BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Με καλούς οιωνούς οι εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών

Ξεκίνησαν μαζικά από τη Δευτέρα 29 Ιουλίου οι εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών κυρίως σουλτανίνας, τόμσον και σουπέριορ από το νομό Ηρακλείου στις αγορές της Δυτικής αλλά και της Ανατολικής Ευρώπης. Στο νομό προς το παρόν λειτουργούν επτά μικρά και μεγάλα ιδιωτικά συσκευαστήρια και η μονάδα της ΕΑΣΗ στη βιομηχανική περιοχή. Επίσης, εντός των ημερών προγραμματίζει να ανοίξει το συσκευαστήριο της και η ΚΣΟΣ.

Με καλούς οιωνούς οι εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών

2
1

Με τις τιμές παραγωγού να κυμαίνονται από 40 έως 80 λεπτά, οι ποσότητες κρίνονται ικανοποιητικές όπως και οι ποιότητες. Η αγορά όμως είναι δύσκολη, καθώς αυτή την περίοδο μαζικές εξαγωγές κάνουν εκτός από την Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία. Επιχειρηματίες του χώρου ωστόσο εκτιμούν ότι το Σεπτέμβριο η αγορά θα κινηθεί ανοδικά και προτρέπουν τους παραγωγούς να σκεπάσουν τα αμπέλια τους, καταβάλλοντας προκαταβολές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ηρακλείου Ανδρέα Στρατάκη η συνεταιριστική οργάνωση αγοράζει τα σταφύλια που προορίζονται για τη Γερμανία (συνήθως 14 – 16 χιλιοστών ρώγας) στα 50 λεπτά το κιλό από τον παραγωγό. «Η Ένωση πληρώνει τα σταφύλια ανάλογα με την ποιότητα τους. Δεν έχουμε ξεκινήσει ακόμα εξαγωγές στην Αγγλία που προτιμά ως γνωστό τα χοντρόρωγα τόμσον και δεν υπάρχει προς το παρόν όριο τιμών προς τα πάνω» σχολιάζει ο κ. Στρατάκης και προσθέτει: «Ανάλογα με την ποιότητα και βέβαια τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στην αγορά θα κινηθούν και οι τιμές».

Ο επιχειρηματίας Λάμπρος Περβολαράκης αγοράζει προς το παρόν από 40 λεπτά τα σταφύλια 14 – 16 χιλιοστών ρώγας μέχρι 80 λεπτά για τα χοντρόρωγα 17 – 19 χιλιοστών. Κάνει εξαγωγές σε Γερμανία, Αυστρία και Τσεχία.

Σύμφωνα με τον ίδιο τα σταφύλια είναι «καθαρά» από άποψη υπολειμματικότητας σε χημικές ουσίες και η ποιότητα τους πολύ καλή. Επίσης είναι ώριμα από 16 έως 22 μπριξ, σύμφωνα με τις μετρήσεις της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας αλλά και των ξένων αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Αυτό που προκαλεί απορία στους ξένους πελάτες είναι κάποια σκούρα στίγματα που έχουν οι ρώγες των σταφυλιών, τα οποία προέρχονται από τους ισχυρούς νοτιάδες. Όμως οι επιχειρηματίες τους εξηγούν ότι τα στίγματα αυτά δεν επηρεάζουν τις ποιότητες, παρά μόνο την όψη των σταφυλιών.



«Έπεσαν» όλοι μαζί στην αγορά

Προς το παρόν η αγορά είναι δύσκολη στις εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών για πολλούς λόγους. Πιο συγκεκριμένα, η Αίγυπτος «μπήκε» φέτος καθυστερημένα στην αγορά, λόγω των γνωστών ταραχών. Τα λιμάνια της είχαν κλείσει για περίπου 15 ημέρες. Έτσι αναγκάστηκε να εξάγει μεγάλες ποσότητες σε μικρό χρονικό διάστημα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση της από τους ξένους επιχειρηματίες ως φτωχή χώρα που έχει οικονομική ανάγκη, ώθησε προς τα κάτω τις τιμές.

Σύμφωνα με στοιχεία του κ. Περβολαράκη τότε οι τιμές χονδρικής πώλησης στις αγορές της Δ. Ευρώπης του αιγυπτιακού σταφυλιού έπεσαν από τα 90 λεπτά στα 60 λεπτά το μισό κιλό, πράγμα που σημαίνει 20 λεπτά στον Αιγύπτιο παραγωγό….  Η εκμετάλλευση των Αιγύπτιων επιχειρηματιών και παραγωγών, από τα σούπερ μάρκετ της Δυτικής Ευρώπης φαίνεται και από το γεγονός ότι πέρυσι οι εξαγωγές επιτραπέζιου σταφυλιού από την Αίγυπτο έκλεισαν με 85 λεπτά στο μισό κιλό! Δηλαδή φέτος ήταν 25 λεπτά χαμηλότερα!!

Στο μεταξύ, η Ισπανία, βλέποντας ότι η Αίγυπτος «μπήκε» με καθυστέρηση στην αγορά, προσπάθησε επίσης να καθυστερήσει τις εξαγωγές της για να μην συμπέσουν. Έτσι, η Ισπανία που κάθε χρόνο κάνει εξαγωγές νωρίτερα από την Ελλάδα, φέτος εξάγει αυτή την περίοδο.

Στην Ιταλία ωστόσο, οι χαμηλές θερμοκρασίες έκαναν πιο όψιμη τη χρονιά. Έτσι και η Ιταλία εξάγει αυτό το διάστημα μεγάλες ποσότητες σταφύλια.

Στην Ελλάδα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, η παραγωγή φέτος είναι πιο πρώιμη σε σύγκριση με μία μέση χρονιά κατά 7 – 10 ημέρες. Έτσι η χώρα μας που θα «έμπαινε» στην αγορά αρχές Αυγούστου, ξεκίνησε πιο γρήγορα και συνέπεσε με την Ιταλία και την Ισπανία, πράγμα που δυσκολεύει την κατάσταση. Επίσης οι Έλληνες επιχειρηματίες, όπως και οι Αιγύπτιοι, αντιμετωπίζονται από τις ξένες αγορές ως πολίτες μίας φτωχής χώρας που έχει οικονομική ανάγκη, πράγμα που σημαίνει ότι ασκούν ισχυρές πιέσεις στις τιμές των σταφυλιών.

«Υπογράφω συμβόλαια για το Σεπτέμβριο»

Αισιόδοξος για τις εξαγωγές επιτραπέζιου σταφυλιού το Σεπτέμβριο είναι ο επιχειρηματίας Λάμπρος Περβολαράκης. «Όποιος σκεπάσει φέτος τα αμπέλια του και πουλήσει σταφύλια το Σεπτέμβριο θα  βγει κερδισμένος» προβλέπει ο κ. Περβολαράκης, που ασχολείται μια ζωή με τις εξαγωγές επιτραπέζιου σταφυλιού, είτε ως στέλεχος ιδιωτικής επιχείρησης, είτε ως πρόεδρος του συνεταιρισμού στον Προφήτη Ηλία και τα τελευταία χρόνια ως επιχειρηματίας.

Ο κ Περβολαράκης έχει ήδη υπογράψει συμβόλαια αγοράς σταφυλιών με παραγωγούς. « Η τιμή βάσης που δίνω είναι 80 λεπτά το κιλό. Πιστεύω όμως ότι οι τιμές θα αυξηθούν» σχολιάζει. Δίνει μάλιστα και σχετικές προκαταβολές για να «κλείσει» τα αμπέλια που τον ενδιαφέρουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιοι παραγωγοί αξιοποιούν αυτές τις προκαταβολές για να αγοράσουν καινούργια πλαστικά κάλυψης και να σκεπάσουν τα αμπέλια τους.

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

31-07-2013 13:21zareas

edo ston tyrnabo den mporoume nata doseme ta stafylia

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία