BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Σταφύλι που θέλει η αγορά παράγουν στις Αρχάνες

Με δικά τους έξοδα, αμπελουργοί από τις Αρχάνες εφαρμόζουν αναμπέλωση σε ποικιλίες που ζητά η αγορά

Σταφύλι που θέλει η αγορά παράγουν στις Αρχάνες

23
1
Τη μελέτη του ΤΕΙ Κρήτης για την αμπελουργία εφαρμόζουν με δικά τους έξοδα 50 νέοι αμπελουργοί από τις Αρχάνες καλλιεργώντας με επιτυχία  νέες ποικιλίες επιτραπέζιων σταφυλιών τις οποίες ζητά η αγορά. Δεν περιμένουν να…έρθει η όρεξη στο βραδυκίνητο ελληνικό κράτος για να  εφαρμόσει την περίφημη μελέτη και παρακάμψανε την κρατική γραφειοκρατία, ακόμα και την έλλειψη αδειών από το ελληνικό δημόσιο για ορισμένες ποικιλίες επιτραπέζιων σταφυλιών. «Τι θα τρώγαμε μέχρι να….εγκριθούν οι νέες ποικιλίες από το κράτος;» σχολιάζουν. Αυτοί οι νέοι άνθρωποι λοιπόν έχουν ήδη ξεκινήσει τον τρύγο και εισπράττουν από 1,10 έως 1,30 ευρώ το κιλό για τα σταφύλια τους

Πρόκειται για τη νέα αναμπέλωση η οποία όμως στην παρούσα φάση γίνεται από τις οικονομίες των νέων αμπελουργών, που δεν έχουν άλλη επιλογή από το να κάνουν ένα βήμα μπροστά…. Είναι περίπου 50 άνθρωποι ηλικίας γύρω στα 35, που διάβασαν τη μελέτη για την αμπελουργία (η οποία ως γνωστό έχει…αραχνιάσει στα ράφια και τα συρτάρια των κατά καιρούς υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης), στη συνέχεια ταξίδεψαν στην Ιταλία και έφεραν στην Κρήτη με δικό τους κόστος,  ποικιλίες άγνωστες στους περισσότερους Έλληνες παραγωγούς. Κάποιες από τις ποικιλίες περιλαμβάνονται στη μελέτη.

Ένας από  τους πρωτοπόρους παραγωγούς είναι ο γενικός γραμματέας της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης, ο 35χρονος  Μύρων Χιλετζάκης. «Χωρίσαμε τις περιοχές σε πρώιμες, μεσοπρώιμες και όψιμες. Και αντίστοιχα καλλιεργούμε τις ανάλογες ποικιλίες» λέει ο κ. Χιλετζάκης.
Άγνωστες αλλά εμπορικές οι ποικιλίεςΣύμφωνα με το Μύρωνα Χιλετζάκη  κάθε χρόνο στις Αρχάνες αναμπελώνονται 80.000 – 100.000 κλήματα. Μεταξύ των πρώιμων ποικιλιών που σήμερα γίνεται συγκομιδή είναι η γνωστή σε όλους «Σουπέριορ» και οι άγνωστες στους περισσότερους: «Ραλί» που είναι ροζ χωρίς κουκούτσι, «Μπλακ Ματζικ» μαύρη όπως υποδηλώνει και το όνομα της, «Φλέιμ» ροζ, «Πράιμ» λευκή και «Σουπλίμα» λευκή.
Ανάμεσα στις όψιμες ποικιλίες είναι η γνωστή «Γκρίμσον» και οι άγνωστες στους περισσότερους «Ρεντ Γκλόπ» και «Οχάνα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μία από τις πιο παραγωγικές (τρεις φορές περισσότερο από τη σουλτανίνα) και ανθεκτικές ποικιλίες είναι η όψιμη «Ρεντ Γκλοπ», σύμφωνα με τους παραγωγούς. «Μπορεί να αντέξει ακόμα και πέντε πόντους βροχή χωρίς να πάθε τίποτα, δεν κάνει δηλαδή αυτό το στεφανάκι που κάνουν οι ρώγες του σουλτανί, σαπίζουν και καταστρέφονται. Είναι πολύ παραγωγική ποικιλία και χοντρόρωγη» επισημαίνει ο Μύρων Χιλετζάκης. Ο γεωπόνος Γιώργος Δασκαλάκης έχει βοηθήσει τους παραγωγούς να ανακαλύψουν και να καλλιεργήσουν τη συγκεκριμένη ποικιλία.

Οι παραγωγοί ήδη τρυγούν πρώιμες ποικιλίες, πουλάνε τα σταφύλια τους σε εμπόρους και σε συναδέλφους τους που πάνε στη λαχαναγορά και προς το παρόν απολαμβάνουν 1,10 – 1,30 ευρώ ανά κιλό.

«Χαθήκαμε, αν δεν πουλάμε επτά μήνες το χρόνο!»Αμέτρητες φορές, σε ημερίδες, συσκέψεις και συνεντεύξεις υψηλά ιστάμενα πρόσωπα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της Περιφέρειας Κρήτης και των πρώην Νομαρχιών, είχαν αναφερθεί «στην ανάγκη επιμήκυνσης  της παραγωγικής περιόδου των σταφυλιών από το Μάιο – Ιούνιο μέχρι το Νοέμβριο – Δεκέμβριο». Ουδέποτε όμως έκαναν στην ουσία το παραμικρό. Ότι έχει γίνει μέχρι τώρα σε αυτόν τον τομέα κατά το παρελθόν έγινε από το ζήλο κάποιων ανθρώπων.
Χωρίς να περιμένουν άλλο, οι νέοι άνθρωποι των Αρχανών άρχισαν  να καλλιεργούν με την προσδοκία της επιμήκυνσης της παραγωγικής περιόδου. «Αν δεν παράγουμε επτά μήνες το χρόνο είμαστε χαμένοι!» υπογραμμίζει ο κ. Χιλετζάκης.

Όπως προαναφέρθηκε οι αγρότες χώρισαν την περιοχή τους σε πρώιμη, μεσοπρώιμη και όψιμη και φύτεψαν τις αντίστοιχες ποικιλίες, έστω κι αν δεν έχουν τις επίσημες εγκρίσεις των ποικιλιών αυτών από το ελληνικό δημόσιο. «Δεν μπορούσαμε να περιμένουμε άλλο» σχολιάζουν.

Να σημειωθεί ότι πέραν της μελέτης του ΤΕΙ Κρήτης, υπάρχει ακόμα μία μελέτη του γεωπόνου Γ. Δασκαλάκη (που συντάχθηκε τη δεκαετία του ΄90 σε συνεργασία τότε με την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης Πόπη Ρουμπελάκη) η οποία αναφέρεται αναλυτικά στις ποικιλίες που ευδοκιμούν σε κάθε περιοχή, ανάλογα με το μικροκλίμα. Επίσης έχει ενδιαφέρον και η μελέτη Ρουμπελάκη για την αμπελουργία που έγινε τη δεκαετία του ΄90 και εκδόθηκε με πρωτοβουλία του παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου.

«Υπάρχουν μελέτες και πολύ αξιόλογες. Όμως οι αρμόδιοι τις έχουν χωμένες στα συρτάρια τους. Δεν δίνουν σημασία!» επισημαίνει ο κ  Χιλετζάκης.
«Θέλουμε τους γεωπόνους κοντά μας!»«Έχουν μετατρέψει τους γεωπόνους σε υπάλληλους γραφειοκρατίας. Αντί να τους απελευθερώσουν από τα γραφεία, να τους δώσουν από ένα ζευγάρι γαλότσες και τα οδοιπορικά τους έξοδα να έρθουν στις καλλιέργειες για να μας βοηθήσουν! Αυτό πρέπει να κάνουν από το κράτος, αντί να λένε φαμφάρες ότι η χώρα μας θα βγει από την κρίση με τη βοήθεια της αγροτικής παραγωγής» λέει με έμφαση ο Μύρων Χιλετζάκης και προσθέτει: «Για  ποια αγροτική παραγωγή μιλάμε όταν οι μισοί αγρότες κρατούν την κεφαλή τους αφού δεν έχουν χρήματα να καλλιεργήσουν και οι μισοί γεωτεχνικοί της χώρας, κυρίως νέα παιδιά με όρεξη για δουλειά, είναι άνεργοι; Αυτή την Ελλάδα θέλουνε; Έτσι θα βγούμε από την κρίση; Άλλο τα μεγάλα λόγια και άλλο η πραγματικότητα….» καταλήγει.
Στα δικαστήρια για τη μελέτη της αμπελουργίας ΚρήτηςΣτις….δικαστικές αίθουσες βρίσκεται, όσο κι αν αυτό φαίνεται περίεργο, η περίφημη μελέτη του ΤΕΙ Κρήτης για την αμπελουργία του νησιού. Και βρίσκεται στα δικαστήρια, επειδή το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κατέθεσε αγωγή αποζημίωσης (και δικαιώθηκε) κατά του  ΤΕΙ Κρήτης, επειδή δεν του έδωσε τη συμφωνηθείσα αμοιβή  για τη συμβολή του στη σύνταξη της περίφημης μελέτης. Η μελέτη όμως άνω των 700 σελίδων δεν έχει ακόμα πληρωθεί από το κράτος, που οφείλει περίπου 85.000 ευρώ, μεγάλο μέρος των οποίων είναι του Οικονομικού Πανεπιστημίου.

Να σημειωθεί ότι η επιστημονική μελέτη συντάχθηκε το 2007, μετά την ανάθεση του έργου στο ΤΕΙ Κρήτης από τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρο Κοντό στο πλαίσιο επίσκεψης του στο νησί. Ο κ. Κοντός τότε έγινε δεκτός από τοπικούς παράγοντες «μετά φανών και λαμπάδων» και ανακοίνωσε την ανάθεση της μελέτης για να…σώσει τους Κρητικούς αμπελουργούς!
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

01-10-2016 16:07μαυρακης νικος

το μεγαλο προβλημα για τους αμπελουργους ειναι η αβαστακτες υψιλες τιμες φαρμακων .λιπασματων και δυστυχως οι νεες αρωστιες που ανκαλιπτονται συνεχως πχ.νιματωδης και που πιστευω οτι ειναι απορια των πολλων και διαφορων φαρμακων που πλασαρουν οι εταιρειες καταπολεμαει μια ασθενοια και παρουσιαζονται δυο. Για το μελλον η λυσι ειναι μοναχα οι βιολογικες καλιεργειες που δεν κυνδυνευει ο χρηστης να παθει καρκινο και οι μικροοργανισμοι που προκαλουν τις ασθενειες δεν γινονται ποιο ανθεκτικοι

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία