γίνει καν δακοκτονία σε βόρειες παραλιακές περιοχές, ενώ έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι στο νομό Λασιθίου γίνεται λόγος για Ιεράπετρα και Σητεία!! (Προς το παρόν δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις).

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η καρποφορία στις περιοχές που θα βγουν εκτός είναι κάτω του 25%. Να σημειωθεί ότι βάσει νόμου δακοκτονία γίνεται μόνο στις περιοχές που η καρποφορία υπερβαίνει αυτό το ποσοστό.

Πληροφορίες  αναφέρουν ωστόσο ότι ακόμα και οι έμπειροι γεωπόνοι μένουν άφωνοι από την έκταση του προβλήματος σε ολόκληρα χωριά ελαιοπαραγωγικών περιοχών. Η καρπόδεση μετριέται σε μονοψήφιο νούμερο, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις ολόκληρων περιοχών που είναι μόλις 3-4%!

Κι αποτελεί μεγάλο ερώτημα πώς θα επιβιώσουν φέτος χιλιάδες αγροτικές οικογένειες ελαιοπαραγωγικών περιοχών, αφού όπως όλα δείχνουν η διαδικασία των αποζημιώσεων δεν θα προωθηθεί μέσω του ΕΛΓΑ αλλά μέσω του ΄Γολγοθά¨ των ΠΣΕΑ, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση.

Το ευχάριστο για το νομό Ηρακλείου είναι ότι αναμένεται να παράγουν ελαιόλαδο φέτος οι κεντρικές περιοχές. Έτσι ο νομός δεν θα…ξεμείνει από λάδι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης δεν έχουν ακόμα καταλήξει ποιες περιοχές θα βγουν εκτός δακοκτονίας, πράγμα που θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε συνεργασία με τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που υπάρχει μεταξύ των παραγωγών στις περιοχές οι οποίες έχουν δεχθεί το πιο βαρύ πλήγμα είναι ότι αρκετοί ζητούν από τα ελαιουργεία το λάδι που έχουν αφήσει προς φύλαξη, για να περάσουν τη χρονιά, αφού γνωρίζουν ότι δεν θα παράγουν φέτος!!

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία